"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK: Vergiler adaletsiz

03 Mart 2013, Pazar
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de vergi adaletsizliği olduğunu bunun da sorumlusunun “kurumlar vergisi ile gelir vergisinin millî gelire oranının düşük” olmasından kaynaklandığını söyledi.
Şimşek’ten vergi itirafı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dolaylı vergilerin yüksek olmasının doğrudan vergilerin düşük olmasından kaynaklandığını savundu. Batman’da, Vergi Haftası faaliyetlerinde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplumda vergi yükünün yüksek olduğuna dair bir algının var olduğunu, ancak bunun tam gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Şimşek, “Zaman zaman Meclis’teki tartışmalara bakarsak, dolaylı vergiler yüzde 70. Halbuki öyle değil, uluslar arası tanımlara göre yüzde 46’dır. Fakat bunun sebebi, dolaylı vergilerin yüksekliğinden çok, doğrudan vergilerin çok düşük olmasıdır. Yani bizim kurumlar vergisi ile gelir vergisinin millî gelire oranı o kadar düşük ki dolaysız vergiler çok düşük olunca, dolaylı vergilerin toplam vergilere oranı tabi yüksek çıkıyor, işin özü bu.” diye konuştu. Birkaç ürün üzerinde vergilerin yüksek olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, bu algının ona dayandığını söyledi. Şimşek, şöyle dedi: “2002 yılında siz arabanızla bir benzinliğe gitseniz. Bana 100 TL’lik benzin ver deseniz, bunun 70 lirası maliyeye gidiyordu. Yani vergi yükü 2002’de yüzde 70 idi. Şimdi herkes bizim sürekli şekilde vergileri artırdığımızı düşünüyor. Ama bakın 2013’te aslında bugün itibarıyla benzinliğe gitseniz, bana 100 TL’lik benzin ver deseniz 60 lirası maliyeye geliyor. Eskiden 70 lira geliyordu, ama rakam olarak bu da yüksek vergi yükü. İşte algının bir kaynağı bu.” şeklinde konuştu.

KAYIT DIŞI ORANI: YÜZDE 27

Kayıt dışı ekonomi ve yolsuzlukla mücadelede büyük aşama kaydettiklerini belirten Bakan Şimşek, şunları dile getirdi: “Türkiye’de kayıt dışı oranı yüzde 27. AB ortalaması yüzde 19. Hedefimiz, önce AB ortalamasını yakalamak sonra daha aşağı çekmek. Son yıllarda kayıt dışında epey bir başarı sağladık. Burada bir puan çok önemli, 1 puan neredeyse 15 milyar demek. AB ile aramızda 3 puan var, 3 puan demek 45 milyar, eski parayla 45 katrilyon demek. Kayıt dışılar yüksek olmazsa vergiler çok daha düşük düzeyde tutulabilir. Veya devletin hizmetleri için hem yerelde ulusal düzeyde çok daha kaynak sağlanabilir. Kayıt dışıyla mücadele bu nedenle çok önemli. Yolsuzluk, bir ülkenin geri kalmasında hakikaten en önemli faktördür. Yolsuzluğun yüksek olduğu ülkelerde kaynaklar etkin, verimli kullanılamıyor. Ülke gelişemiyor, kalkınamıyor. 2002 yılında Türkiye’nin yolsuzluk algısı kötü durumdaydı. Şimdi 2012 yılında 176 ülke arasında 54 sıraya ilerlemişiz.”

5084 TEŞVİK YASASI 6 YIL DAHA UZATILACAK

Ayrıca, 5084 Teşvik Yasası ile ilgili çalıştıklarını söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu teşvik yasasının 6. bölge için tam anlamı ile olmasa bile 6 yıl daha uzatılacağını söyledi. Bakan Şimşek, ”5084 Sayılı Teşvik Yasası’nın esas boyutu istihdam teşvikiydi. Yani istihdam maliyetlerini aşağı çeken düzenlemelerdi. Bu boyutu ile 6 yıl daha uzatmaya gideceğiz. 5084 tam boyutu ile birebir uzatılıyor diyemem, çünkü 5084 farklı bir teşvik programıydı, farklı unsurları vardı ama temel unsurlardan biri istihdam teşvikiydi. İstihdam teşviki belli bir programda bir 6 yıl daha uzatacağız. Bunu 6. bölge için 6 yıl uzatacağız, diğer bölgeler için 6 yıl olmayacak, 6 bölge bizim yatırım teşviklerinde istihdam teşviklerinde çok önceliklendirdiğimiz bir bölgedir. En son teşvikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde inanılmaz derecede destekleniyor. Bölgenin gerçekten yatırıma ihtiyacı var.” dedi.

Okunma Sayısı: 1236
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa BİTER

    3.3.2013 00:00:00

    Günaydın...Üsküdar’da sabah olalı saatler oldu...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı