"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sorunlarımızı konuşarak çözmeyi öğreneceğiz

23 Nisan 2014, Çarşamba
Tunceli Üniversitesi İnsani ve Sosyal Sorunlar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Çözüm Süreci ve Türk-Kürt İlişkileri” konulu panel düzenlendi. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Yayman, İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen panelde, Kürt sorununun başlangıç ve gelişim sürecini özetleyerek, Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanı olmasıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmî Kürt politikasının önemli ölçüde değişmeye başladığını ileri sürdü.
Çözüm süreci öncesinde de farklı dönemlerde denemeler olduğunu aktaran Yayman, “Eğer normalleşme süreci, birbirimizi dinleme, diyalog süreci devam ederse bu meselelerimizi konuşarak çözme meselesi çok çok önemli. Konuşarak çözme yolunda önemli bir psikolojik eşiği aşabiliriz. On yıl önce böyle bir toplantı yapmak isteseydik başta Vali bey olmak üzere, rektörü, herkesi Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılarlar ve bütün bu salonu da alıp götürürlerdi” diye konuştu. Kürt sorunun yüz yıllık bir sorun olduğunu ve çözümü için çok ciddî müzakerenin ve adım atılmasının gerektiğini vurgulayan Yayman, “Yüz yıllık sorunu yüz günde çözmek sorunun doğasına aykırı bir durum. Burada atılması gereken adımlar yok mu? Alınması gereken hedefler yok mu? Bütün bunlar var. Ama en önemlisi, konuşma zemininin muhafaza edilmesi. Eğer bu konuşma zemini muhafaza edilirse biz, sorunlarımızı konuşarak çözmeyi öğreneceğiz” ifadesini kullandı. Stratejik Düşünce Enstitüsü Toplumun Tarihsel Gelişim Programı Koordinatörü Orhan Miroğlu da Türkiye’de yaşananlara rağmen toplumların bir arada bulunmasının büyük bir kazanım olduğunu söyledi. Tunceli Üniversitesi İnsani ve Sosyal Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Özcan ise tarihteki bütün “Karizmatik önderlerin” kendi örgütleri tarafından tasfiye edildiğini öne sürdü. Çözüm sürecinin hikâyesini anlatmak istediğini belirten Özcan, “Çok önemsenilen bu süreç, herkesi yürekten ve candan ilgilendiriyor. Çünkü can sorunudur. 1,5 seneye yakın insanlar ölmüyor” dedi. Paneli Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Emniyet Müdürü Fahrettin Şen, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar izledi.
Okunma Sayısı: 526
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı