"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Mısır’da 529 idam

25 Mart 2014, Salı
Mısır’da Minye Ceza Mahkemesi, darbe karşıtı 529 kişi hakkında “şiddete teşvik suçlamasıyla” idam cezası verilmesini ve dosyalarının müftüye sevk edilmesini kararlaştırdı. Minye Avukatlar Sendikası Başkanı Tarık Fude, duruşmada kararın okunması sırasında herhangi bir sanığın ve avukatının bulunmadığını belirtti.
Cunta mahkemesinden dakikada 26 idam kararı
Minya Ceza Mahkemesi, darbe karşıtı 529 kişi hakkında “şiddete teşvik ve karakollara saldırı suçlamasıyla” idam cezası verilmesini ve dosyalarının müftüye sevk edilmesini kararlaştırdı. Duruşmada aynı suçtan yargılanan 16 kişiye de beraat kararı verildi. Minya Avukatlar Sendikası Başkanı Tarık Fude, duruşmada kararın okunması sırasında herhangi bir sanığın ve avukatının bulunmadığını belirtti. Duruşmada verilen idam cezasının ön karar olma özelliğini taşıdığı ve temyiz yolunun da açık olduğu ifade edilirken, 20 dakika süren duruşmada, dakikada 26 idam kararınının verildiği kaydedildi. Kararla ilgili son hükmün 28 Nisan’da okunacağı belirtildi. Mısır kanunlarına göre kararın müftüye sevk edilmesi, istişare amaçlı olmakla beraber, hakim müftü reddetse bile idam kararını uygulayabilir. Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu çok sayıda kişinin bulunduğu davanın, bin 228 sanık sayısıyla en fazla sanığın bulunduğu dava olduğu kaydedildi. Söz konusu karar 3 Temmuz’da gerçekleşen darbenin ardından, darbe karşıtları aleyhinde verilen ilk karar oldu.
 
“KESİNLİKLE SİYASÎ BİR KARAR”
İhvan Hukuk Komitesi yetkilileri kararın “hükümsüz” olduğunu ve hakimin davaya bakma yetkisini kaybettiğini ifade etti. Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak sözcüsü Mecdi Karkar ise yaptığı açıklamada, “Bu kararlar kesinlikle siyasîdir. Yargının bağımsızlığına zarar veren siyasî müdahaleleri gözler önüne seriyor” değerlendirmesinde bulundu. “İdam kararı mevcut yönetimin baskıları ve zorlamaları sonucu alındı” ifadesini kullanan Karkar, Mısır’daki sokak hareketlerinin hedef alındığını belirtti. Karkar, hakimlerin siyasî kararlar almaktan uzak durması gerektiğini belirterek, “Hakimler, zalimlere, baskıcılara alet olmamalı. Davadaki sanık sayısındaki çokluk, uygulamanın hızlılığı ve sanıkların savunmaları dinlememesi sebebiyle böyle bir hüküm infaz edilemez” diye konuştu. Karkar, Mısır müftüsüne de çağrıda bulunarak, “Müftü, Allah’ın huzurunda sorumlu olacağı bu kararı onaylamadan önce dikkatle incelemeli” dedi. Mısır halkının darbeye karşı direnmeye devam edeceğini söyleyen Karkar, “Böyle haksız kararlar bizi yıldıramayacak” ifadesini kullandı.
 
BEDİİ BUGÜN YARGILANACAK
Davada yargılananların birçoğunun İhvan mesubu olmadığı, sanıkların içinde Mursi’nin görevden alınması için düzenlenen gösterilere katılanların da olduğu belirtildi. Minya Ceza Mahkemesi’nde bugün de, aralarında İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve Mısır eski Meclis Başkanı ve Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) eski Genel Başkanı Saad el-Katatni olmak üzere, (610’u kaçak) 683 kişinin söz konusu suçlamalardan yargılanacakları dava görülecek.
Okunma Sayısı: 1098
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • RIr

    25.3.2014 01:03:00

    Zalimin zalim olduğu zulmünden belli, bu rejimin Hakimi böyle ise sıradan destekçisi kim bilir nasıl...
    Bal bozulunca zehir olur. İşte hakim bozulunca böyle olur.
    Esad silahla bu hakimde kalemle öldürüyor. İkisi nekadar birbirine benziyor...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı