"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Pedagog Adem Güneş ile Selis Kitap’ı konuştuk: Tarihe popüler gözle bakmıyoruz

19 Nisan 2014, Cumartesi
Güneş: “Selis Kİtaplar özellikle tarih araştırmalarıyla öne çıkmış eserlere sahip. Yayınevimiz, tarihi popüler bİr gözle değil, daha çok araştırmaya ve İncelemeye dayanan bir anlayışla görüyor.”
Selis Kitaplar yayım hayatına ne zaman ve nasıl başladı?

Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ederim. Selis Kitaplar 2002 yılından bu yana yayıncılığa devam ediyor. Romandan hikâyeye, çocuk kitaplarından tarih, sosyoloji, felsefe, pedagoji ve güncele kadar geniş bir alanda yayın yelpazesine sahip olan Selis Kitaplar, Türkiye gibi yayıncılığı yürütmenin zor olduğu bir ülkede bugüne kadar gelme başarısını gösterebilmiştir. Selis Kitaplar’da görev almanın meslek hayatımda benim için önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. 

Selis Kitaplar, 2012’de yeniden yapılandırıldı. Bu süreci biraz anlatır mısınız?
2012 yılında Selis Kitaplar’ın devredileceği haberini alınca, açıkçası bu fırsatı kaçırmak istemedik. İşte bu devretme haberiyle birlikte kendimizi bu işin içinde buluverdik. Yayınevinin ilk kurucuları dünyanın yeniden şekillendiği 2002 ve sonrasında, bugün fazlasıyla aşina olduğumuz, ama iki binli yılların başlarında dar bir kesimin bilgi sahibi olduğu konularda kitaplar yayınlama cesaretini gösterebilmişler. Apokalips’in Atlıları isimli kitap hemen aklıma ilk gelen örneklerin başında bulunuyor.

Selis Kitaplar’ın alt markası olan Elest Yayınları’ndan bahseder misiniz?
Elest Yayınları Selis Kitaplar’ın kuruluşundan bir süre sonra kurulmuştur. Elest Yayınları daha çok dini konuların öncelikli olarak tercih edildiği kitapları bünyesinde barındıran bir markadır. Özellikle yazarlarımızdan Kubilay Aktaş’ın Gizli Telkinle Kur’ân Terapisi ve Simya, Kur’ân’da Şifa Sırları isimli eserleri Elest Yayınları’nın en çok satan ürünleri arasındadır.

Temel sloganınızı “akıcı ve ahenkli” olarak tanımlıyorsunuz. Peki, yayımladığınız kitaplarda bu ikisinden başka hangi kriterlere önem veriyorsunuz?
Evet, “akıcı ve ahenkli” bizim temel sloganımız ve gerçekten Selis Kitapları çok iyi ifade ediyor. “Selis” eski Türkçemizde kullandığımız bir ifade... Birisinin konuşması veya yazısı bizi bunaltmıyor ve bizde okuma veya dinleme isteği uyandırıyorsa “selis” tanımlaması bu durum için en uygun durumu gösteriyor. 
Kitap seçiminde elbette belli bir düzeyin üstünde olan eserleri okuyucumuzla buluşturmaya çalışıyoruz. Bize gelen dosyalar alanında uzman ve uzun yıllar editörlük yapmış olan arkadaşlarımız tarafından inceleniyor. Bu noktada şunu vurgulamak istiyorum: Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de tashihten tutun editörlük çalışmalarına kadar olan süreçlerin önemi çoğu zaman gözardı ediliyordu. Yayıncılık dünyasında bu anlayış yavaş yavaş değişiyor. İlâve olarak iç tasarımın editörlük çalışması kadar önemli olduğunu düşünüyoruz. E-kitapla ilgili çalışmaların arttığı bu son dönemde iç tasarımın e-kitapla beraber daha da önemli hale geldiğini görüyoruz. 

Yayım yelpazenizde daha çok hangi tür kitaplar yer alıyor?
Az öncede belirttiğim gibi yayın yelpazemiz oldukça geniş. Ama her yayınevinin uzmanlaşmış olduğu alanlarda çıkardığı belli başlı kitapları vardır. Selis Kitaplar özellikle tarih araştırmalarıyla öne çıkmış eserlere sahip. Yayınevimiz, tarihi popüler bir gözle değil, daha çok araştırmaya ve incelemeye dayanan bir anlayışla görüyor ve geçmişimizle ilgili yanlış bilinen konuları objektif bir şekilde değerlendirme anlayışıyla hareket ediyor. Meselâ yayınevimiz Ziya Paşa’nın Endülüs Tarihi isimli eserini günümüz Türkçesiyle yayınlayıp okuyucuya kazandırmıştır. Bunun yanı sıra İstiklâl Marşı’mızın yazarı Mehmet Âkif Ersoy’un millî mücadele günlerinde nasıl Ankara’ya destek olduğunu anlatan Millî Mücadelede Mehmet Âkif isimli eser bu dönemi merak edenler açısından çok önemli bir kaynak eser özelliği gösteriyor.
Bunun yanı sıra çocuk ve yetişkin pedagojisiyle ilgili kitaplarımızda yayınevinin bir başka yönünü ortaya koyuyor. Uzman Pedagog Adem Güneş’in Mahremiyet Eğitimi isimli eseri ve Doç. Dr. Süleyman Doğan’ın Mesnevî’den Pedagojik Telkinler isimli eserleri bu alanda ses getiren kitaplar olarak öne çıkıyor.
Şehir kitaplarımızın da yayınlarımız arasında önemli bir konumu var. Özellikle Niyazi Ahmet Banoğlu’nun Tarihi ve Efsaneleri İstanbul Semtleri ve Osman Cemal Kaygılı’nın Köşe Bucak İstanbul isimli eserleri şehir kitapları alanında önemli bir eksikliği dolduruyor.
Okunma Sayısı: 969
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı