"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bakanlıktan bir çelişki daha

17 Nisan 2014, Perşembe
RİSALELERE BANDROL VERİLMESİ İÇİN “KORUMAYA TÂBİ ESER DEĞİL” ŞIKKININ İŞARETLENMESİ, YAYINCILARA BİZZAT KÜLTÜR BAKANLIĞI TARAFINDAN ÖNERİLMİŞ.
2011’DE DE BENZER BİR PROBLEM YAŞANMIŞ
Mutlu Yayıncılığın sahibi İsmail Mutlu’nun verdiği bilgiye göre, 2011’de de Risale-i Nur basımıyla ilgili olarak şimdikine benzer bir problem yaşandı ve bandrol için yayıncılardan telif sözleşmesi istendi. Ancak konuyla ilgili mahkeme ve Yargıtay kararlarının gösterilmesi üzerine yetkililer, “Korumaya tâbi eser değil” şıkkının işaretlenmesini önererek sorunu çözdüler.
 
ŞİMDİ “SUÇ” DEDİĞİ ŞEYİ KENDİSİ TEKLİF ETMİŞ
Bu bilgi, son tartışmada Kültür Bakanlığının ve Bakandan aldığı bilgiyi aktaran Hüseyin Çelik’in açıklamalarındaki “Yayınevleri ‘Koruma yok’ beyanıyla risaleleri bastılar” cümlesinde sözü edilen ve Çelik’in “suç” olarak nitelediği formülün yayıncılara bizzat Bakanlık tarafından teklif edilerek uygulamaya konulduğunu gösteriyor.  
 
Bandrol konusunda Bakanlık çelişkisi
1997 yılından itibaren açıklamalı tarzda Risale-i Nur yayını yapan ilahiyatçı-yazar İsmail Mutlu, bandrol konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Mutlu, bundan önce de benzer olayların yaşandığını belirterek, bugün yaşanan bandrol meselesinin arka planına dair ipuçları verdi. Mutlu, bazı Nur Talebelerinin, Üstad’ın vefatından sonra Risaleleri kendi denetimlerinde basmak amacıyla teşebbüse geçtiklerini hatırlatarak, Bediüzzaman’ın Risale basımı için görevlendirdiği kişilere sadece resmî makamlara ibraz etmeleri gayesiyle verdiği bir yazıyı onların sanki sadece kendilerine yetki verilmiş gibi algılayıp, bu yazı ile başkalarının Risale-i Nur neşrini engelleme yoluna gittiklerinin altını çizdi. Mutlu, “Neşir esnasında zorluk çıkmaması için resmi makamlara verilmek üzere verilen bu yazıyı Noter’e tasdik ettirdiler. Sonra da bu sahte belge ile Risale yayınlayan kişi ve kurumlara davalar açtılar” dedi.
 
BAKANLIĞIN ÇELİŞKİSİ
 
Mutlu, bandrol konusuyla alâkalı olarak şunları kaydetti:
“1999 yılında bandrol uygulaması başladı. Rahat bir şekilde bandrol alıyorduk. 2011 yılında bandrol düzenlenmesine ilişkin yazardan telif sözleşmesi istendi. O tarihte bir yayınevi, üç mahkemenin ve Yargıtay’ın kabul etmediği tek vâristen alınan devir belgesini Kültür Bakanlığı İstanbul şubesine sunarak Risalelerin yayın hakkının kendilerine ait olduğunu iddia etti. O tarihte de günümüzdekine benzer problem yaşandı. Bazı yayınevleri bandrol alamadıklarını söylediler. Ben de o tarihte bandrol almak için müracaatta bulundum. Mevzuattan sorumlu yetkili Risale-i Nurlara bandrol veremediklerini söyledi. Telif sözleşmesi istedi. Yanımda resmî varisler dışında kimsenin hak sahibi olmadığını gösteren Yargıtay kararı olduğunu söylediğimde yetkili “Hocam kimileri bu eserler anonim diyor, fakat bize bir eser devri sunuldu” dedi. ‘Bakabilir miyim’ dediğimde belgeyi gösterdi. Ben de elimdeki Yargıtay kararının gösterilen belgeyi hukukî bir belge olarak görmediğini söyledim ve kararı gösterdim. Çünkü sunulan belge, daha önce bizlerin mahkemesinde ibraz edilen ve reddedilen belge idi. Yetkili ‘tamam hocam mesele büyük ölçüde çözüldü. Fakat ben bunu yetkili mercilerle görüşmem gerekiyor. Birkaç gün sonra mesele hallolur’ dedi. Gerçekten de birkaç gün sonra bütün yayıncılara bandrol verilmeye başlandı.”
 
İLK DÂVÂ
Konuyla ilgili bir davada verilen mahkeme kararının ve Yargıtay onayının özetinin 3 madde olduğunu söyleyen Mutlu, maddeleri şu şekilde sıraladı:
1. Hak iddiası ile ...’u mahkemeye verenler eserin (Risale-i Nur Külliyatının) sahibi değildir.
2. Eser Sahibinden (Bediüzzaman’dan) herhangi bir yetki belgesi ibraz edememişlerdir. Dâvâcılar aslında birçok doküman sunmuşlar, fakat mahkeme bunları resmî belge olarak kabul etmemiştir.
3. Dâvâcılar eser sahibinin (Bediüzzaman’ın) resmî varislerinden bir devir ibraz edememişlerdir.
 
KAZANDIĞIMIZ DÂVÂLAR
Dâvâcılardan ...’un 1987 yılında ...’dan telif devri ibraz ettiğini söyleyen Mutlu, “İbraz edilen veraset ilamında 3 vâris göründüğü için mahkeme bu hak devrini geçerli bulmamış, Yargıtay da mahkeme kararını onamıştır” dedi. Mutlu, açıklamasında şunları da kaydetti:
“Risale-i Nur neşrini tekeline almak isteyenler beni mahkemeye verdiler, ceza  ve tazminat dâvâsı açtılar. Sahte ve gereksiz belgelerle mahkemeyi yanıltmaya çalıştılar. Biz her iki dâvâyı da kazandık.”
 
Korumaya tâbi eser değil
Telif sözleşmesi belgesiyle ilgili problemin, yetkililerin teklifiyle “Korumaya tabi eser değil” şıkkı işaretlenerek çözüldüğünü aktaran Mutlu,” Dolayısıyla yayıncıların bandrol alımları bazı kimselerin belki meselenin gerçek yönünü bilmedikleri için iddia ettikleri gibi hukuksuz değil. Kaldı ki bandrol müracaatında herkes eserin Bediüzzaman’a ait olduğunu açıkça ibraz etmektedir. Kültür Bakanlığı bu durumda telif sözleşmesi istememektedir” diye konuştu.
 
Yaşanan sorun aynı
Mutlu, Kültür Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde bugün yaşanan sıkıntının geçmişte yaşanan durumla aynı olduğunu fark ettiğini, birilerinin Risale-i Nurların basımını kendi tekellerine almak istediğini dile getirdi. Kültür Bakanlığı’nın konuyla alakadar olan biriminin olayı çözmek için gayret gösterdiğini aktaran Mutlu, “Ancak birileri ‘Hak bizim, başkaları bu işi korsan olarak yapıyor’ şeklinde hukuken haksız bir girişimde bulunduğu için meselenin doğrusunu araştırma noktasında bir gayret söz konusu. Yoksa Risale-i Nurların basımı konusunda herhangi bir yasaklama, engelleme söz konusu değil. Biz Yargıtay kararını Kültür Bakanlığına faksla ulaştırdık. Bu belirsizliğin en kısa zamanda giderilip eskiden olduğu gibi Risale-i Nur basan yayıncılara bandrol verileceğini ümit ediyoruz. Böylece toplumda hükümete ve Kültür Bakanlığına karşı oluşan menfi algı da giderilmiş olur” ifadelerini kullandı.
Okunma Sayısı: 2484
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hakan Bilir

    17.4.2014 11:09:00

    Adama sorarlar hep zamanlama sizemi manidar? Kime kimden kimi ve neyi yasaklıyorsunuz. Ne hukuku, şaka mı? Hukuka siz çok uyuyorsunuz dimi?

  • selman

    17.4.2014 09:52:00

    Kendini ve sevdiğini, olduğundan daha fazla görme alışkanlık ve karakteri, beşeriyete mahsus bir tavır herhalde. Bunun neticesi kraldan fazla kralcılık, zalimle dost olmak, elindeki hak ile haksızlıklara yol açmak gibi neticeler verebiliyormuş demek ki!.. Bu yaşımda bunu da böylece anladım ya! Şükür mü desem, bu ne iş mi desem! Ben ne diyeyim şimdi ey büyük(?) abiler, ne diyeyim!.. Ben bu garip halimle -Üstada ne derim- endişesi taşırken, Risale-i Nur umumun malı diye bizzat içinde yazarken, nasıl olur da sahiplenmeye kalkarım, nasıl olur da başkalara mani olmaya kalkarım? Dünyadaki herkese yetişebiliyor musunuz ki, başkaların hizmetine ihtiyaç görmüyorsunuz? Hizmeti yalnız kendisine layık görmenin tanımını yapmak bile istemiyorum! Yazık!..

  • Garib Doğu

    17.4.2014 08:31:00

    Kimler Risale basımını tekeline almak istiyor;açıklansaydı iyi olurdu.Bu tekelcilik aşkının sahiplerini öğrenmiş olurduk.İşin garib tarafı bu inhisarcılığı devlet eliyle yapmaya çalışmalarıdır.Yani güç kullanarak neşir işini sahiplenmek.Ayrıca sözde hukuki yollardan giderek hukuksuzluk yapmak.Hele işin içinde çıkar söylemleri çok fena koku veriyor.Üstadımız Risale-i Nurlar kâinatada alet edilmez diyor.Kim bu kudsi hakikatları şahsi manfaatına alet ederse dehşetli hata işliyor.Korkunç bir vebalın altına giriyor.Bu hiç bir vicdan ve insafa sığmaz.Buna teşebbüs eden varsa titremelidirler!

  • TATAR RAMAZAN

    17.4.2014 00:49:00

    Yazıklar olsun az bir dünya menfaati karşılığında ahiretini, davasını satanlara!!!!
    Şİmdiye kadar toplamda basılan külliyat sayısı 30 milyon adeti bulunca bazılarının iştahı kabardı. İsimler isimle nurların önüne geçmeye başladı. Üstadı hayatta kalan talebeleri/varisleri gibi kulağa çok hoş gelen ifadelerle anılıyor. itibar görüyorlar. Süfyanın sağ cenahtaki temsilcileriyle temasa geçip platformlar kuruluyor, siyasal alt yapı tamamlanıyor. Pastanın tamamına konulmak üzereyken birileri çıkıyor. Dur hemşehrim diyor. Bütün yasal belgeleri çıkarıyor. Kurgulanan oyunu bozuyor. Artık yeni savunma mekanizmalarını izleyeceğiz, üzülerekten.

    Anlaşıldı ki su uyur, düşman uyumazmış, Ahirzaman fitnesi en muhkem, sağlam bildiğimiz yerlerden sokuluyor gövdeye. Buna alet olanlar; ayıptır, günahtır, yazıktır.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı