"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bosna’nın hafızası yeniden parlayacak

16 Nisan 2014, Çarşamba
Bosna’daki savaş sırasında başşehir Saraybosna’yı kuşatan Çetniklerin (aşırı Sırp milliyetçileri) 25 Ağustos 1992’de açtığı ateş sonucu çıkan yangında ülkenin ulusal arşivlerinin de bulunduğu yaklaşık 2 milyon eserin yok olduğu millî kütüphane, içi ve dışıyla eski halini aldı.
 “Bosna’nın hafızası” olarak bilinen, aynı zamanda şehrin sembollerinden olan tarihî Viyeçnitsa Kütüphanesi’nin dış cephesindeki restorasyon çalışmaların tamamlanmasının ardından, kütüphanenin iç restorasyonunda da sona gelindi. Avrupa Birliği tarafından son restorasyon çalışmaları için 5 milyon avro sağlanan Viyeçnitsa Kütüphanesi, duvarlarındaki desenleriyle görenleri adeta büyülüyor. Restorasyon çalışmaları bu ay bitmesi planlanan Viyeçnitsa Kütüphanesi’nin açılışının, 9 Mayıs’ta yapılması öngörülüyor.
   
2 MİLYON ESER YOK OLMUŞTU!
Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed tarafından 1463 yılında fethedilen ve 400 yılı aşkın Osmanlı idaresi altında kalan Bosna-Hersek, 1878 yılında Berlin Kongresiyle Avusturya-Macaristan imparatorluğu hâkimiyetine girdi. Endülüs mimarisiyle yapılan ve “Viyeçnitsa” olarak bilinen tarihi bina, Avusturya-Macaristan imparatorluğu zamanında, Saraybosna’daki tarihî Başçarşı’nın hemen arka tarafında 1892-1896 yıllarında inşa edildi. Belediye ve mahkeme binası olarak kullanılan bina, 1949 yılında Bosna’nın millî kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı. Bosna-Hersek’te yaşayan Boşnak, Sırp, Hırvat ve Yahudilere ait el yazması ve önemli eserlerin de bulunduğu yaklaşık 6 milyon kitap ve ulusal arşivin saklandığı kütüphane, “ülkenin hafızası” konumundaydı. Bosna-Hersek, mimarisiyle görenleri büyüleyen bu tarihî binayı ve içindeki “hazine”nin önemli kısmını, 25 Ağustos 1992 tarihinde Saraybosna’yı kuşatan Çetniklerin topçu ateşi sonucu çıkan yangında kaybetti. Açılan ateş sonucu çıkan ve 3 gün boyunca devam eden yangında, 155 bini el yazması, ülkenin ulusal arşivlerinin de bulunduğu yaklaşık 2 milyon eser yok oldu. Yangın, savaş sırasında sürdürülen vahşetin yankılarının devam ettiği sırada pek dikkat çekmedi ancak savaşın ardından Bosna bu yangınla adeta “hafızasını kaybetti!”
                      
Okunma Sayısı: 484
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı