"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eski yeminle ‘Yeni Türkiye’ olur mu?

29 Ağustos 2014, Cuma
12. CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DÜN MECLİSTE YEMİN EDERKEN, ETTİĞİ YEMİNİN ANTİ DEMOKRATİK İFADELER TAŞIMASI “YENİ TÜRKİYE” İDDİALARINI TARTIŞMALI HALE GETİRİYOR.
Antidemokratik yemin metni
Erdoğan, dün, olağanüstü toplanan Meclis’te yemin ederek görevine başladı. CHP’-nin “6 ok”unun ve Atatürk ilkelerinin korunmasıyla ilgili ifadelerin yer aldığı antidemok-ratik yemin metninin “Yeni Türkiye” iddialarının neresinde yer aldığı sorgulanıyor.

Çare demokratik yeni anayasa
AKP’nin 12 yıllık iktidarı döneminde demokratik bir anayasanın yapılmasının bu tip garabetlerin yaşanmasına yol açtığına dikkat çekilerek, yeni cumhurbaşkanın demok-ratik bir yeni anayasanın yapılması için çalışma ve gayretlerini arttırması isteniyor.

YEMİN ETTİ
Halk tarafından 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’ye gelerek mazbatasını aldı. Daha sonra yemin ederek görevine başladı. TBMM’de gerçekleştirilecek yemin törenine katılmak üzere, saat 13.30’da ikametinden ayrılan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile saat 13.45’de yeni makam aracına binerek ikametlerinden ayrıldı. Meclis’e gelen Erdoğan, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra eşi Emine Erdoğan ile Şeref Kapısı’ndan TBMM Genel Kurulu Salonu’na geçti. Şeref Kapısı önünde Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı TBMM Başkanı Cemil Çiçek karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı Çiçek’in başkanlığında olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda mazbatasını aldıktan sonra ant içti ve görevine başladı.
Yemin sonrası İstiklâl Marşı okundu. Cumhurbaşkanlığı makam aracının forsu açıldı, Cumhurbaşkanlığı forsu Meclis gönderine çekildi. Ardından 101 pare top atışı da yapıldı.
Daha sonra 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için Çankaya Köşkü’nde devir teslim töreni de düzenlendi.

YEMİNDEN ÖNCE NE OLDU?

TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın ant içme töreni için olağanüstü toplandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığındaki Genel Kurul, saat 14.00’de açıldı ve yoklama yapıldı. Bu sırada CHP’liler, usul tartışması açılmasını istedi. Çiçek’in bu talebe olumsuz cevap vermesi üzerine CHP’liler salonu terk etti. Toplantı yeter sayısının bulunmasıyla birlikte Başkanlığın Genel Kurul’a sunuşları ile Cemil Çiçek’in olağanüstü toplantı çağrısı yazısı okunarak, milletvekillerinin bilgisine sunuldu. TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra gündem hakkında bilgi verdi ve Erdoğan’ı salona dâvet etti.

YSK, KESİN SONUÇLARI ANCAK AÇIKLAYABİLDİ
Kamuoyunda günlerce tartışılan YSK’nın Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını açıklamaması sorunu, Cumhurbaşkanlığı yemin töreninden saatler önce Resmî Gazete’de ancak yayınlanabildi. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarına ilişkin kararı, Resmî Gazete’nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, cumhurbaşkanı seçiminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yüzde 51.79, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.44, Selahattin Demirtaş ise yüzde 9.76 oranında oy aldı. Seçime katılım oranı yüzde 74.13 oldu. Kesin sonuçlara göre, 55 milyon 692 bin 841 kayıtlı seçmenin, 41 milyon 283 bin 627’si oy kullandı. Kullanılan oyların 40 milyon 545 bin 911’i geçerli, 737 bin 716’sı geçersiz sayıldı.

‘YENİ’ TÜRKİYE’NİN ‘ESKİ’ YEMİNİ
“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine and içerim.”

Erdoğan Anıtkabir defterine yazdı: Vefatınızla cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasında kopan bağı kuracağım

Cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat zayıfladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anıtkabir’i ziyaret etti. Beraberindeki heyetle arslanlı yoldan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine çıkan Erdoğan’ın ay yıldızlı çelengi bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklâl Marşı okundu. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Aziz Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olarak bugün vazifemizi devralıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıyken 10 Kasım 1938’de vefatınızın ardından cumhurbaşkanlığı makamı ile cumhur arasındaki irtibat maalesef zayıfladı. Cumhur ile başkanı arasına mesafeler girdi. 2007’de yaptığımız bir Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini temin ettik. 10 Ağustos’ta bu büyük değişiklik hayata geçti. Bugün halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı görevine başlarken aslında bir kez daha cumhur ve başkanının devlet ve milletin muhabbetle kucaklaşmasına vesile olduğuna inanıyorum.”
Okunma Sayısı: 1593
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı