"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Korkutan israf bilânçosu

13 Temmuz 2014, Pazar
BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre (FAO), tüketim için üretilen her 3 gıdadan biri yenmeden israf ediliyor. Bu israfın maliyeti ise yaklaşık 750 milyar dolar. ABD’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı hiç yenmezken, Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton yemek çöpe gidiyor.
 Korkutan israf bilânçosu
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre tüketim için üretilen her 3 gıdadan biri yenmeden israf ediliyor. Bu israfın maliyeti ise yaklaşık 750 milyar dolar. ABD’de üretilen gıdaların yüzde 40’ı hiç yenmezken, Avrupa’da ise her yıl 100 milyon ton yemek çöpe gidiyor. Buna rağmen dünyada milyarlarca insan sefalet çekiyor. Oysa verilere göre, bütün insanlara yetecek kadar gıda var. Yine FAO verilerine göre tarlada ekilen ürünlerin yüzde 28’si çöpe gidiyor. İsraf edilen söz konusu gıdaların yüzde 39’unu meyve ve sebzeler oluşturuyor. Hindistan gibi ülkelerde hava sıcaklığından dolayı meyve ve sebzeler uzun süre taze tutulamadığı için ise satılmadan atılıyor.

9 milyon insanın su ihtiyacı bitkilere

Çevresel etkiler israf edilen gıdalar üzerinde çok önemli bir etkiye sahip. Bitkileri sularken, harcanan fazla su 9 milyon insanın günlük su ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. New York’un Brooklyn ilçesinde bulunan Newtown Creek Atık Su Arıtma Tesisi, bölgede bulunan okul ve restoranlardan yemek atıklarını değerlendirerek enerjiye dönüştürüyor. New York’ta hizmet veren restoranların ise, 2015 yılında atıklarını depolara göndermek yerine, gıdaları dönüştürmek için farklı alternatiflere yönelmeleri gerekecek. Araştırma servisi, ancak bu israf azaltılırsa, dünyadaki gıda fiyatlarının da düşeceğini ifade ediyor.

Su israfına ceza
ABD’nin California eyaletinde yaşanan kuraklık, yetkilileri sıkı tedbirler almaya yöneltti. Su israfını azaltmak için harekete geçen Eyalet Su Kaynakları Denetimi Yönetim Kurulu, ‘acil durum’ uygulamasına uymayan vatandaşların 500 dolara kadar ceza alabileceğini belirtti. Düzenleme ile bahçelerin ihtiyaçtan fazla sulanması, kaldırım ve caddelere su taşmasına sebep olacak çevre düzenlemeleri, kaldırım veya asfalt alanların yıkanması, açılır-kapanır başlığı olmayan hortumla araç yıkanması cezaî işleme sebep olacak. Eyalet Su Kaynakları Denetimi Yönetim Kurulu Başkanı Felicia Marcus sitemde bulunarak, “Tarihî boyutlarda bir kuraklık yaşıyoruz, şehirdeki çoğu su kullanıcısı bu kuraklığın boyutunun farkında değil. Kullanacak suyu kalmayan mahalleleri, kuruyan akarsu ve derelerini görmüyorlar.” şeklinde konuştu.
Okunma Sayısı: 2266
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı