"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Reformlar yapılsaydı bu kaos yaşanmazdı

06 Ocak 2014, Pazartesi
TÜSİAD BAŞKANI YILMAZ: anayasa ve demokratikleşme çalışmaları yarım kaldığı ve ab reformları aksadığı için bu krize sürüklendik.
EKSİKLERİMİZLE YÜZLEŞİYORUZ
“Yeni bir anayasa beklentisi içinde olduk. Reformların itici gücü AB konusunu sürekli gündemde tutmaya gayret ettik. Ancak maalesef anayasa çalışmaları yarım kaldı, demokratikleşme paketi zayıf kaldı, reform heyecanını canlandıramadık. Şu an gelinen nokta itibariyle Türkiye eksik bıraktığı konularla yüzleşiyor gibi...”
 
ELEŞTİRİLERE KULAK VERİLSEYDİ...
“AB’nin ilerleme raporlarında Türkiye’nin eleştirildiği konular arasında yargı bağımsızlığı, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele konuları da vardı. Türkiye bu eleştirilere kulak tıkamayıp reform yapsaydı, dünyanın krizden çıkmaya çalıştığı 2013 sonunda biz kendi krizimizle uğraşıyor olmazdık.”
 
Reformlar yapılsaydı bu kaos yaşanmazdı
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, “AB’nin ilerleme raporlarında Türkiye’nin eleştirildiği konular arasında yargı bağımsızlığı, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele konuları vardı. Türkiye, bu eleştirilere kulak tıkamasaydı, reform yapsaydı, dünyanın krizden çıkmaya çalıştığı 2013 sonunda biz kendi krizimizle uğraşıyor olmazdık” dedi. Milliyet Gazetesine konuşan Muharrem Yılmaz 17 Aralık tarihini temiz toplum, temiz siyaset yolunda bir kilometre taşı olarak gördüğünü ifade ederek, “AB’nin ilerleme raporlarında Türkiye’nin eleştirildiği konular arasında yargı bağımsızlığı, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele konuları vardı. Türkiye, bu eleştirilere kulak tıkamasaydı, reform yapsaydı, dünyanın krizden çıkmaya çalıştığı 2013 sonunda biz kendi krizimizle uğraşıyor olmazdık. Aslında geciktirdiğimiz reformlar için artık ertelenemez bir noktadayız. 17 Aralık’ı bu konuda bir uyarı, demokrasi konusunda bir sınav başlangıcı, temiz toplum, temiz siyaset yolunda da bir kilometre taşı olarak görüyorum” şeklinde konuştu.
 
Reform heyecanını canlandıramadık
Ekonomik performansın, demokratik performansla birlikte sürdürülebilir olacağını ifade ettiklerini belirten Yılmaz şöyle konuştu: “Yeni bir anayasa beklentisi içinde olduk, bu konuda ısrarcı olduk. Reformların itici gücü Avrupa Birliği (AB) konusunu sürekli gündemde tutmaya gayret ettik. Ancak, maalesef, anayasa çalışmaları yarım kaldı, demokratikleşme paketi zayıf kaldı, reform heyecanını canlandıramadık. Şu an gelinen nokta itibariyle Türkiye eksik bıraktığı konularla yüzleşiyor gibi..”
 
Paket meclise eksik gönderildi
“Bağımsız yargıyla ilgili, denge kontrol mekanizmalarıyla ilgili çalışmaları sürdüremezseniz bu tür yol kazalarının olması da kaçınılmaz. Tüm bu eksikliklerin giderilebileceği yeni Anayasa çalışmalarını maalesef tamamlayamadık” diye konuşan TÜSİAD Başkanı Yılmaz şunları kaydetti: “Demokratikleşme paketi, önemli başlıkları ve özelikle seçim sistemini içermeyecek şekilde meclise sevk edildi. İşte bugün bütün bu eksik adımların sıkıntısını yaşıyoruz. Sıkıntı erkler arasında önemli bir çatışma ve çekişmeye dönüşmüş durumda. Hatta bu çekişmeyi erklerin içinde de gözlemliyoruz. Dolayısıyla sadece hükümeti göreve çağırmak yeterli değil...
3 erkin yani, yürütme, yasama ve yargının sorumlu kurumlarının başında bulunan yetkililer, devletin itibarını zorlayan bu çekişme ve çatışma ortamını bitirecek ortak bir inisiyatif almak durumundalar. Devlet zirvesi diye nitelendirebileceğimiz bu ortak tutum girişimi ve yolsuzluk ve rüşvet ile mücadele konusunda samimi tutum ve atılacak somut adımlar toplumda önemli bir rahatlama yaratacaktır.”
 
Yeni anayasa elzem
12 Eylül 2010’daki referandumda TÜSİAD olarak HSYK’nın tam bağımsızlığı konusu işaret ettiklerini belirten Yılmaz, “Bugünkü tartışmalarda görüyoruz ki, o referandumunda bizi rahatsız eden düzenlemeler aslında ne kadar önemli eksikliklermiş. Sadece 3 sene önce referandum ile uygulamaya girmiş olan HSYK’nın yapısının bugün yeniden tartışmaya açılması bile bu alanlarda yeni Anayasal düzenlemelerin, yani yeni bir Anayasa’nın ne kadar elzem olduğunun açık göstergesi değil mi?” ifadelerini kullandı.
 
‘Erken seçim değil, reform lâzım’
Gündemde yer alan erken genel seçim ihtimalini de değerlendiren Yılmaz, öncelikle ülkenin gündeminde olan yolsuzluk konusunun çözülmesi gerektiğini vutgulayarak, bu sürecin sonuna kadar kararlılıkla gidilmesi gerektiğini belirtti. Bunun süreklilik gerektiren bir tutum olması gerektiğinin altını çizen Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı: “Bu amaç için reforma, düzenlemelere ihtiyaç vardır, erken genel seçime ihtiyaç yoktur. Erken seçim çatışma durumunu birkaç ay daha sürdürme riskini beraberinde getirecektir. Bunun ekonomiye ağır bir yük getireceğinden ciddi kuşku duyarım.”
Okunma Sayısı: 822
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı