"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Anayasa Mahkemesi 52 yaşında

21 Nisan 2014, Pazartesi
Yargı sistemindeki yerini 25 Nisan 1962’de alan Anayasa Mahkemesi (AYM), 52. kuruluş yıl dönümünü kutlamaya hazırlanıyor.
Siyasî parti kapatma dâvâlarından, Yüce Dîvan yargılamalarına kadar pek çok önemli karara imza atan Anayasa Mahkemesi, 1961 Anayasası ile kuruldu. AYM’nin kuruluşu, görev ve yetkileri, yargılama ve çalışma usulü ile kararlarının niteliği 1961 Anayasası’nın 145-152. maddelerinde düzenlendi. Buna bağlı olarak AYM’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun, 22 Nisan 1962 tarihinde kabul edildi. AYM’ye ilk kuruluşunda, kanunların ve Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüklerinin, Anayasa’ya “şekil ve esas” bakımından uygunluğunu denetleme görevi verildi. Bu görevin yanı sıra görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Anayasa’da sayılan kişileri Yüce Divan sıfatıyla yargılamak, siyasî partilerin kapatılması hakkındaki dâvâlara bakmak, siyasî partilerin gelir kaynakları ile giderlerine ilişkin hesapları incelemek ve Anayasa ile verilen diğer görevleri yerine getirmekle yetkili kılındı. Anayasa değişikliğine ilişkin 12 Eylül 2010’da yapılan halk oylaması sonucunda yolu açılan bireysel başvuruya ilişkin hükümlerin yürürlük tarihi 23 Eylül 2012 olarak belirlendi. Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki ihlâl dâvâlarını azaltmak amacıyla hayata geçirdiği AYM’ye bireysel başvuru hakkı bu tarihte başladı, bugüne kadar 16 bin 351 başvuru yapıldı. Bu süreçte Yüksek Mahkeme bireysel başvuruları görüşen Birinci ve İkinci bölümleri önemli kararlara imza attı. 
Okunma Sayısı: 469
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı