"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mahzun Ayasofya

02 Mart 2014, Pazar
Mahzun ve boynu bükük Ayasofya. Ata yadigârı. Fethin sembolü. Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (asm) Hadis-i Şerifine mazhar olmuş Fatih’in emaneti.
Evet! Peygamberimiz (asm) buyuruyor ki, “İstanbul’u fetheden komutan ne büyük komutan, İstanbul’u fetheden asker ne büyük asker” diye. Yüzlerce insan bu Hadis-i Şerif’e masadak olmak için, İstanbul’u Kostantinopolis’i kuşattı. Ama alamadı. Fetih, genç Sultan Fatih Sultan Mehmed’e nasip oldu. O Fâtih ki, fethin âdeti gereği olarak, en büyük kiliseyi camiye çevirip ilk Cumayı orada kıldı. Ve de vasiyet etti biz torunlarına. O kahraman ecdadın yolundan gidenlere. “Benim bu mabedim (Ayasofya) dünya durdukça cami olarak kalacaktır. Her kim benim bu mabedimi camilikten çıkarıp başka bir şeye çevirirse; Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lâneti onun üzerine olsun! Onlar hiç hafiflemeyen bir azabın içinde kalsınlar! Öyle ki, yüzlerine bakan ve kendilerine şefaat edecek hiç kimse bulunmasın.”
Mahzun ve boynu bükük Ayasofya. 79 yıldır cemaate ve ezana hasret olan Fatih Sultan Mehmed’in vakfı. Sahte kararnamelerle, sahte imzalarla müzeye çevrilen kutsal mâbed. Bu burukluğun hüznün daha ne kadar sürecek? Cemaatle buluşman ne zaman son bulacak? İnsanlar çevrenden geçerken hüzünlü. Bir o kadar da üzüntülü. Bizler ata yadigârı mukaddes bir mabede bu kadar mı vefasız çıktık?
 Demokrat bir iktidarın, hürriyetleri kısmen de olsa genişlettiği bir zamanda Hünkâr mahfilinde namaz kılınıyordu. Hüznün kısmen dinmişti. Daha sonra yarım demokrasimize bile tahammül edemeyen darbeciler, Hünkâr Mahfilini de kapattılar. Orada yapılacak ibadet ve duâların, senin zincirlerini tamamen kırmasından korktular. Tıpkı, ışıktan korkan yarasalara gibi.
 Mü’minler üzgün, din düşmanları ve münafıklar sevinçli.  Zafer nâraları atıyorlar. Fethin yadigârını boynu bükük gördükçe seviniyorlar. Duvarlarında üstü örtülü olarak bekleyen Âyet ve Hadisler, üzerlerindeki ihanet perdesinin kaldırılmasını bekliyorlar. Duvarların, içeride namaz kılacak mü’minlerin alacağı tekbir seslerini çok özlemişler. Ne zaman bu beklenti ve özlemler sona erecek? Ne zaman bu sad’alar üstümüzden yansıyacak, birlikte söyleyeceğiz diye bekliyorlar. Osmanlı mimarlarının dikmiş olduğu dört minaresinden yükselecek ezan seslerini dinlemek için gök kubbe kulağını açmış bekliyor.
Ayasofya, kutsal bilgelik. Kubbeli bazilika. Fizikçi ve Miletli İsidoros ile Matematikçi Trailles’li Anthemius’un 532-537 yılları arasında, Jüstinyen zamanında inşa ettiği mabed. Daha önceden aynı yere iki defa inşa edilen mabedin yerine üçüncü defa inşa edilen ibadethane. Önceki dönemlerde inşa edilmiş tarihî yapılardan parçalar taşıdığı için çok kısa sürede inşa edilen eşsiz yapı. Osmanlı Padişahlarının dört minare ilâve ettiği ulu mabed. Mimar Sinan’ın payandalarla destek verdiği, yıkılmasını engellediği tarihî yapı. Kanunî ise zamanında Macaristan’daki bir kiliseden dev iki kandil getirtti. Anlıyacağınız Bizanlılar kadar Osmanlılarca, dolayısıyla Türklerce de kıymetli bir esersin.
Dünya durdukça ünün ve şanın devam edecektir. Ama içinde namaz kılınan ve minarelerinde ezan okunacak günler yakındır. Üzülme yeni Fatihler bükük boynunu düzeltecek, eğilmiş başını tekrar göklere yükseltecektir.
 
 
CİHAT ERDOĞ
[email protected]
Okunma Sayısı: 4059
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • mehmet garip özdemir

    4.3.2014 09:15:00

    inşaallah o günler yakındır.nasılki maddi fetih oldu manevi fetih te olacak

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı