"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Önce sömürdüler şimdi satıyorlar

20 Ağustos 2014, Çarşamba
Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) raporuna göre, dünyadaki arazi satışlarının alan bakımından yüzde 80’i Afrika’da yapılıyor. Raporda, “Terör ve siyasî olaylar ön plana çıkarılarak, Uluslararası pazarlıklar gizleniyor, Afrika ülkelerine dayatılan anlaşmalarla satışlar hızlandırılıyor” deniliyor.
Afrika’yı satıyorlar
Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği (ORDAF) tarafından hazırlanan “Afrika Topraklarında Uluslararası Pazarlıklar, Verimli Arazilerin Satışı veya Kiralanması” başlıklı raporda, son yıllarda ekonomisi bazı güçlü devletlerin dünya gündemini meşgul eden Eş-Şebab, Boko Haram ve El-Kaide kaynaklı terör olayları ile siyasî krizlerin arkasında saklanarak Afrika üzerine uluslar arası pazarlıklar yürüttüğü iddia edildi. Raporda, 19. yüzyılın ikinci yarısında verimli arazilerin yerli halkın elinden alınarak özellikle Avrupa’dan getirilen fakir köylülere verilmesi uygulamasının günümüzde daha modern yöntemlerle tekrar uygulamaya konulduğu savunuldu. Özellikle Sahra altı Afrika’da verimli arazilerin Afrikalı ülkelerle Avrupa, Amerika ve Asya’nın ekonomik devleriyle kurdukları ikili ilişkilerle kira veya satın alma yoluyla el değiştirdiklerinin belirtildiği raporda, bunların imzalanan güvenilir anlaşmalar yoluyla korunur hale getirildikleri ve bu uygulamanın özellikle son 15 yılda ciddî şekilde yaygınlaştığı bildirildi.
 
YEREL HALKA ZULÜM
Kuzey Afrika ülkelerinden Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas dışında Moritanya dahil Sahra altı Afrika’da 10 bin hektarın üzerindeki ölçülerde arazilerini kiraya vermeyen ya da satmayan ülke sayısının oldukça az olduğunun belirtildiği raporda, “Bazı ülkelerdeki satışlar o kadar fazlalaşmıştır ki artık sadece buralardaki toprak hareketlerini dikkatle izleyen gözlemciler, araştırma kurumları oluşmuştur. Bu ülkelerin başında Etiyopya birinci sırada yer alırken bunu Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Gine, Zambiya, Kenya, Tanzanya ve Mozambik gibi ülkeler izlemektedir” denildi. Ayrıca arazilerin el değiştirmesi konusunda yürütülen uluslar arası pazarlıklar çerçevesinde toprağını geleneksel kullanım hakkı ile işletmekte olan yerel halkın, toprağından devlet tarafından çıkartılması şartının çarpıcı bir uygulama olarak Batı ülkeleri tarafından dayatıldığı raporda yer aldı.
 
ÇİN, BAŞI ÇEKİYOR
Raporda, Çin’in Afrika’da son birkaç yıldır milyonlarca hektar arazinin kullanım hakkını elde ettiği belirtildi. Afrika’nın değişik bölgelerinde kullanım hakkı kirayla veya satışla verilen arazilerin Çin tarafından her ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesinin güçlü rakiplerinin tepkilerine yol açtığı kaydedildi. Çin’in özellikle ilgi duyup kapattığı arazilerin yer aldığı ülkelerin başında ise Etiyopya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Zimbabve ve Kamerun’un geldiği ifade edildi.  Ankara / aa
SAHTE GÜNDEMLER
ORDAF’ın raporuna göre, dünyanın önde gelen basın kuruluşları, Afrika ile ilgili Mali’de El Kaide’nin Mağrip kolunun faaliyetleri, Somali’de Eş-Şebab’ın terör faaliyetleri, Güney Sudan’da Hıristiyanlar arasında başlayan iç savaşın getirdiği ölümler ve göçler, Nijerya’da dünya gündemine oturan Boko Haram’ın benzeri görülmemiş saldırıları ve Libya ile Mısır’daki siyasî karışıklıklar gibi gündemleri ön planda tutarak kıt’anın geleceğini tehdit eden uluslar arası pazarlıkları sakladı. Bu olaylara sebep olan arka plandaki gündemlerin haber değeri dahi taşımadığı gerekçesi ile “dikkatlerden uzak tutulmaya çalışıldığı” ve Afrika’daki arazi alımları gibi önemli faaliyetlerin bu “sahte gündemler arkasına saklanarak” bir an evvel tamamlanmasının beklendiği öne sürüldü.
Okunma Sayısı: 782
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı