"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TARİH VAKFI: İnkılap Tarihi dersi kalksın

11 Haziran 2014, Çarşamba
Tarih Vakfı, “Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi”nin üçüncüsüne ait tarama raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, “Türklüğü ‘sarı ırk, beyaz ırk’ gibi arkaik kavramlarla tartışması bakımından diğer kitaplardan ayrı bir yerde duran T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi kaldırılmalı” gibi ifadeler de yer alıyor.
İnkılâp Tarihi dersi kaldırılmalı
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ile birlikte 2012-2013 Eğitim ve Öğretim Yılında okutulan 245 ders kitabını insan hakları ölçütlerine göre tarayan ve raporlayan Tarih Vakfı, “Ders Kitaplarında İnsan Hakları Projesi”nin üçüncüsüne ait tarama raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, “Türklüğü ‘sarı ırk, beyaz ırk’ gibi arkaik kavramlarla tartışması bakımından diğer kitaplardan ayrı bir yerde duran T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi kaldırılmalı” gibi ifadeler de yer alıyor. 1 Aralık 2012 tarihinden bu yana Tarih Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi SEÇBİR tarafından yürütülen Ders Kitaplarında İnsan Hakları III projesi kapsamında toplam 245 ders kitabı, 38 maddeden oluşan Niteliksel Tarama Ölçütleri’ne göre incelendi. İnceleme sonucu yapılan değerlendirmede ders kitaplarının Türkiye’deki toplumsal değişimin gerisinde ve toplumsal barışı, demokratik vatandaşlığı güçlendirme hedefinden uzak olduğu belirlendi.
 
 
Ders Kitapları entellektüel seviyenin gerisinde
Ders kitaplarının güncel hali Türkiye’deki entelektüel seviyenin, siyasal ve toplumsal gelişmelerin gerisinde olduğu kaydedilen raporda, Bazı iyi örneklere rağmen kitaplarda insan hakları, demokrasi ve laiklik gibi  kavramlar tarihsel ve sosyolojik bir bağlama oturtulmak yerine, anakronik ve özcü bir biçimde aktarılmaktadır. Bu şekilde kitaplar bu kavramları doğru bir şekilde aktarmaktan çok, tarihdışı ve Türklere özgü bir dünya görüşünü vazetmektedir” ifadeleri yer aldı. Kitaplarda sunulan “Biz anlayışı” nın Türkiye’deki gelişmelerin gerisinde olduğu belirtilen raporda, ders kitaplarının bu açıdan yeniden yazılması gerektiği vurgulandı. Raporda “militarist değerleri açıkça aşılamaya çalışması, misyonerlergibi ifadelerle farklı grupları hedef göstermesi, Türklüğü “sarı ırk, beyaz ırk” gibi arkaik kavramlarla tartışması bakımından diğer kitaplardan ayrı bir yerde duran T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi kaldırılmalı” tavsiyesinde bulunuldu.
Okunma Sayısı: 2008
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • demokrat

    11.6.2014 09:18:00

    Geçin bu mevzuyu artık.Atı alan Üsküdar’ı geçti.Konu artık bu değil be kardeşim...Asıl konu İnkılap tarihi dersi değil,ülkenin varlığı ve bekası...Uyanın be mirim...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı