"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Temizlik imandandır, kirlilik neden?

31 Ağustos 2014, Pazar
Söylenecek çok söz var, ama az ve özden payımıza düşeni alırız diye umut ediyorum. İnsanlarımızın çevreyi kirletmeleri, duyarsızlıkları beni ziyadesiyle üzüyor.
Tatil için gittiğimiz bir şehirde gördüklerim beni bu yazıyı yazmaya itti. Deniz kenarındaydık. Dinlenmek için ağacın altındaki banka oturdum. Başımı sola çevirdiğimde gördüğüm manzara yüreğimi burktu.  Poşet poşet, dağıtılmış çöpler yığınıyla karşılaştım.
Oysaki her adım başı çöp kutuları, konteynerlar vardı. Belki o insanlar ertesi sabahta oraya geleceklerdi. Peki o manzarayı gördüklerinde ne düşüneceklerdir merak ediyorum. Çöp atan her bir kişinin kirliliğe ve hastalığa yol açacak mikroplara zemin hazırlamaya hakları yok. Aynısı kendileri için söz konusu olsaydı ne olurdu acaba? Empati kurmalılar.
Dönüş yolunda ise refüjün üzerinde çiçekler, ağaçlar olacağına, insanlar yürüyeceğine çöpler yer edinmişlerdi. Anlamıyorum boşalmış pet şişelerini, çekirdek poşetlerini, meyve çöplerini bir poşete koyup yahut elinde tutup çöp konteynerına atmak zor mu? Çevre kirliliğine, insan sağlığına özen gösterilmemesi kendimizi sorgulamamızı gerektirir.  Allah (cc) Yeşili, maviyi, kahverengiyi ve nice renk ve güzelliği, eşyayı bize sunmuş biz ise, birbirimize zarar verdiğimiz gibi bizim olmayan, Alla’a ait her şeye zarar veriyoruz.  
Hem değilmi ki “temizlik imandandır”. Dinimiz temizliğe önem ve yer veriyor. Peki biz dinimizin bu emrine ne kadar uyuyoruz? Komşularımız, misafirlerimiz gelecek deyip toparlayıp, temizlediğimiz evlerimiz gibi, bedenimizi temizlediğimiz gibi çevremizi, denizlerimizi,  tabiatı ne kadar temiz tutuyoruz? Göz ve çevre kirliliğine akabinde bütün canlıların sıhhatine ne kadar önem veriyoruz? Düşünülmelidir.  Bir çok ülkede sokaklar, denizler ve deniz kenarları, velhasılı kelâm yaşanılan her yer temiz tutulurken temizliğin imandan geldiği bilinen Müslüman bir ülkede olan bu kirlilik üzerinde konuşulması, düşünülmesi gereken bir konu. Atalarımız, “Aslan yattığı yerden belli olur” demişler. Acaba bizim bıraktığımız yerler, nasıl bir mahlûk olduğumuzu gösteriyor? Öyleyse biraz daha dikkat, biraz daha hassasiyet. ..
Şu da ayrı bir noktadır ki;  ben temiz bırakıyorsam temiz bulma hakkına sahibim. Temiz bırakalım ki temiz bulalım. Her yer mis koksun, güzel görünsün, iç ferahlatsın. Çirkinliklerden kimseye fayda gelmez. Soluduğumuz hava, gözlerimizin değdiği her nokta, oturulan her yer temiz olsun istiyorsak temiz tutalım. Bu yazılmaması, söylenmemesi gereken bir konu; ama bu duruma gelmiş bulunuyoruz ne yazık ki. Temiz, sıhhatli, huzurlu yarınlara efendim.


ARZU KONAN
Okunma Sayısı: 1918
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı