"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Farkı fark etmek için farkında olmak lâzım

04 Mayıs 2014, Pazar
ucuzkitapal.com yöneticisi Ömer Doğan: “FARKI FARK ETMEK İÇİN FARKINDA OLMAK LAZIM, SLOGANIYLA YOLA ÇIKTIK. Hedefimiz, 2 TL’ye 20 bin çeşit kitabı okuyucuyla buluşturmak.”
Buraya gelene kadar hayatınızdan kesitlerle başlayalım...
Aslen Gaziantepliyim ve yaşamımın ilk devreleri olan ilk, orta ve lise öğrenimimi yine Gaziantep’te tamamladım. Endüstri meslek lisesi mezunuyum ve okul birincisiydim. Ancak üniversite öğrenimine hak kazanmış olmama rağmen, maddi anlamdaki imkânlara sahip olmak ve hayata bir an önce atılmak için çok sevdiğim ve başarılı olduğum mobilya dekorasyon öğretmenliğini okuyamadım. Lise yıllarında 1.sınıftan son sınıfa kadar akşama kadar eğitim görüp geceleri de döner sermayede mesai yapıp aileme destek de bulunuyordum. Dolayısı ile çalışma azmini bırakmadım ve birçok mesleki dalda girişimlerim oldu.
Hayata bir an önce atılmak için uzman jandarma sınavlarında başarılı olarak askerlik mesleğine girdim. Nitekim disiplinli, intizami ve düzenli çalışma prensiplerini hayatımın her merhalesinde uygulamayı öğrendim. 1998 yılında çok sevdiğim askerlik mesleğinden ayrılmak zorunda kaldım. Fakat bu dönem bana çok şey kazandırdı. Zira okuduğum kitaplar arasında kişisel gelişim ile ilgili olanlar hayata bakış açımın genişlemesine, daha muasır bir düşünce tarzı ile hayata bakmama vesile oldu. Müspet davranışlar ve çalışmanın asıl marifet ve doğruluk olduğunu, yakınmanın boş ve beyhude olduğunu keşfettim. Bunu kendime düstür ettim.
Çok şükür küçük bir bakkal dükkanı açabilme fırsatı buldum ancak bakkal ürünlerinin yanı sıra aklınıza gelebilecek her şeyi bulunduruyordum. Kitaplara olan aşkımdan ötürü, ürünlerim arasına kitapları da koydum ve ilgi görmesinin ardından çevredeki okullardan çocukların öğrenim kitapları listelerini alarak piyasadan kitapları toplamak suretiyle getirip müşterilere sundum. Tabi bu hususta da farklı stratejiler uyguladım. Örneğin müşteri potansiyeli kazanmak adına ellerindeki eski kitapları ücret mukabilinde aldım ve bu durum bana iyi bir ivme kazandırdı.

KİTAP AŞIĞIYIM
1998-1999 yıllarında ders kitapları hakikaten değerli idi ve bulunması zordu. Ben de elimdeki eski kitapları kitapçılara vererek sirkülasyon sağlamayı düşündüm ancak bendeki kitapları alan olmadı. Fakat Eyüboğlu camii yanında kitaplar çuval içinde beklerken bir iki kişi kitap sordu ve kitapları böylelikle satmaya başladım.
Bir kitap âşığı olarak yıllardan beri hayal ettiğim bir idealim vardı. “Kitapları satabileceğim bir firmam olsun ve insanların ilmine faydam dokunsun.” Bu hayalim Güneydoğu’da en çetin zamanlarda askerlik mesleğini icra ederken operasyonlarda zihnimde dolanırdı. O zamanlardaki hayalim dua hükmüne geçmiş ki, bugün siz de şahitsiniz gerçekleşti.

İnternette kitap satışıyla tanışmanız nasıl oldu?
1999-2000 yıllarında sezonluk  yürüttüğüm ticari faaliyetim 2001 yılından sonra yerleşik olarak devam etti. Türkiye çapında ikinci el kitapları topluyor ve sonrasında müşterilerime sunuyordum. Bu iş beni oldukça mutlu ediyordu. Fakat daha sonra devletin uyguladığı bir eğitim kanunu ile ders kitapları ücretsiz verilmeye başlayınca bu durum beni oldukça zora soktu. O yıl 10 ton  kitabı geri dönüşüme kazandırmak zorunda kaldık. Deyim yerindeyse ticari hayatımız mahvolmuştu. O yıllar interneti yeni yeni keşfettiğimiz, öğrendiğimiz yıllardı ve o yıllara göre çok yeni ve taze olan bilgisayar üzerinden bağlanılan bu ağ sistemi ve bu teknoloji beni çok etkiledi. İlerleyen yıllarda bu teknolojinin yaygınlaşacağını öngörerek internet ortamında sanal bir katalog hazırladım. Bir yıl süren uğraşlar sonucunda 2 bine yakın kitabı envanterimize kattık. Fakat müşterilerin dikkatini çekmek öyle kolay olmadı. 1 yıl kadar sonra yani 2007 yılında ilk siparişimiz İstanbul’dan geldi. İnternet mecrasındaki bu ilk sipariş bizi ziyadesiyle mutlu etti ki bunun tarifi imkânsız.
2008 KPSS yılı idi ve bu süreçte öğrenci kardeşlerimizin sınavlara zamanında hazırlanabilmesi adına gelen siparişleri bir kuruş dahi almadan ivedilikle adreslerine gönderdik. Nitekim şimdiki gibi ne kapıda ödeme sistemi, ne kredi kartı sistemi, bir çoğunun internet üzerinde uygulanabilir bir sistemi yoktu. Asla paramı alır mıyım, bu insanlara güvenilir mi sorusunun zihnimde tezahür etmesine izin vermedim. Zira önce ben güvenilir olmalıydım.

BİR SENE SONRA ARAYAN
Bir anekdotu size aktarayım; 2009 yılıydı, telefonla bize ulaşan bir müşterimiz bizden KPSS ile ilgili kitaplar aldığını ve ancak ödeme fırsatı olduğunu beyan ederek şöyle diyordu; “hocam ben sizden KPSS kitapları aldım. 14 lira kadar tutmuştu. KPSS’yi kazandım. Sizden Allah razı olsun. Para durumum müsait olmadığı için yatıramamıştım. Şimdi paranı yatırıyorum. Hakkını helal et.”
Bu durum ziyadesiyle motivasyonumuzu arttırdığı gibi doğru yolda olduğumuzun da bir göstergesiydi. Fakat geçen süreç bize yeni şeyler öğretti. Örneğin internet üzerinden kitap satmanın ne kadar zor olduğunun farkına vardık. Nitekim hangi kitabın ne zaman isteneceği bilinmediği ve yalancı konumuna düşmemek adına stoğunuzda ister istemez kitap bulundurmak zorundasınız. Dolayısı ile bu durum ürün tedariği konusunda müşteri perspektifinden iyi bir durum gibi gözükse de ciddi bir maddi külfeti de beraberinde getirdiği aşikârdır.

İstanbul’a nasıl geldiniz?

İstanbul’a ilk gelişim 2009 yılında oldu. Ziyaret ve piyasa araştırması olarak geçti. Önemli izlenimler kazandım ve bireysel yoğunluğun olduğunu gördükten sonra da kendime yeni bir ideal belirledim. Bu idealimin tezahürü olarak “Ey Ömer ! Eğer sende Fatih’in torunu isen bu kitap piyasasının binde birini fethet. Bu insanlara hizmet et” diyerek kendime telkin verdim. Her ne kadar olumsuz düşüncelerde bir yandan zihnimden geçse de, bu kadar borcu kaldıramazsın, yapamazsın, başaramazsın, ailene zarar verirsin gibi düşünceler hasıl olsa da, pozitif düşünmeyi tercih ettim.
Mümin Sekman isimli yazarın “Ataleti Yenmek” isimli kitabında şöyle diyordu; “Bir şeyi yapmanız gerektiğini biliyorsunuz, onu niçin yapmanız gerektiğini de biliyorsunuz. İsterseniz nasıl yapacağınızı da biliyorsunuz. Yapmamakla neler kaybettiğinizi ve yaparsanız neler kazancağınızı da biliyorsunuz. Ama yine de hiçbir şey yapmıyorsunuz. Sizi durduran nedir? Atalet”. Bu kitap ciddi manada hayatıma önemli şeyler kazandırdı ve deyim yerindeyse bakış açımı genişletti. İşte İstanbul’un benim ticari hayatıma yeni bir çığır açacağı fikrine o zaman kapıldım ve bu inanışım beni başarıya ulaştırdı. 2009 yılında uçakla İstanbul’a geldim ve şükür ki halen burada, azimle mücadelemizi sürdürüyoruz.

Taklitçileriniz var mı?

Aslında kampanyaya iki yıl önce başladık. 5 aydır bir ivmelenme yaşıyoruz. Ancak şöyle bir durum da var; Yaklaşık 8 aydır Türkiye’nin en büyük firmaları “ucuzkitap al” diye sitemizin adıyla reklam veriyorlar. Utanmasa yanına “com’u” da koyacaklar. Aylarca bununla mücadele ettim. Adımla reklam verip bir şekilde müşterimi çalıyorlar.

2 yıl önce bu seviyeye geleceğinizi düşündünüz mü?

Hâlâ tam keşfedilmedik. Eğer bunu büyük bir firma yapmış olsa bir günde bütün deposu boşalır. İnsan internette 2 TL’yi görünce bir antipati de oluşturuyor. Korsan kitap düşünceleri oluyor haliyle... Fakat kitaplarımızın hepsi orjinal bandrollü Kültür Bakanlığı ölçülerine uyan kitaplar. Zira hepsi yayınevlerinden özenle seçilmiş kitaplar. İnternette kitap satıyorsunuz; hakimi de, savcısı da kitap alıyor. Yapabilir misiniz böyle bir şey?

20 bin çeşide ulaşmak ne kadar sürer?

Ben iki yıl diyorum. Çeyreğini hallettik çok şükür. Daha büyük bir yere geçmemiz gerekiyor. 2 TL’ye kitap satmak hakikaten akla tezat bir durum. Ancak idealimiz en uygun fiyatı müşteriye sunmak ise 2 TL kampanyasını sürdüreceğiz. Daha öncede sloganımız olan “Farkı Fark Etmek İçin Farkında Olmak Lazım” sözünün gereği olarak tüm kitapseverleri farkı fark etmeleri için ucuzkitapal.com sitemize bekliyoruz.

YAYINEVLERİNE FAYDAMIZ
Yaptığınız kampanya ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Sektöre ikinci el kitap satışı ile girdik. Gaziantep halkı o dönemlerde yoğun iş hayatından mıdır, ekonomik zorluklardan mıdır bilmiyorum ama yeteri kadar satış seviyesine ulaşamadık. Bir kampanya başlattık, çok dip fiyatlarla kitapları sunarsak onların okuma şevklerini artırabileceğimizi düşündük ve “2 TL’ye Binlerce Kitap” kampanyasını başlattık. Bunun için yayınevleri ile yoğun görüşmelerin ardından hem depolarda duran âtıl fakat önemli  kitapları peşin parayla satın alarak müşterilerimize 2 TL’ye sunduk. Bu durum aynı zamanda yayınevlerine de önemli bir kapı açıyordu. Satmakta zorlandıkları kitapların yükünden kurtulduktan sonra yeni projelere de adım atma fırsatı buluyorlardı.
Kampanyamız bir kesimi hedef alan değil her kesime hitap eden ve her çeşit kitabın da bulunduğu geniş bir kitap yelpazesinden oluşuyor. Aslını söylemek gerekirse yıllarca ders kitapları satarak ticari hayatımızı sürdürdük fakat bir zaman sonra kitap piyasasında önemli bir yere haiz olunca kültür kitaplarını soran müşterilerimiz karşısında boynumuz bükük kalıyordu. Bir zaman sonra kültür kitaplarını da satmaya başlamanın ardından kendimize önemli bir hedef belirledik. Hedefimiz 20 bin çeşit, 70 milyon kitabı 2 TL’ye müşterilerimize ulaştırmak.

KÖPRÜ OLDUK
Kampanyaya dair tepkiler nasıl?

2 TL kampanyamızda güzel bir mantık ve matematik var. İnsanıma uygun fiyatla kitap satıyorum. Kampanyayla ilgili 13 tane merhale sıraladım. Mesela insanlar birden fazla kitap alabiliyorlar. Ama hâlâ bir ön yargı ve korku var. Hiçbir şey olmasa dahi belirli bir zihniyetle suçlanabiliyoruz. Yayınevlerinden alabildiğim kitaplar ne ise onları 2 TL’ye satıyorum. Biz yayınevleri ile okuyucu arasında bir köprüyüz.  Biz insanların okumalarını istiyoruz. Okuyan bir bilinç diğerini anlar. Kampanyada en vurucu sözü şurada söylüyoruz. “Farkı fark etmek için, farkında olmak lazım” Slogan bu... Farkın farkında değilsen nasıl fark edeceksin?

BİZİ DÜŞÜNDÜREN...

Peki bu kampanya da umduğunuzu yakalayabildiniz mi?
Elhamdülillah epey bir ivme kazandık. Endişem şu: Potansiyeli kaldıramayıp altında ezilmek. Bu yüzden var olanı en güzel şekilde karşı tarafa göstererek büyümeliyiz. İkinci önemli bir husus ise; hâlâ keşfedilmemiş olmamız.

Kendinizi nasıl keşfettirdiniz?

Şu ana kadar kendimizi hizmet kalitemizle keşfettirdik. İkincisi ucuzluğumuzla, üçüncü dürüstlüğümüzle, dördüncüsü samimiyetimizle. Ucuzkitapal.com’u binlerce kişi takip etmiş, görüyoruz.



REYHAN KESER/İSTANBUL

Okunma Sayısı: 5671
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ÖMER DOĞAN

    18.5.2014 11:26:00

    Farkı Fark Etmek İçin Farkında Olmak Lazım dedik ilk farkeden olarak sizleri yanımızda hatta önümüzde bize hizmet eden gördük, gazetenizin tüm çalışanlarına teşekkür ederim.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı