"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Besiciler zor durumda

01 Ağustos 2014, Cuma
Kuraklığa bağlı olarak yüzde 30 oranında verimi düşen samanın kilo fiyatı önceki yıla göre yükseldi. Besicileri zorlayan bu durumdan et ve süt ürünlerinin de etkilenebileceği kaydedildi. Besin değeri düşük olsa da saman, besiciler için önemli bir yem bitkisi. Bu sene kışın kar, ilkbaharda ise yağmur yeterince yağmadı.
 Bu durum arpa ve buğday ekili alanlarda verimin düşük olmasına sebep oldu. Hayvan besicilerinin ana giderlerinden samanda ise verim düşüklüğü yüzde 30’lar civarında gerçekleşti. Saman üretiminin az olması fiyatlara da yansıdı. Geçen sene 12 kuruş olan saman fiyatı bu yıl 18 – 20 kuruş arasında değişen fiyatlarda satılıyor. Saman veriminin düşük, fiyatının yüksek olmasından en çok besiciler etkilendi. Besiciler, kaliteli saman bulmakta zorlanırken, saman fiyatlarının artması et ve süt ürünlerini nasıl etkileyeceği ise merak ediliyor. Uygun fiyata saman bulamadıklarını söyleyen İsrafil Beyaz, hayvanlarını satmayı bile düşündüğünü ifade etti. Hayvanların ana besin maddesinin saman olduğunu vurgulayan Beyaz, “Fiyatı bize göre yüksek de olsa ya alacağız ya da hayvanlarımızı satacağız. Bu durumun üretici girdisi arttığı için ilerleyen günlerde et fiyatlarına da yansıyacağını düşünüyorum.” dedi. 20 büyükbaş hayvanı olduğunu ifade eden Mikail Beyaz da hayvanların senede ortalama 15 ton saman tükettiğini söyledi. Sadece saman için 3 bin lira ödemesi gerektiğini belirten Beyaz, “Ne yapacağımızı şaşırdık.” ifadesini kullandı. 
Okunma Sayısı: 661
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı