"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu "ateş sütunu"* İsrail′i yakar

16 Kasım 2012, Cuma
*Gazze saldırısına verilen “bulut sütunu” ismi, Tevrat′taki “Rab, gündüz bir bulut, gece bir ateş sütunu içinde ışık vererek İsrailoğullarına yol gösteriyor” ayetine dayanıyor
UZUN OPERASYONLARA DAYALI BİR SENARYO UYGULANIYOR
Son saldırı dalgasında, aralarında bebek yaştaki çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli can verirken, yaralı sayısı 100′ü geçti. ′′2008′den beri aynı senaryonun tekrarlandığını′′ belirten Gazzeli öğretim üyesi Dr. Adnan Ebu Amir, ′′İsrail′in Hamas′a ağır bedeller ödetmek için tekrarladığı uzun operasyonlara dayalı bir senaryo ile karşı karşıyayız′′ dedi.
 
HAMAS’I TEHDİT EDEN İSRAİL ORDUSU: KARA HAREKATINA HAZIRIZ
Gazze′ye kara harekâtına hazır olduklarını açıklayan İsrail Ordu Sözcüsü ′′Hamas elemanlarının yerinde olsaydım kendime yer altında sığınak arardım′′ tehdidinde bulunurken, “Bizden istenmesi halinde Gazze′ye kara harekâtına ve birliklerimizi bu operasyonlar için silahlandırmaya hazırız′′  şeklinde konuştu.
 
İsrail yine zulmediyor, dünya yine seyrediyor
 
İsraİl ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarında vefat eden Filistinlilerin sayısı 15’e, yaralanların sayısı ise 125’e yükseldi. Gazze’deki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudre, İsrail’in hava saldırısında ölen ve yaralananlar arasında kadın ve çocukların da bulunduğunu belirtti. İsrail ordusu önceki akşam saatlerinde F-16 savaş uçakları, insansız hava araçları, helikopterler ve hücumbotlarla Gazze’ye saldırı başlatmıştı.  Gazze / aa
 
“BULUT SÜTUNU” OPERASYONU
İsrail Ordusu, Gazze’ye yönelik başlattığı saldırıya ‘’Bulut Sütunu’’ ismini verdi. Bulut sütunu, Tevrat’ta İsrailoğulları’na yardımı simgeliyor. ‘’Bulut Sütunu’’ tabiri, Tevrat, İncil ve Zebur’u içeren Kitab-ı Mukaddes’in ‘Çıkış’ bölümünde geçiyor. Yahudiler, ‘’Tanrının, Yahudileri bir bulut sütunuyla düşmanlarına karşı koruduğuna’’ inanıyor. Kitapta şu ifadeler yer alıyor: ‘’Gece gündüz ilerlemeleri için Rab, gündüz bir bulut sütunu içinde yol göstererek, geceleyin bir ateş sütunu içinde ışık vererek onlara öncülük ediyordu. Gündüz bulut sütunu, gece ateş sütunu halkın önünden eksik olmadı.’’ İsrail, Gazze’ye düzenlediği saldırılara verdiği isimlerde özellikle dini terim ve kavramları referans alarak vurgu yapıyor. 
 
ZAMANLAMA MANİDAR
Filistin’in BM Daimî Gözlemcisi Riyad Mansur, İsrail’in Gazze saldırısının, Filistin’in BM’de yeni statü talebi çalışmalarıyla aynı döneme denk geldiğini belirterek, ‘’Onların niyeti ne olursa olsun biz bütün dostlarımızla Genel Kurul’da statümüzün değiştirilmesi için gerekli adımları atacağız’’ dedi. Konuyu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a ve BM Genel Kurul Başkanı Vuk Yeremiç’e de ilettiğini kaydeden Mansur, Mısır tarafıyla işbirliğine giderek BM Genel Kurulu’nu toplantıya çağıracaklarını dile getirdi. 
 
ŞİMDİ DE KARA HAREKÂTI TEHDİDİ
        
İsrail Ordusu Sözcüsü Yoav Poli Mordechai, İsrail ordusunun Gazze’ye kara harekâtına hazır olduğunu açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın yaptıkları açıklamalardan ‘’Gazze’ye kara harekâtına dair yeşil ışık aldıklarını’’ belirten Mordechai, İsrail basınına yaptığı açıklamada ‘’Askerî operasyonlarda asıl hedefimiz, güneyde yaşayan İsraillilerin can güvenliğini sağlamak’’ dedi. ‘’Hamas elemanlarının yerinde olsaydım kendime yer altında sığınak arardım’’ ifadesini kullanan Mordechai, ‘’Bizden istenilmesi halinde Gazze’ye kara harekâtına ve birliklerimizi bu operasyonlar için silâhlandırmaya hazırız’’ diye konuştu. 
 
 
EL-CABERİ DEFNEDİLDİ
        
İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği saldırıda vefat eden Hamas’ın komutanlarından Ahmed el-Caberi toprağa verildi. Binlerce Filistinli’nin katıldığı cenaze töreninde, İsrail aleyhine sloganlar atıldı. İsrail ordusu, saldırıda ilk hedeflerinin Caberi olduğunu açıklamıştı. 
 
"AYNI SENARYO"
        
Gazze’deki Ümmet Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Dr. Adnan Ebu Amir, İsrail’in ‘’2008’den bu yana aynı senaryoyu tekrar ettiğini’’ dile getirdi. Ebu Amir, ‘’İsrail’in Hamas’a ağır bedeller ödetmek için tekrarladığı uzun operasyonlara dayalı bir senaryo ile karşı karşıyayız’’ dedi. Ebu Amir, İsrail kamuoyunun, Gazze’ye yönelik geniş çaplı askerî operasyonlara hazır olduğunu söyledi. 
 
ABD’DEN DESTEK, RUSYA’DAN TEPKİ
        
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, İsrail’in Gazze saldırısıyla ilgili olarak, ‘’Hamas ve diğer terörist organizasyonların İsrail halkına karşı giriştiği şiddetin hiçbir mazeret ve gerekçesi yok. İsrail’in kendisini savunma hakkını destekliyoruz’’ ifadesini kullandı. Rusya ise İsrail′in Gazze operasyonlarına sert tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşenko, İsrail′in orantısız güç kullandığını söyledi. Putin de gelişmelerden duyduğu endişeyi dile getirdi.
Okunma Sayısı: 3570
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İbrahim Faik Bayav

    16.11.2012 00:00:00

    İsrail’in İnancı mı Üstün, Filistin’in mi?

    Geçen gün, İsrail’in Gazze’ye saldırıp Hamaslı Komutan Ahmed el-Caberi’yi öldürdüğünde, Gazzeli güçler İsrail’e füzeleleri ard ardına göndemiş. İsrail Gazze’ye dersini vermek için ordusunu kısa zamanda harekete geçirdi. İddia, Gazze’nin topyekün işgal edileceği biçiminde.

    İsrail ile Filistinliler birbirine ateş gönderirken kutsal bildikleri kitaplardan esinlendiklerini anlatmaya çalışıyorlar. ’’Bulut Sütunu operasyonu’’ imiş İsrail’in yaptığı. Basın, bu adın Kitab-ı Mukaddes’in Mısırdan Çıkış bölümünün bir ayeti olduğunu belirtmiş. Yine basın, Filistinliler’in İsrail’e misillemesine Kur’an’daki Fîl Suresi’nde geçen ’’Siccîl Taşı’’ adını verdiğini belirtiyor.

    Basından bu bilgiyi edindiğimde, bu iki terimin geçtiği yerleri irdelemeye başladım. Ateşleme tezahürü inanç tezahürünün paralelinde olacaktır mutlaka. Acaba, inanç hangi tarafta üstündür ki ateşleme aşamasında üstünlük elde edilebilsin.

    Fil Suresi ’’Rabbin’in fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?’’ ayetiyle başlıyor. Fil sahipleri, daha islamiyet başlamadan, kutsal bir mekanı fillerden edindikleri güçle yerle bir etmek isteyen grubu ifade ediyor. Elde tutulan güç o zamanda filler idiyse de günümüzde panzerler ve tanklar ile olabiliyor. Anlaşılıyor ki, böyle güç elde etmiş olan herhangi bir zalimler topluluğu, kutsal bir mekana tecavüzde, Rabb tarafından gerekli karşılığı görecektir.

    Fil sahiplerinin engellenmesinin ’Ebabil Kuşları’ adı verilen şeylerle ’siccîl taşı’ atılmasıyle gerçekleştiği anlaşılıyor.

    Siccil Taşı, bir yerden diğer yere atılmaya uygun taş olabileceği gibi, kodlanmış ve sicile işlenmiş taş da olabilir. Geçmişte mancınıklarla atılan taşlar buna örnek olabilir mesela. Günümüzde ise örnek, gerek uçaklardan gerek gemilerden gerekse Patriod tipinde yerden atılan tahrip gücü yüksek füzeler de olabilir. Dikkat edilirse, atılan ya da havadan bırakılan tapripkar her nesnenin kodu ve kayıt numarası üzerlerinde yazılıdır. Bu da ’min siccil’ ifadesini yansıtmaktadır.

    Filistinlilerin Gazzeden gönderdikleri füzelere ’siccil taşı’ adını vermeleri, kutsal bir mekana saldırı olduğunda ve o saldırıyı def etmek babında ise anlam kazanır. Halbuki Gazze’de Rabb’in hoşnutluğunu kazandırak bir kutsallık bulunmadığı gibi, Rabb’den değil de yabancılardan alınan füzelerden umut beklenilmesi onların masumluktan uzak kalmışlığın işaretidir. Filistinliler’in ’siccil taşı’ adı verdikleri nesneler, biraz olsun o ada uygun olsaydı, Fil Suresi’nin son ayetinde geçen ’asfin ma’kul’ tanımı İsrail üzerinde gerçekleşirdi.

    İsrail’in ’bulut sütunu’ adıyla Filistinliler’e yaptığı operasyon ise... Eski Antlaşma’nın Mısırdan Çıkış bölümünün 19, 20 ve 24’ncü ayetlerinde geçiyor. Bu, Rabb’i reddeden Mısır yönetiminden İsrailoğulları’nı kurtama aracının bir biçimi oluyor. Tevrat’ın bu ayetleri anlaşılmadan, İsrail’in Gaze’ye ’Bulut Sütunu’ adıyla yaptığı operasyon anlaşılamaz. Öyleyse Tevrat ayetlerini anlamaya çalışalım:

    14/17: ’’Ben Mısırlılar’ı inatçı yapacağım ki, artlarına düşsünler. Firavun’u, bütün ordusunun savaş arabalarını , atlılarını yenerek yücelik kazanacağım’’.

    14/18: ’’Firavun, savaş arabaları ve atlılarından ötürü yücelik kazandığım zaman, Mısırlılar bilecek ki, Ben, Rabb’im’’.

    İsrailoğulları, Rabb’i tanımaz Mısırlılar’ın zulmünden çıkarılırken, Allah’ın, kendini ’rab’ olarak tanıtacağı deklare ediliyor. Ama bu tanıtmanın çok dehşetli olacağı sonraki sözlerden anlaşılıyor: Firavun, savaş arabaları ve ordusuyla birlikte perişan olacak. Bunun için Mısırlılar’ın mutlaka İsrailoğulları’na hınç bilemeleri gerekiyor.

    14/19-20: ’’İsrail ordusunun önünde yürüyen Tanrı’nın (Allah’ın) meleği, yerini değiştirip arkaya geçti. Önlerindeki bulut sütunu da yerini değiştirip arkalarına, Mısır ve İsrail ordularının arasına girdi. Gece boyunca bulut bir yanı karartıyor, öbür yanı aydınlatıyordu. Bu yüzden bütün gece iki taraf birbirine yaklaşamadı’’.

    Bu ayetlerden, Zulümden kaçırılan İsrailoğulları’nın, çok kere inançsızlığa düştükleri halde, Rabb’in yardımına mazhar oldukları anlatılıyor. Demek ki Rabb, zalimlerin zulmüne kesinlikle izin vermezken, zulüm görmüş topluma yardımının değişik biçimde geleceğinin işaretini veriyor. Ayette anılan ’bulut sütunu’nun ne olduğunu şu an kavrayamasak da zalimle mazlum arasına giren bir şey olduğu belli. Bugün, zulme uğrayan mazlumlar, ne inançta olurlarsa olsunlar, zalimlerle kendileri arasına ’bulut sütunu’ benzer bir şeyin girmesini özlemezler mi acaba?

    14/24: ’’Sabah nöbetinde Rab, ateş ve bulut sütunundan Mısır ordusuna baktı ve onları şaşkına çevirdi’’.

    Evet. Kur’an-ı Kerim’de de okuduğumuz gibi, onların şaşkınlıkları, akıllarının almadığı mucizeleri görmeleri yüzünden. Öyle ki, Firavun, ancak boğulma esnasında ikrarda bulunmuş, ’’İnandım. İsrailoğulları’nın ninandığı ilahtan başka ilah yok’’ demiş. (Yunus Suresi Ayet: 90)

    1947 yılından günümüze gelinceye kadar, başta Mısır devletinin olmak üzere tüm İsrail karşıtlarının İsrail karşısında hezimeti, ’bulut sütunu’ teriminin boşa kullanılmadığını ortaya koyuyor: a) Mazlumla zalim arasına set çekilmesi; b) Kur’an’da da belirtildiği gibi, İsrailoğullar’ının vaadedilmiş topraklarda tutulması.

    Son Söz: Milleti İsrail’e lanet okutmaya çalışan ’dindar basın’, lanet okutmadan önce Kur’an’daki ve Tevrat’taki ilgili ayetleri bir güzel anlamalıdır.
    [email protected]

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı