"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İstanbul barajları ‘rahmet’ bekliyor

11 Ocak 2014, Cumartesi
Doluluk oranı, yüzde 34,72 ile son 6 yılın en düşük seviyesinde
İstanbul barajları ‘rahmet’ bekliyor

İstanbul’a su sağlayan 10 barajın toplam doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 azaldı. Barajların doluluk oranı, yüzde 34,72 ile son 6 yılın en az seviyesine indi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresinden (İSKİ) istatistiklerine göre, İstanbul’a, 868 milyon 674 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Alibey, Büyükçekmece, Sazlıdere, Istrancalar, Kazandere ve Pabuçdere barajlarından su sağlanıyor. İstanbul’daki barajların doluluk oranı, 2013’ün nisan ayından itibaren düşüşe geçerek, bugün itibarıyla yüzde 34,72 olarak ölçüldü. İstanbul’a su sağlayan barajların toplam doluluk oranları, 2008 yılında yüzde 26,16 ile en az seviyeyi görmüştü.

En dolu baraj Istrancalar
Bugün itibarıyla en dolu baraj yüzde 51,99 ile Istrancalar, en boş baraj yüzde 0,35 ile Pabuçdere oldu. Verilere göre, 235 milyon 370 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip Ömerli Barajı’nda kullanılabilir su hacmi 118 milyon 679 bin metreküp ve doluluk oranı yüzde 50,42, 162 milyon 240 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip Terkos Barajı’nda kullanılabilir su hacmi 69 milyon 41 bin metreküp ve doluluk oranı da yüzde 42,55 olarak kaydedildi. Barajlardan Anadolu yakasına günlük 813 bin 562 metreküp, Avrupa yakasına ise günlük 1 milyon 592 bin 63 metreküp temiz su veriliyor.

Alibey Barajı 3 metre çekildi
İstanbul’a su sağlayan Alibey Barajı, yağmur miktarının yeterli seviyede olmaması nedeniyle geçen yıla oranla 3 metre çekilmiş durumda. 34 milyon 140 bin metreküp su biriktirme kapasitesine sahip barajın doluluk oranı yüzde 20,71’i seviyesinde. Baraj suyu, başlangıcındaki dolu savak kısmından itibaren 250 metre, derinlik olarak ise 3 metre çekilmiş durumda. Suyun azalması dolayısıyla barajın başlangıç ve kapakların bulunduğu bitiş kısmı ile içindeki Mağlova Kemeri’nin tamamı görünür hale geldi.

Elmalı Barajı’nda su kalmadı
Beykoz’daki Çavuşbaşı Çayı üzerinde bulunan 9 milyon 600 bin metreküp kapasiteli Elmalı Barajı’nda ise su tamamen çekildi. Suyun çekilmesi üzerine bakıma alınan barajdan şu anda şehre su verilmiyor. Şehre su sağlayan Papuçdere ve Kazandere barajlarında da su tükenmiş durumda. 

Çiftçiler duaya çıktı
Ülke genelinde olduğu gibi Yozgat’ta kış mevsiminin kurak geçmesi çiftçileri endişelendiriyor. Uzun süredir yağmur ve kar yağmayan Yozgat’ın Güdülelmahacılı Köyünde çiftçiler öğle namazı sonrası köyün dışına çıkarak, köy imamı İbrahim Dalaslan ile birlikte yağmur ve kar yağması için duâ etti.  Pürgayip Uçar (68), isimli çiftçi son yılların en kurak mevsimini geçirdiklerini belirterek, “Yağmur yağmadı, kar yağmadı, çeşmelerimiz kurudu. Ektiğimiz ekinin bir kısmı çıktı bir kısmı çıkmadı. Bizde köylüler olarak hocamızla birlikte kar ve yağmur duâsına çıktık. Allah’tan yağmur ve kar yağmasını diledik.” dedi. 
 
İstanbul’un su problemi için melen barajı
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’u susuz bırakmayacaklarını belirterek, vatandaşın endişe etmemesi gerektiğini söyledi. Eroğlu, 2-3 yıl kuraklık olsa bile İstanbul’da su sıkıntısı yaşanmayacağına dikkat çekti. Eroğlu, İstanbul’un su sıkıntısı çekmemesi için Melen Barajının temellerini Ocak ayı içerisinde atacaklarını kaydetti. Barajlardaki suyun yüzde 35’lere düştüğünü belirten Kadir Topbaş, son 50 yılın en kurak döneminin yaşandığını söyledi. Bunun için çalışmalara devam ettiklerini belirten Topbaş, bidonlarla su taşıma dönemi nostalji olduğunu artık bu tür şeylerin yaşanmayacağını söyledi. Topbaş, İstanbulluların korkmaması gerektiğini ancak kaynakların dikkatli kullanılması konusunda uyardı. 
Okunma Sayısı: 658
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı