"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soru çok, cevap yok

22 Kasım 2012, Perşembe
Mahkeme başkanı sordu: ′′Bireysel olarak darbenin gerekliliğine ne zaman inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Darbeye ne zaman hangi komutanlarla karar verdiniz? Sizin dışınızda kalan, yani emir komuta zinciri dışındaki TSK görevlilerince veya TSK dışında bir silahlı güç tarafından darbe yapılsaydı, buna tepkiniz ne olurdu?′′
MAHKEME BAŞKANI: SORULARIMIZ DEVAM EDECEK
 ′′Müsaadenizle cevap vermeyeceğim efendim′′ diyen Şahinkaya, “12 Eylül darbesinin yapılmasında ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?′′ sorusuna da, ′′Arz etmiştim efendim, vermeyeceğim′′ karşılığını verdi. Buna rağmen mahkeme başkanı, soru sorulmaya devam edileceğini söyledi.
 
SORU ÇOK, CEVAP YOK
12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davanın dünkü duruşmasında sanıkların savunmaları alındı. Soruları cevaplamayacağını belirten Şahinkaya, “Tarihi olayları tarih yargılar’’ dedi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, sanıklardan İstanbul GATA’da bulunan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya’ya tıbbi müdahale yapıldığının anlaşıldığı tutanağa geçirildi.
 
İŞKENCE SAVUNMASI TALEBİNE RET
Müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu söz alarak, sanıkların sistematik işkence ve kötü muamele suçları yönünden de savunmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Mahkeme heyeti, talebin reddine karar verdi. Kenan Evren, savunmasını nasıl yapacağı sorusuna, önce ‘’Ben bu konuda bir şey söylemek istemiyorum’’, sorunun yinelenmesi üzerine bu kez ‘’Bizim bu işkence olaylarıyla ilgimiz yok’’ ifadesini kullandı.
 
ŞAHİNKAYA: DOĞRU OLANI YAPTIK
Duruşmada, müdahil avukatlardan Arif Ali Cangı, ‘’Sanıklar arasındaki astlık ve üstlük ilişkisi dikkate alındığında, sanıkların savunmasına Ali Tahsin Şahinkaya’dan başlanmasını’’ istedi. Mahkeme, talebi yerinde görerek, önce sanık Ali Tahsin Şahinkaya’nın savunma yapmasını kararlaştırdı. Yazılı savunmasını okuyan Şahinkaya, ‘’Bizler o gün için en doğru olanı yaptık. 12 Eylül müdahalesi Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar’’ ifadesini kullandı.
 
MAHKEMENİN SORULARINI CEVAPSIZ BIRAKTI
SAVUNMASINI tamamlayan sanık Şahinkaya, ‘’herhangi bir soruya cevap vermeyeceğini’’ söyledi. Mahkeme Heyeti, Şahinkaya’ya, ‘’Bireysel olarak bir darbe yapmanın gerektiğine ne zaman inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Darbe yapılması yönündeki karara hangi tarihli toplantıda, hangi komuta kademesi ile hangi komutanlarla karar verdiniz? Sizin dışınızda kalan, yani emir komuta zinciri dışındaki TSK görevlilerince veya TSK dışında bir silahlı güç tarafından darbe yapılsaydı, buna o dönemdeki tepkiniz ne olurdu?’’ sorularını yöneltti. Sorulara cevap vermeyeceğini kaydeden Şahinkaya, mahkemenin, ‘’12 Eylül 1980 askeri darbesinin yapılmasında ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?’’ sorusu üzerine de ‘’Arz etmiştim efendim, (yanıt) vermeyeceğim” diye konuştu. Müdahil avukatlarından Ömer Kavili de Şahinkaya’ya çoğunluğu mal varlığıyla ilgili bir dizi soru yöneltti. Şahinkaya, sorulara cevap vermeyeceğini bildirdi.
 
“SORULARIMIZ DEVAM EDECEK”
Sanık avukatı Bülent Acar söz alarak, ‘’sanığın özgür iradesiyle soruları yanıtlamayacağını bildirdiğini’’ ifade etti ve ‘’Sorulara cevap vermeyeceğini belirten, bunu ortaya koyan bir sanığa yönelik sorulara devam edilmesi demek, yasak sorgu usullerinin uygulanması demektir. Müvekkilime soru sorulmamasını talep ediyorum’’ dedi. Avukat Kavili ise sorgu bütünlüğüne karışılmaması yönünde ara karar verilmesini istedi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, müdahillerin sanıklara soru sormaya devam etmelerini kararlaştırarak, duruşmaya ara verdi.  
Okunma Sayısı: 870
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı