"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Avrupa’dan ABD’ye çağrı

22 Ağustos 2014, Cuma
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, ABD’de 18 yaşındaki siyahi genç Michael Brown’ın polis tarafından öldürüldüğü St. Louis kentinin Ferguson semtinde yaşanan şiddet olaylarından dolayı duyduğu endişeyi ifade ederken, protestoların altındaki nedenin araştırılması gerektiğini kaydetti.
Avrupa: ABD, protestoların altındaki sebebi araştırmalı
Avrupa Konseyi, ABD’de siyahi bir gencin öldürülmesi sonrasında başlayan olaylardan endişe duyduğunu açıkladı. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, yazılı açıklamasında, ABD’de 18 yaşındaki siyahî genç Michael Brown’ın polis tarafından öldürüldüğü St. Louis şehrinin Ferguson semtinde yaşanan şiddet olaylarından dolayı duyduğu endişeyi ifade ederek protestoların altındaki sebebin araştırılması gerektiğini kaydetti. Jagland, Ferguson’da silahsız bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinden ardından polisin, toplanma hakkını kullanan barışçıl göstericilere ve ifade özgürlüğü kapsamında görevi başındaki gazetecilere “aşırı güç” kullanmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Söz konusu hakların demokrasinin yapı taşı olduğunu vurgulayan Jagland, bu konudaki en ufak bir kısıtlamanın bile hukuka uygun olması gerektiğine işaret etti. Genel Sekreter, hem polisin hem de göstericilerin sorumluluk bilinciyle ve soğuk kanlı hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Adil bir soruşturma yürütüleceğinden şüphe duymadığının altını çizen Jagland, ABD’nin, Avrupa Konseyi’nin gözlemci ülkesi olduğunda, konseyin prensiplerini de doğrudan kabul ettiği hatırlatmasında bulundu. Jagland, göstericilere şiddet uygulamak yerine olayların altında yatan asıl nedenlerin anlaşılması gerektiğine işaret ederek “Amerikalı yetkilileri, bu kadar protestocunun sokağa dökülmesinin ardındaki sosyo-ekonomik nedenleri incelemeye dâvet ediyorum” ifadelerini kullandı.

AA MUHABİRİ ŞAŞMAZ’A YAPILANLAR KABUL EDİLEMEZ
     
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Kıdemli Basın Özgürlüğü Danışmanı Steven M. Ellis, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Bilgin Şaşmaz’ın ABD polisi tarafından Ferguson’daki olaylar sırasında darp edilmesi ve gözaltına alınmasının “kabul edilemez” olduğunu söyledi. Ellis, ABD’nin, basın özgürlüğüne saygı göstermesi beklenen rejimlere kötü örnek olduğunu söyledi. ABD’nin genel olarak ifade özgürlüğünün kalesi olarak anıldığını ve anayasasında yapılan ilk değişiklikle basın özgürlüğü konusunda referans noktası olarak anıldığını belirten Ellis, “Ferguson’da gördüğümüz görüntüler, bazı makamların bu standartlara bağlılıklarını sorgulamaktadır. Aynı zamanda maalesef dünya genelindeki bazı rejimlerin, gazetecilerin haber yapma ve kamuoyunu bilgilendirme haklarını zayıflatmasına neden olabilecektir” dedi. Ferguson mahallesi yakınlarında göstericilerle polisin çatışmasını görüntüleyen AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, polisin sert müdahalesine maruz kalmıştı. Polis tarafından önce ölümle tehdit edilen Şaşmaz’a, yüzüne ve sırtına bastırılarak kelepçe takılmıştı. Şaşmaz, 5 saat hücrede tutulduktan sonra serbest bırakılmıştı. 
Okunma Sayısı: 604
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı