"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

DANIŞTAY’DAN BAŞÖRTÜLÜ FOTOĞRAFA ONAY

12 Kasım 2013, Salı
Danıştay 8. Dairesi, baro levhasına kayıt için avukatlık yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasında yer alan kadın avukatların ‘başı açık’ ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Danıştay’dan başörtülü fotoğrafa onay

Danıştay 8. Dairesi, baro levhasına kayıt için avukatlık yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasında yer alan kadın avukatların ‘başı açık’ ibaresinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Başörtülü bir avukat, avukatlık stajını tamamlayarak baro levhasına yazılma istemiyle Konya Barosu’na başvurdu. Konya Barosu’nun başvuruyu kabul etmesi üzerine karar Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) gönderildi. TBB’nin kararı onamaması üzerine başörtülü avukat yürütmenin durdurulması için Danıştay’a başvurdu. Danıştay, başörtülü avukatın başvurusunu oy birliği ile kabul ederek, avukatlık yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Adalet Bakanlığı, başörtülü avukatın baro levhasına yazılmasının uygun bulunmadığına ilişkin işlemin mevzuata uygun olduğu isteminin reddi gerektiği şeklinde görüş bildirmişti. TBB ise dâvâ konusu işlemin ve işleme esas alınan avukatlık kanunu yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasının hukuka uygun olduğu, Avukatlık Kanunu’nun 182. maddesi uyarınca avukatlık mesleğine kabul konusunda sınırlayıcı, düzenleyici ve belirleyici kurallar koyma konusunda sahip oldukları yetkinin kullanıldığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı bir durum bulunmadığı, söz konusu yönetmelikte yer alan kuralın kamusal hizmet gören birçok meslek için de geçerli olduğu iddialarıyla dâvânın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddi gerektiği şeklinde görüş belirtmişti. Danıştay 8. Dairesi’nin verdiği kararda ise şu ifadeler yer aldı: “Avukatlık yönetmeliğinin 9. maddesi 1. fıkrasında yer alan kadın avukatlara ilişkin ‘başı açık’ ibaresi ile dâvâcının avukatlık ruhsatnamesi almak için yaptığı başvurunun söz konusu yönetmelik uyarınca reddedilmesine ilişkin TBB’nin 16 Ağustos 2012’de aldığı ve bu kararın onaylanmasına ilişkin Adalet Bakanlığı’nın 26 Eylül 2012’de aldığı kararın teminat aranmaksızın yürütmesinin durdurulmasına.”

Okunma Sayısı: 835
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı