"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yemen halkı barışçı bir değişim istiyor

09 Mart 2011, Çarşamba
Yemen’in Sana Devlet Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Mevlüt Uyanık, Yemen halkının büyük bölümünün kan dökülmeden demokratik değişim istediğini söyledi. Uyanık, bir aydır süren protestolarda can kaybının az olmasını, eylemcilerin şiddetten kaçınmasına ve kan dökülmesini istemeyişine bağladı.
FİTNEYE YER YOK— Cuma namazlarında okunan hutbelerde din adamlarının halkın fitneye sebep olmaması yönünde çağrı yaptığını belirten Uyanık, ülkenin en tanınmış din adamlarından ve El-İman Üniversitesi Rektörü Abdülmecid Zinadani’nin, 20 binden fazla kişinin katıldığı bir protesto eyleminde yaptığı konuşmada, değişimin kardeş kanı dökülmeden, şiddete başvurulmadan ve diyalog yoluyla yapılmasını istemesinin ve herkesi aklıselime davet etmesinin, protestoların bundan sonraki seyri açısından ipuçları verdiğini kaydetti.   
 
Yemenliler barışçı değişimden yana
Yemen’İn başşehri Sana’daki Sana Devlet Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Mevlüt Uyanık, Yemen halkının büyük bölümünün kan dökülmeden demokratik değişim istediğini ve model ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. Uyanık, ülkede 32 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih aleyhinde geçen ay başında başlayan protesto gösterilerini değerlendirdi. Protestoların başladığı ilk günlerden beri Sana Devlet Üniversitesinin misafirhanesinin balkonundan eylemleri izlediğini ve protestocularla yakın temasta bulunduğunu belirten Uyanık, halkın büyük bölümünün değişimden yana olduğunu, ancak bu değişimin kan dökülmeden ve tabiî yollardan gerçekleşmesini istediğini söyledi. Ülkedeki protestoların merkezi olan Sana Devlet Üniversitesi önündeki meydana asılan pankartlardaki, “Bu eylemler İslâm dininin kurallarına uymayı taahhüt eder” yazısına dikkat çeken Uyanık, değişim talebiyle meydanlara inen on binlerce kişinin güvenlik güçleriyle çatışmamasını ve bir aydır süren protestolarda can kaybının az olmasını, eylemcilerin şiddetten kaçınmasına ve kan dökülmesini istememesine bağladı.
 
YEMEN, ÖNEMLİ ENERJİ YOLLARININ ÜZERİNDE
        
DünyanIn en önemli enerji yollarından Babül Mendeb ve Hürmüz boğazlarının güvenliğinin, enerji ihtiyacı olan küresel güçler için önemli olduğuna değinen Uyanık, Kuzey Afrika, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu’nun stratejik eksenlerinde bulunan Yemen’in jeopolitik ve stratejik konumu dolayısıyla istikrarın korunmasının önemine işaret etti. Salih’in 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’nin yanında yer aldığını belirten Uyanık şöyle konuştu: “30 yıldan fazla yönetimi elinde bulunduran Salih yönetimi hiç olmadığı kadar kırılgan, fakat siyasette ustaca manevralar yapan ve dengeleri gözeten Salih, ülkenin kontrolünü elinde tutmayı başarıyor. Yemen hakkında sağlıklı değerlendirme yapmak için Sana ve çevresini üs edinmiş aşiretleri, kuzeydeki Şiî kökenli Husileri ve güneydeki ayrılıkçı sosyalistleri iyi değerlendirmek gerekmektedir. Ülkedeki muhalif grupların tek ortak noktası, daha fazla siyasî hak talebi, yolsuzlukların önlenmesi ve yoksulluğun azaltılmasıdır.” Yemen’deki durumun diğer Arap ülkelerinden farklı olduğunun altını çizen Prof. Uyanık şunları kaydetti: “Yemen’de diğer Arap ülkelerine göre nispeten demokrasiyle yönetiliyor ve seçimle göreve gelen meclis ile muhalefet var. Ayrıca Yemen, çok karışık bir aşiret yapısına sahip. Bu aşiret yapısını anlamadan Yemen’i anlamak imkânsız. Salih yönetimi, aşiretlerle iyi ilişkiler kuruyor, onlara parasal destek sağlıyor ve siyasal ayrıcalıklar veriyor. Ülkede en önemli denge unsuru olan aşiretler, protestoların şiddetinin artmasına izin vermiyor ve ülkenin çığırdan çıkmasına engel oluyor.”
Okunma Sayısı: 1446
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı