"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Cenevre’de ikinci tur

11 Şubat 2014, Salı
Suriye’deki krizi sona erdirmek amacıyla düzenlenen Cenevre barış görüşmelerinin ikinci turu başladı. Geçen ay sona eren görüşmelerin ilk turunda somut bir ilerleme sağlanamamış, ancak BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi görüşmelerde “ortak bir zemin”e ulaşıldığını söylemişti.
TAHLİYE EDİLENLERİN ÇIKIŞI ENGELLENİYOR
 
Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC) Humus medya sorumlusu Ahmed el Kasir, rejim güçleri ile şebiha milislerinin, Birleşmiş Milletler gözlemcileri denetiminde Humus şehrindeki abluka bölgelerinden çıkmak isteyen halka ateş açarak çıkışlarını engellediğini söyledi. “Humus’ta kuşatma altında yer alan birçok bölgeden çıkmak isteyen halka Esed güçleri ile Şebbiha milisleri ateş açarak engel oluyor” diye
 konuşan el Kasir, “Kuşatma altındaki bölgelerden insanların güvenli bir şekilde çıkarılması için gelen BM gözlemci araçları rejimin ateşine maruz kalıyor” dedi. Daha önce de rejime bağlı birliklerin, Humus’ta kuşatma altındaki bölgelerden BM gözlemcileri denetiminde çıkan gruplara havan topuyla düzenlediği saldırıda 7 kişinin öldüğü, 15 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
 
Çözüm beklentisi
 
Suriye’deki iç savaşın sona erdirilmesini amaçlayan görüşmelerin ikinci turu İsviçre’nin Cenevre şehrinde başladı. Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde yapılan görüşmelerin ilk gününde BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi, muhaliflerin oluşturduğu ve Beşşar Esed rejimini temsil eden heyetlerle ayrı ayrı görüştü. Geçen ay yapılan görüşmelerin ilk turunda somut bir ilerleme sağlanamamış, ancak Özel Temsilci İbrahimi görüşmelerde “ortak bir zemine” ulaşıldığını bildirmişti. İlk tur görüşmelerde taraflar, Suriye’de üç yıl önce olayların başlamasından bu yana ilk kez aynı odada bir araya gelmiş ancak birbirleriyle doğrudan değil, İbrahimi aracılığıyla iletişim kurmuşlardı. Cenevre görüşmelerinin birinci turunda ilk olarak insani yardımların özellikle kuşatma altındaki Humus’a ulaştırılması konuşulmuştu. Geçen hafta Humus’ta üç günlük bir ateşkes sağlanarak 600 civarında sivilin tahliyesi sağlandı. İkinci tur görüşmelerde de ilk etapta Suriye’deki bazı bölgelere insani yardımın ulaştırılması için kısmi ateşkes ilan edilmesi konusunun ele alınması bekleniyor.
 
YARDIM KONVOYU YİNE HEDEF OLDU
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye’nin Humus şehrinde kuşatma altındaki bölgeye insanî yardım taşıyan BM ve Suriye Kızılayı konvoyuna ateş açılmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi. Amos, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Humus’ta insanî yardım konvoyuna yine saldırı düzenlendiğini belirterek “Yardım konvoyuna saldırılması kabul edilemez. Uluslararası toplum, yardımların güvenli bir şekilde ulaştırılması için çatışan taraflara karşı sesini yükseltmeli” ifadesini kullandı.

DAREYYA’NIN YÜZDE 95’İ GÖÇ ETTİ
Suriye’nin başşehri Şam’da, rejimin abluka altına alarak ağır silâhlarla saldırdığı stratejik öneme sahip Dareyya beldesi ile ilgili hazırlanan “rapor” iç savaşın yol açtığı ağır bilançoyu gözler önüne serdi. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) geçen hafta açıkladığı rapora göre, savaştan önce nüfusu 250 bin olan ilçenin yüzde 95’i göç ederken 7 bin kişi de abluka altında hayat mücadelesi veriyor. Rapora göre Dareyya’da bugüne kadar bin 960 kişi öldü, 20 bin aile evini terk etti. Ayrıca bin 608 kişinin de rejimin cezaevlerinde işkence gördüğü belirtildi. İlçe merkezindeki binaların da yüzde 70’i hasar görmüş durumda.
Okunma Sayısı: 494
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı