"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eksik demokrasi ile hedefe ulaşamayız

18 Nisan 2014, Cuma
TÜSİAD: ÖZGÜR BİREYLERİN MUTLU VE MÜREFFEH YAŞADIĞI BİR TÜRKİYE HEDEFİNE EKSİK DEMOKRASİ, YETERİNCE KATMA DEĞER ÜRETMEYEN BİR EKONOMİ VE KUTUPLAŞMIŞ BİR TOPLUMSAL YAPI İLE ULAŞAMAYIZ.
MECALİMİZ KALMAYACAK KORKUSU
TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz: “Yerel seçimler; sert siyasî çatışmalar, keskin kutuplaşmalar, vahim yolsuzluk ve devlet içi örgütlenme iddiaları ile geçti. Önümüzdeki dönemi de böyle geçirirsek demokrasimizi geliştirme konusunu tartışmaya mecalimiz kalmayacak korkusundayım. ”
 
YAVAŞ, İSTİKRARSIZ DEMOKRATİKLEŞME
“Yavaş ya da istikrarsız demokratikleşme hızlı büyümek isteyen ülkeleri bu hedeflerine ulaşmakta kısıtlamaktadır. Bu tesbit, neden yakın geçmişteki yüzde 5 büyüme bandından 2.4 bandına indik ve neden bir süre daha orada kalabileceğimiz şüphesinin cevabını da içinde barındırıyor.”
 
 
Yargı bağımsız ve tarafsız olmalı
Toplumu bir bütün olarak kucaklayan, çoğunluğun verdiği yetkiyi azınlığın haklarını da koruyarak kullanan bir yönetim anlayışının önemine işaret eden Yılmaz, “Bu yönetim anlayışını; kuvvetler ayrılığı, özerk kurumlar, idari tasarrufların denetime açıklığı, yönetimde şeffaflık, hesap verebilirlik gibi özelliklerle de zenginleştirmeliyiz” ifadesini kullandı.
Demokrasilerin temelinde hukuk ve hukukun üstünlüğünün bulunduğunun altını çizen Yılmaz, hukuka ve hukuk devleti ilkesine sımsıkı bağlı olunmasının önemini dile getirdi. Hukuk devleti ile yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının birbirinden ayrılmaz bir bütün olduklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti: “Yargı kurumunun toplumun mutlak güvenine sahip olarak olarak çalışması şarttır. Gelişmiş demokrasiler, demokratik kurumları ve ilkeleri güçlendirmek, bireysel hak ve özgürlükleri genişleterek garanti altına almak, daha katılımcı sistemleri oluşturmak için yoğun çaba sarf ediyorlar. Merkezi yönetimleri, yerel yönetimlerle desteklemenin yollarını arıyorlar. Siyaset kültürünü geliştirmeyi, siyasi ahlakı yaygınlaştırmayı, yolsuzluklarla mücadeleyi gönüllü davranış kodları benimseyerek ve benimseterek sağlıyorlar. Türkiye’nin de buna ihtiyacı olduğuna itiraz edebilir miyiz? Bunlardan herhangi birini yok sayarak sağlıklı bir demokrasi kurabilir miyiz? Sağlıklı işleyen bir demokrasi, toplumda bir arada ve karşılıklı saygı içinde yaşamanın, ‘biz’ kavramını yüceltmenin tek yolu değil midir?”
 
‘Eksik demokrasi’ ile hedefe varamayız
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, Herkesin özgür bireylerin, mutlu ve müreffeh yaşadığı bir Türkiye hedifine eksik demokrasi ile, kutuplaşmış bir toplum yapısıyla ulaşılamayacağını vurguladı. Yılmaz, Sheraton Oteli’nde düzenlenen yılın ilk TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 15 aya yayılan bir seçimler döneminin ilk aşamasını geride bıraktığını söyledi. 30 Mart yerel seçimlerinin ardından önümüzdeki dönemde cumhurbaşkanının da ilk kez halk oylaması ile seçileceğini ve daha sonra genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Yılmaz, “Bu uzun maratonun ilk etabı olan yerel seçimler; sert siyasî çatışmalar, keskin kutuplaşmalar, vahim yolsuzluk ve devlet içi örgütlenme iddiaları ile maalesef hayli yıpratıcı geçti. Önümüzdeki dönemi de böyle geçirirsek demokrasimizi geliştirme konusunu tartışmaya toplumca mecalimiz kalmayacak korkusundayım. Bu yüzden yönetim üslubumuzu, demokrasiye verdiğimiz anlamı tartışmak için en uygun zamandayız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Herkesin özgür bireylerin, mutlu ve müreffeh yaşadığı bir Türkiye için çalıştığını dile getiren Yılmaz, “bu hedefe, eksik demokrasiyle, yeterince katma değer yaratmayan ekonomiyle, kutuplaşmış bir toplumsal yapıyla ulaşılamayacağını” vurguladı.  
 
Abdullah Gül: Anayasa ve kanunlar bağlayıcıdır
TÜSİAD YİK toplanstısına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devlet sistemi içerisinde anayasa ve kanunların bağlayıcı olduğunu söyledi. Türkiye’nin hedefinin gelişmişlik olduğunu vurgulayan Gül, şunları söyledi: “Yapacağımız şey nedir? Önce tabiî kimler bugün yüksek gelirli ülke, onlara şöyle bir baktığımızda, birinci şart tabiî ki çok yüksek demokratik standartları gerçekleştiren ülke yüksek gelirli bir ülke olabilir. Tabiî ki yüksek demokratik standartlar dediğimizde hukukun üstünlüğü, hukuk standartlarının yüksekliği, hukukun uygulanmasındaki şeffaflık ve hukukun verdiği güvence. Hukuk her şeyin başıdır. Devlet sistemi içerisinde anayasa, kanunlar bağlayıcıdır. Devlet sistemi içinde ayrı devletler, ayrı oluşumlar, referanslarını başka yerlerden alan dayanışmalar kesinlikle söz konusu olamaz. Türkiye’nin şeffaflaşması, Türkiye’de hukukun eşit, herkese bu çerçeve içerisinde uygulanması, Türkiye’nin yüksek gelirli bir ülke olma yolundaki en önemli sınavlarıdır.”
Okunma Sayısı: 1413
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı