"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

BONZAİ, ESRARDAN 10 KAT DAHA ZEHİRLİ

30 Temmuz 2014, Çarşamba
Uzmanlar, aşırı zehirli “sentetik kannaniboit” maddesine “bonzai” ismi kullanılarak zararsızlık etkisi oluşturulmaya çalışıldığını belirtiyor
Bonzai, esrardan 100 kat daha zehirli

Türkiye’de yaygınlığı hızla artan, son yılların en büyük uyuşturucu sorunu olan bonzainin, sinir sistemi hücrelerine esrardan 100 kat daha fazla bağlanarak zararlı etkisini gösterdiği bildirildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, yaptığı açıklamada, kannabinoid’in, bitkisel sigara karışımı değil, laboratuvarda üretilip otlara püskürtülerek içilen, sinir sistemine direkt etkisi olan kimyasal zehir olduğunu söyledi. Farklı formüllerle kannabinoid üretildiğine değinen Selvi, Bonzai’nin içinde, bazen ne tür bir zehir olduğunu bilmenin ve idrar ya da kanda tesbit etmenin mümkün olamadığını dile getirdi.

Bonzai İsmi değiştirilmeli

Popüler olması ve merak uyandırıcı ismi dolayısıyla bonzai’nin ortaokullara kadar girdiğini, ancak her bağımlılık gibi bunun da tedavisi olduğunu belirten Selvi; Albenisi olan ve merak uyandırıcı çağrışımı dolayısıyla bonzai yerine “sentetik kannabinoid” isminin kullanılması daha doğru olacağını belirtti. “ABD’de K2, Avrupa’da Spice, Türkiye’de Bonzai ve Jamaika adı verilen kimyasal madde gerçekte sentetik bir kannabinoid’dir” diyen Selvi, söz konusu uyuşturucu madde kullanımı ve tedavisi konusunda herkesin duyarlı olması çağrısında bulundu. Uzmanlar, sentetik kannaniboit maddesine “bonzai” isminin kullanılmasının yanlış olduğunu vurgulayarak, “bonzai” ismi kullanılarak zararsızlık etkisi oluşturulmaya çalışıldığını belirtiyor.  Metin Bolat / Konya

Bir kez kullanımı bile kötü sonuçlar doğuruyor

Ailelerin çok duyarlı davranarak çocuklarında uyuşturucu madde kullanım belirtisine rastladıklarında ilgili yerlere başvurması uyarısında bulunan Selvi, “Kannabinoid kullanımı solunum yetmezliği ve kalp krizi ile ölüme yol açarken, uzun süre kullanmak ciddî psikiyatrik sorunlara neden olabilir” dedi. Kannabinoid, kimyasal zehrinin bir defalık kullanımında bile hipotansiyon, solunum yetmezliği, epilepsi, psikoz, koma gelişme riskinin yüksek olduğunu vurgulayan Selvi, şöyle devam etti “Söz konusu uyuşturucu, esrar benzeri madde şeklinde tanıtılsa da da sinir sistemi hücrelerine esrardan 90-100 kat daha fazla bağlanarak zararlı etkisini gösterir.

Okunma Sayısı: 9286
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı