"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu nasıl hukuk devleti?

10 Ocak 2014, Cuma
Meclis başkanı Çiçek: Soruşturmanın gizliliği kuralını yargı ve emniyet birimleri de, siyaset de ihlal ediyor.
LAFLA HUKUK DEVLETİ OLUNMAZ
“Hukuku bir tarafa bırakıyoruz, siyaseten işimize nasıl geliyorsa tartışıyoruz. Ama sonra da diyoruz ki Türkiye hukuk devletidir. Bu nasıl hukuk devleti? Uymadığın kuralın arkasına nasıl sığınırsın? Hukuka uyularak ve hukuk uygulanarak hukuk devleti olunur.
Sadece söylemekle bir ülke hukuk devleti olamaz.”
 
YARGI ÜZERİNDEN SİYASî KANAL
“Sanki şu tartışma ortamında birileri kanuna kendisi uyuyor, başkaları uymuyormuş gibi suçlama yapıyor. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle yargının içinden ve dışından, yargı üzerinden yargısal konularla ilgili bir siyasî kanal açılmaya çalışılıyor. Bu son derece tehlikelidir. Bunu asla doğru bulmam.”
 
 
Bu nasıl hukuk devleti?
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, “Hukuku bir tarafa bırakıyoruz, siyaseten işimize nasıl geliyorsa tartışıyoruz. Ama sonra da diyoruz ki ‘Türkiye hukuk devletidir’. Bu nasıl hukuk devleti?” Uymadığın kuralın arkasına nasıl sığınırsın? Hukuka uyularak ve hukuk uygulanarak hukuk devleti olunur. Yoksa sadece söylemekle bir ülke hukuk devleti olamaz” dedi. Çiçek, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Kabulde konuşan Çiçek, TBMM’nin milletin meclisi olduğunu, söz söylemek, kendilerine ulaşmak isteyen herkesi dinlemeye çalıştıklarını, bu nedenle Feyzioğlu ve arkadaşlarıyla görüştüklerini söyledi.
 
Hukuku uygulayanlar da hukuka uymalı
Çiçek, 3 Ocak günü yaptığı açıklamanın basına yansımalarına değinerek, bu konuşmasında sanki yalnızca 138. madde üzerinde durduğu gibi bir izlenim oluştuğunu belirtti. Konuşmasında Ceza Muhakemesi Kanunu 137. maddesine vurgu yaptığını da hatırlatan Çiçek, gelinen noktaya bakıldığında soruşturmanın gizliliği ilkesine en önce yargı ve güvenlik birimlerinin kendisinin uymadığını ifade etti. Hukuku uygulayanların kanunlara uymasının önemine işaret eden Çiçek, yargı bağımsızlığının, sorumsuzluk anlamına gelemeyeceğine dikkati çekti. Çiçek, şöyle devam etti: “Türkiye’de özgürlük ve sorumluluk dengesini bir türlü kuramadık. ‘Özgürlüğüm var, herşeyi yaparım. Ben bağımsızım, herşeyi istediğim gibi yaparım’. Bir hukuk devletinde hiç kimse her istediğini, her istediği şekilde yapamaz. Yasalar çerçevesinde yapacaktır.”  
 
Hukuk devletiyiz demekle olmuyor
Terör örgütlerini ortaya çıkaran yargının, maalesef çok uzun zamandan bu yana soruşturmanın gizliliğini ihlal edenleri ortaya çıkarmadığını, sembolik olarak açılmış davalar bulunduğunu, ancak onlardan da sonuç alınmadığını ifade eden Çiçek, şöyle devam etti: “Ben bunların hepsine vurgu yaptım. Herşeyden evvel bu yasalar doğrudur, yanlıştır, değişinceye kadar herkesin uyma mecburiyeti vardır. Yanlışsa kaldıralım. Gizlilik de kalksın, maç nakleder gibi bütün soruşturmalar aleni yapılsın. Son soruşturmalarda 90 kişi gözaltına alındı, 24 kişi tutuklandı. Ama geri kalan 70 kişinin hayatı karardı. Soruşturmanın gizliliği bunun için lazımdı. 138 diyoruz, buna hepimizin uyması lâzım. Ama uyduğumuzu da kimse söyleyemez. Siyaset kurumu da uymuyor, başka kurumlar da uymuyor. Hukuku bir tarafa bırakıyoruz, siyaseten işimize nasıl geliyorsa tartışıyoruz. Ama sonra da diyoruz ki ‘Türkiye hukuk devletidir’. Bu nasıl hukuk devleti? Hukuka uyularak ve hukuk uygulanarak hukuk devleti olunur. Yoksa sadece söylemekle bir ülke hukuk devleti olamaz.”
 
Yasalar tepki olarak çıkarılıyor
Çiçek, Türkiye’de yasaların genellikle hoşa gitmeyen uygulamalara tepki olarak çıkarıldığını belirterek, bunun kalıcı adalet ve hukukun önünde bir engel olduğunu söyledi. Yasalar dönük eleştirileri kabul ettiğini, ancak sıkıntıların çoğunlukla uygulamalardan kaynaklandığına inandığını belirten Çiçek, “Uygulamayı yapanlar, yargı mercileri başta olmak üzere, yasa koyucunun muradını anlamadan kendi muradına uygun uygulama yapıyor” dedi. Şuan tartışılan pek çok konunun yasa eksikliğinden değil, yasa koyucunun amacını anlamadan gerçekleştirilen uygulamalardan kaynaklandığını ifade eden Çiçek, yargılamalarda eski alışkanlıkların değil, yenilenen yasal düzenlemelerin dikkate alınmasının sıkıntıların ortadan kalkmasına katkıda bulunacağını belirtti. 
Okunma Sayısı: 1619
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • hüseyin günaydın

    10.1.2014 10:54:00

    adaletin hakim olduğu yerde silahın yeri yoktur ,bu özlü sözle şu hukukun üstünlüğünün olmayışını şahsım adına nasıl islam lafla kağıt üzerinde olmadığı gibi hukukta aynısı lafla kağıt üzerinde üstün olamaz ya nasıl olur eylemle olur ,unutmayalım,ki adaletin hakim olmadığı yer mezbahadır,netice almak istiyorsak hukuktan uygulama ve eylem şart ,hukuksuzluğun kurbanı olmak için benimle mücadele ediyorlar haklı olduğum halde burada hakim ve savcıların yanın,da avukatlar da suçlu neden dersen siyasilerin çoğu avukat milletvekilleri avukat hal böyle olunca hakem ve savcıları yanlış ve eksik hileyle yönlendiriyorlar benim acizane haklı olduğum bir davayı yargıtaya göndermiş olduğum halde haksız olarak onama yapıyorlar benin adresim belli kıblem belli adım gibi emin olduğum haklılığımı ispatlamaya hazırım daha ne olsun hani nerede adalet siz değerli okuyucularda ,dan haklılığımı ispatlamak için yardım ve dua bekliyorum,saygı ve sevgilerimle kardeşiniz.

  • ramazan tavşan

    10.1.2014 00:35:00

    akp nin 3 dönemdir yapmaya bir türlü yanaşmadığı ve kendi keyfine göre kullanırım sandığı hukuk (daha doğrusu hukuksuzluk) sonunda kendi sonları olacak. cenab-ı hakkın kullarına bütün günahlarınızı affederim ama kul hakkı hukukuyla huzuruma gelmeyin buyurduğu müslüman için en önemli , en hassas olması gereken konuda gösterilen lakaytlıkların ve keyfiliğin neden olduğu öyle tokatlar yiyecekler ki (hem de yiyorlar, ve pişmanlık göstermiyorlar) kendi sonlarını hazırlayacaklar. bir aydır yeni asya nın herhangi bir sayısını bulsalar ki zor değil. necat bulacaklar. biz yine de allah ıslah etsin , ıslahları mümkün değilse bildiği gibi etsin diyelim amin...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı