"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrasya Maratonu yine Altın Kategori’de

20 Şubat 2013, Çarşamba
İstanbul Avrasya Maratonu, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından dünyanın en iyi maratonlarına verilen Altın Kategori “Gold Label” nişanesine yeniden lâyık görüldü. Spor A.Ş. Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, ’Vodafone İstanbul Maratonu’nun 35’nci yılında da Altın Kategori’de koşulacak olmasından dolayı çok memnun olduğunu söyledi.

2008-2011 yılları arasında Gümüş Kategori’de “Silver Label” yer alan İstanbul Avrasya Maratonu, 33. Maraton’da gösterilen başarılı organizasyon sonucunda, 2012 yılı için Altın Kategori’de koşmaya hak kazanmıştı. Bu yıl IAAF’ın kategori unvanlarını veren yetkili ismi Sean Wallace-Jones’un da organizasyonu baştan sona izleyerek değerlendirdiği başarılı organizasyonun ardından IAAF Başvuru Formu doldurularak yapılan resmi başvurunun ardından İstanbul Avrasya Maratonu yeniden Altın Kategori’ye kabul edildi.
Dünyanın en iyi maratonlarına verilen “Gold Label” unvanı, bu yıl ikinci kez İstanbul Avrasya Maratonu’na verilmiş oldu. Böylelikle İstanbul Avrasya Maratonu dünyanın en iyi maratonları arasına adının bir kez daha yazdırmış oldu. Bilindiği gibi Avrasya Maratonu’na her yıl 100 bin kişi katılıyor.

   Sporda performansı geliştirecek öneriler...
Spor alanında psikolojik destek büyük önem taşıyor. İNDA Çözüm Odaklı Danışmanlık ve Eğitim Merkezi’nden Uzman Psikolog Ersin Bayramkaya, stresin yoğun olduğu dönemlerde bununla baş etmeyi bilen sporcuların bilmeyenlere göre daha iyi performans göstereceklerini söyledi. Psikolog Dr. Serkan Özgün ise, spor kulüplerinin bu alanda uzmanlaşmış, eğitimler almış, deneyimli psikologlarla çalışmaları gerektiğini belirtti. Psikolog Dr. Serkan Özgün ve Uzman Psikolog Ersin Bayramkaya, spor alanında performansı geliştirmek için en çok kullanılan zihinsel becerileri şu şekilde sıraladılar:
 Zihinde Canlandırma: Zihinde canlandırma, görselleştirme ya da zihinsel prova olarak da bilinir. Bütün duyu organlarımızı (görme, hissetme, duyma, tat alma, koklama) kullanarak belirli bir antrenmanın zihninizde provasını yapmak anlamına gelir.
 Hedefler Belirlemek: Etkili performans için kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemek ve süreci takip ediyor olmak önemlidir. Hedef belirlemek dikkatimizi ve enerjimizi etkili bir şekilde kullanmamızı ve karşılaşmalarda daha başarılı olmamızı sağlar.
 Kendinle İç Konuşmayı Kontrol Etmek: Kendinle konuşma, zihinsel olarak olumlu ve gerçekçi olmayı, sakin kalmayı sağlayan aynı zamanda odaklanmayı taze tutan bir tekniktir. Her sporcu kendi kendine konuşur. Zor olan bu iç konuşmayı performansımızı olumsuzdan ziyade olumlu etkileyecek bir şekilde kullanabilmektir.  
Uyarılmayı/Kaygıyı Kontrol Etmek: Uyarılma, uyku halinden en şiddetli heyecana kadar bir yelpazede değişen nöron uyarımından oluşur. Var olan stres ve kaygıyı azaltmada rahatlama teknikleri arasında en çok kullanılanlar, nefes egzersizi ve aşamalı kas gevşetmedir. Bu teknikleri kullanarak rahatlamış bir zihne ve bedene sahip olabiliriz. 
Öfkeyi Kontrol Etmek: Öfke, sporcuların zaman zaman yaşadığı, uygun ifade edildiğinde olumlu sonuçlar doğuran normal ve sağlıklı bir duygudur. Engellenme, istenmeyen sonuçlar ve karşılanmayan beklentiler öfkeyi ortaya çıkaran ve arttıran nedenlerin başında gelmektedir. Bu durum sporcunun hedeflerinden uzaklaşmasına, olayların gidişatını yönlendirememesine neden olmaktadır.

 
Erol Doyuran
[email protected]
Okunma Sayısı: 593
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı