"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Filistin′de birlik sevinci

25 Nisan 2014, Cuma
EL-FETİH VE HAMAS’IN MİLLî MUTABAKAT HÜKÜMETİ KURMAK İÇİN ANLAŞMAYA VARMASI, FİLİSTİN’DE SEVİNÇ GÖSTERİLERİYLE KARŞILANDI.
PUSUDA BEKLEYENLERE CEVAP
Gazze′deki Filistin hükümeti Başbakanı Heniye “Halkımıza ayrılık döneminin bittiği müjdesini veriyoruz” derken, Hamas sözcüsü Berhun “Bu anlaşma, ülkede birlik beraberliğin bozulması için pusuda bekleyenlere karşı meydan okuma ve işgalcilerin tehditlerine en büyük cevaptır” dedi.
 
SAMİMİYETİN GÖSTERGESİ
El Fetih Merkez Komitesi üyesi Ahmed kısa bir sürede anlaşmaya varılmasını “mutabakat konusunda herkesin samimî olduğunun göstergesi” olarak nitelerken, Filistinli gruplar arasındaki bölünmeye son veren uzlaşma Gazze′de sevinç gösterileriyle kutlandı ve âcilen hayata geçirilmesi istendi.
 
İTTİFAKA TEPKİ GÖSTERDİLER
 
İsrail ve ABD rahatsız
 
İsrail Başbakanı Netanyahu, “Mahmud Abbas, müzakerelerin uzatılması yönünde görüşmeler devam ederken barışı değil, Hamas’ı seçti. Hamas’ı tercih edenler barış istemez” derken, ABD Dışişleri Sözcüsü “Zamanlama rahatsız edici” diye konuştu.
 
İSLÂM ÜLKELERİ YARDIM ETMELİ
Heniye, Fetih ve Hamas arasında varılan mutabakatın başarıya ulaşması ve İsrail ile ABD’nin baskılarıyla mücadele edebilmek için İslâm ülkelerinden yardım istedi. Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani ile telefonda görüşen Heniye’nin, millî mutabakatın başarıya ulaşması ve İsrail ile ABD’nin baskılarıyla mücadele edebilmek için Arap ve İslâm ülkelerinden malî ve siyasî güvenlik ağı oluşturulmasını istediği belirtildi. Açıklamada, “Filistinlilerin bu kez birliği sağlamakta ve millî mutabakat hükümeti oluşturmakta kararlı olduğu” vurgulandı.
 
 
 
Filistin’de mutabakat sevinci
Hamas ile el-Fetih arasında milli mutabakata varıldı. Gazze’deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Gazze’deki evinde Fetih yetkilileri ile birlikte yaptığı basın açıklamasında, “Halkımıza ayrılık döneminin bittiği müjdesini veriyoruz” diyerek, Filistinli gruplar arasında devam eden anlaşmazlığın sona erdiğini duyurdu. Fetih ve Hamas’ın millî mutabakat görüşmelerini “yüksek ulusal sorumluluk” çerçevesinde yürüttüğünü ifade eden Heniye, “Filistin halkına yönelik ihlâllerin arttığı dönemde, milli mutabakata varılması, anlaşmazlıklara son verilmesi, birliğin yeniden sağlanması ve tüm bunların başarıya ulaşması için gerekli kontrol mekanizmasının oluşturulması ulusal bir görevdir” dedi. Heniye, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, uzlaşı hükümetinin kurulması için görüşmelere başlayacağını ve 5 haftalık yasal süre çerçevesinde hükümeti ilân edeceğini dile getirdi. Heniye, Hamas ile Fetih arasında, Kahire Anlaşması, buna bağlı anlaşmalar ve Doha Anlaşması’na uyulması konusunda ittifak edildiğini ve bunların hepsinin millî mutabakatın hayata geçirilmesinde referans olacağını söyledi. Heniye, devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı olarak yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve seçimlerin, uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra yapılmasına karar verildiğini belirtti. Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed ise görüşmelerin sevgi atmosferi çerçevesinde gerçekleştiğine dikkati çekerek, “Millî mutabakat anlaşmasına süratli bir şekilde varılmasında, görüşmelerde hâkim olan atmosfer büyük rol oynadı. Kısa bir sürede anlaşmaya varılması, uzlaşının sağlanması konusunda herkesin samimî olduğunun göstergesidir” dedi.
 
TÜRKİYE MEMNUN
Dışişleri Bakanlığı, El Fetih ve Hamas heyetlerinin Gazze’de varılan ve ulusal birlik hükümeti teşkil edilerek seçimlere gidilmesini içeren mutabakatı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Dışişleri’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Bu mutabakatın, yılsonuna kadar düzenlenmesi öngörülen seçimlerle, bütün Filistinlileri kucaklayan bir hükümetin teşkiline ve bölgede adil ve kapsamlı barışın tesisine giden yolu açmasını ümit ediyoruz. Filistinlilerin birliğinin, bölgede kalıcı ve yaşayabilir bir barış için elzem olduğuna inanıyoruz’’ ifadelerine yer verildi.
 
MISIR VE KATAR KUTLADI
Mısır ve Katar, Filistin’de Hamas ile Fetih hareketleri arasında varılan uzlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, yaptığı yazılı açıklamada, varılan anlaşmanın “Filistin’deki bölünmüşlüğe son vermesine katkıda bulunmasını, başşehri Doğu Kudüs olan 1967 sınırları içinde bağımsız Filistin devletinin kurulması ve barış görüşmelerinde Filistin’in konumunu destekleyen olumlu etkisi olmasını umduğunu” bildirdi. Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye de Filistin’deki bölünmüşlüğe son veren anlaşma dolayısıyla Gazze’deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye’yi kutladı.
 
Gazze’de sevinç gösterileri
Filistinli gruplar arasındaki bölünmeye son veren uzlaşma Gazze’de sevinç gösterileriyle kutlandı. Meçhul Asker Anıtı önünde bir araya gelen ve ellerinde Filistin bayrakları taşıyan kalabalık, Hamas ve Fetih’ten mutabakata bağlı kalmalarını ve dış baskılara boyun eğmeden, bir an önce varılan anlaşmayı hayata geçirmelerini istedi. Filistin’de 2006 yılında seçimleri Hamas’ın kazanmasının ardından Fetih’le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007’de Gazze’nin kontrolünü ele geçirmişti. Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011’de Mısır, Şubat 2012’de ise Katar başkanlığında uzlaşma görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı.
 
HAMAS: TARİHÎ DÖNÜM NOKTASI
Hamas, Filistinli gruplar arasında millî mutabakata varılmasını, “tarihi ve önemli bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, basına yaptığı açıklamada, “Filistin meselesinin itibarını yenileyen tarihi ve önemli bir dönüm noktası niteliğindeki bu anlaşma, Filistin’de birlik ve beraberliğin bozulması için pusuda bekleyenlere karşı meydan okuma ve işgalcilerin tehditlerine verilen en büyük cevaptır” dedi. Filistin’in Kurtuluşu için Demokratik Cephe Genel Sekreter Yardımcısı Kays Abdulkerim de yazılı açıklamada, Hamas-Fetih arasındaki uzlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Filistin meselesinde oldukça önemli bir süreçten geçiyoruz. Gazze’deki olumlu atmosfer, Filistin’de millî birlik ve beraberliğin sağlanması ve bölünmenin son bulması için doğru bir adım” değerlendirmesinde bulundu. 
 
ABD: ZAMANLAMA RAHATSIZ EDİCİ
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Filistin’de millî mutabakata varılmasıyla ilgili olarak, “Zamanlaması rahatsız edici ve açıklamadan gerçekten hayal kırıklığı duyuyoruz” dedi. Psaki’ye, günlük basın toplantısında Filistin’de Hamas ile Fetih hareketleri arasında varılan uzlaşma ve İsrail’in buna yönelik tepkisi soruldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun telefonda görüştüğünü belirten Psaki, görüşmede bu konuyu da ele aldıklarını kaydetti. ABD olarak, on yıllardan bu yana İsrail ile Filistin arasındaki uzlaşıya dönük ilkelerinin aynı olduğuna dikkati çeken Psaki, “Her Filistin hükümeti, açıkça ve tartışmasız şekilde, şiddete başvurmamayı, İsrail devletini tanımayı, iki taraf arasındaki önceki anlaşmaları ve yükümlülükleri kabul etmeyi taahhüt etmelidir. Bu açıklama (Hamas ile Fetih arasındaki uzlaşı), bunun zamanlaması rahatsız edici ve açıklamadan gerçekten hayal kırıklığı duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Gelecek adımları yakından izlemeye devam edeceklerini dile getiren Psaki, bir soru üzerine, “İsrail’in, kendi var olma hakkına inanmayan bir hükümet ile müzakere etmesini beklemenin çok zor” olduğunu söyledi. 
 
İSRAİL RAHATSIZ OLDU
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas ve Fetih arasında sağlanan millî mutabakata ilişkin, “Mahmud Abbas, barışı değil Hamas’ı terci etti” değerlendirmesinde bulundu. Netanyahu, “Abbas, müzakerelerin uzatılması yönünde görüşmeler devam ederken barışı değil Hamas’ı seçti. Hamas’ı tercih edenler barış istemez” yorumunu yaptı. Netanyahu, “Filistin Devlet Başkanı’nın, İsrail’i yok etmek isteyen ‘terör örgütü’ Hamas’la anlaşma ya da İsrail ile barış arasında bir tercih yapması gerekir” ifadesini kullandı.
  
ABBAS: ÇELİŞKİ YOK
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise Hamas ve Fetih yönetimleri arasında varılan millî mutabakat ile İsrail-Filistin barış görüşmeleri arasında herhangi bir çelişkinin sözkonusu olmadığını, barışın sağlanması konusunda kararlı olduklarını belirtti. Filistin resmî haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, Abbas, varılan mutabakatın ardından yaptığı açıklamada, bunun Arap ülkeleri ve uluslar arası toplum tarafından desteklenen bir adım olduğunu, aynı zamanda iki devletli çözümün başarıya ulaşması için İsrail ile yürütülen barış müzakerelerini güçlendireceğini ifade etti. 
Okunma Sayısı: 748
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    25.4.2014 08:20:00

    Kuruluşu şaibe,şiddet ve teröre dayanan İSRAİL ve onun tabii müttefiki ABD, DÜNYA SULHU için sevinmeleri gereken bu birleşmeden rahatsızlık duymaları aslında dünya barışına engel olanların kimler olduğu hususunda ipucu ve delil ortaya koymaktadır.İSLAM ALEMİ ise bu ittihadı yıllar önce sağlamalı ve din kardeşlerinin,ADEM evlatlarının yıllarca süren katliamlarına ve gözyaşlarına boğulan acılarına engel olmada aktif rol almalıydı.
    Bugün gerçekleşen bu birlikteliğin ve davada ortak hareket edildiğinde elde edilecek başarıların devamlılığı şarttır.ORTADOĞUda islam ülkeleri yıllardır bir birleşip bir ayrılma oyununu oynamaktan vazgeçip gerçek DİN KARDEŞLİĞİ VE HAK-ADALET tesisi için nefsi ve egoist tutum ve davranışları terketmeliler.
    HAYIRLI OLSUN.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı