"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye’de artık yerli ‘chip’ üretilebilecek

07 Mayıs 2013, Salı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektrik Elektronik Fakültesi bünyesinde kurulan İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenin ardından hizmete açıldı.

 VLSI alanında Türkiye’de ilk adımları atan Prof. Dr. Duran Leblebici’nin adı verilen İTÜ VLSI LABs Duran Leblebici Ölçme Laboratuvarı’nın açılış töreni, basın toplantısı sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesi ile Agilent Technologies ve SPARK arasında işbirliği sözleşmesinin imzalanmasının ardından gerçekleştirildi. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyeleri ve İTÜ VLSI LABs kurucuları Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın ve Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel’in evsahipliği ve Agilent Technologies Başkan Yardımcısı, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü Benoit Neel, SPARK Yönetim Kurulu Başkanı Aslıhan Yarkut ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen tören, devlet, akademi, bilim ve iş dünyasının yanı sıra yabancı üniversite ve şirket yetkililerini de buluşturdu.

Ülke kalkındıran teknoloji: VLSI
Yüksek katma değerli VLSI teknolojisinin önemine değinen İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın da, “İstisnasız tüm sektörlerde her türlü üründe yer alan VLSI teknolojisi, tıptan uzay çalışmalarına, ev aletlerinden cep telefonlarına kadar çok geniş bir yelpazede binlerce çeşit üründe bulunuyor. Dolaylı katkılarının yanı sıra 1,5 trilyon dolarlık doğrudan bir pazar büyüklüğü söz konusu. Yüksek katma değerli VLSI teknolojisi; ülke kalkındırabilen boyutları ile ekonomik katkılarının yanı sıra ülkelere uluslararası arenada prestij sağlayan güç sağlayan bir teknoloji. Bugün ABD, Japonya, Almanya, Güney Kore gibi ülkeler, VLSI teknolojisi ile sıçrama oluşturdu, önemli kazanımlar elde etmişlerdir” şeklinde konuştu.

Türkiye, 1,5 trilyon dolarlık pazara girebilecek

İleri teknoloji konusunda ürün ve bilgi üretilebilmesi için; ‘tasarım’, ‘üretim’ ve ‘test’ olmak üzere üç temel sacayağına ihtiyaç duyulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Devrim Aksın, “Tasarım yapabilecek gerekli bilgi birikimine ve yazılımlara sahip olmak, üretim sürecine erişebilir olmak ve ürünlerin ölçülebilmesi, test edilebilmesi, günümüzde ticari ve bilimsel yüksek performanslı elektronik ürünlerin geliştirilmesini mümkün kılıyor. Kurmuş olduğumuz İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, Türkiye’de eksik olan test ayağını tamamlıyor. Yüksek performanslı hassas ve doğru ölçme olanağı sunacak İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı sayesinde Türkiye, artık kendi ileri teknolojisini üreterek, yüksek katma değerli 1,5 trilyon dolarlık dünya elektronik pazarına daha güçlü girebilecek. Türkiye, artık üretebileceği ileri teknolojileri ile 1,5 trilyon dolarlık pazarda payını yükseltecek” dedi.

Laboratuvarda yerli chip ANKA için üretildi

İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı ile Türkiye’de artık yerli ‘chip’ üretilebileceğini de belirten Yrd. Doç. Dr. Aksın, “Laboratuvarımız bu konuda ilk meyvesini verdi. Tamamen İTÜ’lü mühendisler tarafından ve İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı kullanılarak geliştirilen chip, Türkiye’nin insansız hava aracı ANKA’da kullanılmak üzere ASELSAN’a transfer ediliyor. Tasarımı bitti, transfer aşamasına geldi. Gerekli sertifikasyonun sağlanmasının ardından milli projemiz ANKA’da kullanılacak” açıklamasında bulundu.

Dünyanın en güncel, en iyi laboratuvarı

İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı, alanında dünyanın bilinen en güncel, en iyi laboratuarlarından biri olduğunu da belirten Yrd. Doç. Dr. Türker Küyel, “İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı; 2013 yılı itibari ile dünyanın en hassas ve en doğru ölçümlerini yapan cihazlarla kuruldu. M.I.T., Stanford, U.C. Berkeley, U.C.L.A. gibi çok önemli üniversitelerde, bu tür kabiliyetlere sahip benzer laboratuvarlar nadir de olsa var. Ancak İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı son derece güncel. Bilindiğim kadarıyla daha günceli yok” dedi. Yrd. Doç. Dr. Küyel, uluslararası arenada önemli üniversiteler ve şirketlerin işbirliği isteklerinin de, İTÜ VLSI Ölçme Laboratuvarı’nın dünya çapındaki önemini ortaya koyan unsurlardan biri olduğuna dikkat çekti. VLSI tasarımındaki dünyanın en büyük yazılım şirketlerinin, yıllık bedeli milyonlarca dolar tutan yazılımlarını İTÜ’ye sembolik bedellerle verdiklerine de dikkat çeken Türker Küyel, “Bu durum, İTÜ’de verilecek hizmete, eğitime ve mezun olacak öğrencilere olan uluslararası güveni de ortaya koyuyor” dedi

Okunma Sayısı: 2105
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı