"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müslümanların bilim mirası Avrupa’da

01 Eylül 2014, Pazartesi
Avrupa’nın ortaçağı yaşadığı yıllarda Müslüman bilim adamları tarafından yapılan 1001 buluş, Hollanda’nın kültür şehri Rotterdam’da bir sergiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.
Avrupa’nın ortaçağı yaşadığı yıllarda Müslüman bilim adamları tarafından yapılan 1001 buluş, Hollanda’nın kültür şehri Rotterdam’da bir sergiyle ziyaretçilerin beğenisine açıldı. Tanıtım ve Halka İlişkiler Sorumlusu Simone Pelgrim, sergide İslâm âleminin bilime ve teknolojiye katkısının halka anlatıldığını söyledi. Pelgrim, ‘1001 İcat: Müslümanlığın Bilim ve Teknolojiye Mirası’ sergisiyle amaçlarının tarih boyunca, dinî inançları ile bilimsel araştırma arasında herhangi bir çelişki görmemiş çok sayıda Müslüman bilim adamının eserlerini burada tanıtmak olduğunu söyledi. Rotterdam Cooslsingel’deki eski postane binasında ziyarete açılan “1001 İcat: Müslümanlığın Bilim Mirası” adlı sergi, beş ay süre ile gezilebilecek. Sergi, 11 Ocak’a kadar açık olacak.

Müslüman bilim adamları Avrupa’nın göbeğinde

Simone Pelgrim, “Sergide, 700-1700 yılları arasındaki bin yıllık döneme ait, mimariden, haritacılığa, gök biliminden, tıbba kadar birçok alanda Müslüman mucitlerin, bilim adamlarının ve mimarların eserleri, icatları anlatılıyor. İnteraktif ekranların yer aldığı sergide, El İdrisi ve İbni Sina gibi çok sayıda mucit, bilim adamı ve filozof ekranlardan kendilerini ve icatlarını canlandırma yönü ile görsel olarak sunuluyor. Bu kişiler arasında Türkiye’den de tanıdık bir isim bulunuyor. 16. yüzyılın en önemli sanatçı ve mimarlarından biri olarak kabul edilen Mimar Sinan da sergide yer alıyor.” diye konuştu.

Orjinal maketler

Pelgrim, sergideki en eski ürünlerden birinin filli saat olduğunu bunun ise 800 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi. Pelgrim, “Sergide, 700-1700 yılları arasındaki bin yıllık döneme ait, Ortaçağ’da Arap doktorların, gökbilimcilerin kullandığı araç gereçten, 13. yüzyılda bugün Türkiye’de bulunan Cizre’de yapılmış bir saate kadar bir çok ilginç tasarım bulunuyor. Ayrıca 1206’da tasarlanıp yapılmış olan orijinal saatin maketi, altı metre yüksekliğinde. Dev bir fil maketinin üzerine oturtulmuş saatin akrep ve yelkovanı ejderhalara benzetilmiş. Ayrıca saat başlarının vuruşuyla birlikte hareket eden sarıklı bir takım robotlar var. Saat, daha önce antik Yunan’da da kullanılan bir su düzeneğiyle çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Okunma Sayısı: 723
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı