"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Medeniyetlerin beşiği gün yüzüne çıkıyor

25 Temmuz 2014, Cuma
Kurulduğu günden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani ören yeri, restorasyonunun ardından turizme kazandırılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kafkaslar’dan Anadolu’ya ilk giriş kapısı olan Ani Ören Yeri’nde restorasyon ve kazı çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve aynı zamanda önemli  bir ticaret merkezi de olan Ani, sahip olduğu zenginliklerle turizme kazandırılıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen 160 kazı çalışması ve 200’e yakın bilimsel ve kurtarma amaçlı yapılan kazı çalışmasına 27 milyon lira destek ayıran Bakanlık, üniversitelerin eğitim öğretim döneminin sona ermesiyle kazı çalışmalarının ödeneklerini de il kültür turizm ve müze müdürlüklerine gönderdi. Geçen yıl batı ve güney cephesi önünde çalışılan ve restorasyon projeleri hazırlanmış olan Fethiye Camii’nin (Katedral) etrafının tamamıyla ortaya çıkarılması hedefleniyor.
 
21 ESER HÂLÂ DİMDİK AYAKTA
Volkanik tüf tabakasının üzerine kurulan bir Ortaçağ şehri olan Ani Ören Yeri’nde en eski tarih, M.Ö. 5000’li yıllara dayanıyor. Kurulduğu arazi üzerine uyumu sağlamak amacıyla üçgenimsi bir şekilde inşa edilen yedi girişli surlara sahip olan Ani’de, 21 eser halen ayakta duruyor. İlk yerleşimin M.Ö. 5000’li yıllarda başladığı Ani’de, Saka Türkleri, Sasaniler, Bağratlı Beyliği, Bizanslılar, Şeddat Oğulları Beyliği, Anı Gürcü Atabeyleri, Harzemşah Devleti, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanlı Devleti ve Ruslar hüküm sürdüğü biliniyor. 
Okunma Sayısı: 297
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı