"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çiftçi zor durumda

23 Ağustos 2014, Cumartesi
Son zamlarda çiftçilerin sorumluluğu olmadığını söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Çiftçimiz, sürekli genel enflasyonun altında fiyat artışlarıyla üretimi sürdürmekte zorlanıyor. Çiftçi ve köylü olarak milletin efendisi olmaktan vazgeçtik. Sırtımıza daha fazla yük bindirilmesin yeter” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat artışları dolayısıyla çiftçilerin üretim yapmakta zorlandıklarını belirterek, “Çiftçi ve köylü olarak milletin efendisi olmaktan vazgeçtik. Sırtımıza daha fazla yük bindirilmesin yeter” ifadesini kullandı.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) haziran ayında yüzde 0,18, temmuz ayında yüzde 0,73 gerilediğini belirtti.
Gıda ve alkolsüz içeceklerde temmuz itibarıyla son bir yılda fiyat artışının yüzde 12,56’yı bulurken, tarımın genelinde yüzde 6,32’de kaldığını ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kimse zammına gerekçe aramasın. Rakamlar ortada. Enflasyonun sorumlusunun çiftçi olmadığı açık. Çiftçimiz, ürettiği ürünü haziranda da Temmuzda da daha düşük fiyata satmak zorunda kaldı. Çiftçimiz, sürekli genel enflasyonun altında fiyat artışlarıyla üretimi sürdürmekte zorlanıyor. Çiftçi ve köylü olarak milletin efendisi olmaktan vazgeçtik. Sırtımıza daha fazla yük bindirilmesin yeter.”
Çiftçinin, stok yapmak bir yana borçlarını ödemek için ürününü daha tarladayken elden çıkardığını vurgulayan Bayraktar, “Çiftçi, köylü, üretici üretemezse kimin efendi olduğu görülür” değerlendirmesinde bulundu.
Buğdayda fiyat artışının yüzde 50’yi bulabileceği iddialarının doğru olmadığını belirten Bayraktar, ekmeklik buğday fiyatında, 2014 yılı hasat başlangıcından bugüne kadar yüzde 1,9 düşüş olduğuna dikkati çekti.
Bayraktar, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Baş kanı (TGDF)  Şemsi Kopuz’un açıklamalarını da “talihsiz ve hedefi şaşırtmayı amaçlayan bir açıklama” olarak nitelendirdi.
TGDF Başkanı Kopuz, dün düzenlediği toplantıda, “Çiftçiye, köylüye milletin efendisi derler, ama bence çiftçi, köylü, müstahsil milletin efendisi olmaktan çıkmış spekülatörlerin, stokçuların efendisi olmuş” ifadesini kullanmıştı.
Okunma Sayısı: 762
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı