"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dersanesiz YGS ve LGS’ye hazırlıyoruz

03 Eylül 2014, Çarşamba
ZAMBAK YAYIN MÜDÜRÜ Bayram Murat: “YGS LYS alanına iddialı ürünlerle girdik. Hazırladığımız materyallerle öğrenci evinde ciddî bir şekilde sınava hazır bir hale gelecek. Evinde kendine sınav yapacak ve Türkiye’deki emsalleriyle kendini karşılaştırabilecek.”
Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat ile bu yıla ait yaptıkları yatırımları, yenilikleri ve ekiplerine dair konuştuk.

Zambak Yayınları bu yıl hangi alanlara yatırım yaptı?

Geçen yıl 16. yaşımızı kutladık. 16 yıldır ilk defa bu kadar büyük yatırım yaptık. Bu yıl 150 civarında yeni ürün çıkartıyoruz. Ki bu çok önemli. Zambak Yayınları bu yıl ilk kez YGS LYS alanına iddialı ürünlerle girdi. Hazırladığımız materyallerle öğrenci evinde ciddî bir şekilde sınava hazır bir hale gelecek. Evinde kendine sınav yapacak ve Türkiye’deki emsalleriyle kendini karşılaştırabilecek. Öğrenci küçük bir kamerayla 50 bin 100 bin kişinin arasındaki yerini görecek.
YGS ve LYS’ye hazırlanan öğrenciler için bütün branşlarda soru bankaları çıkardık. Bu soru bankaları piyasadaki benzerlerinden oldukça farklı. Soru bankalarımızda özel bir uygulama geliştirdik. Her testin bulunduğu sayfaların sağ ve sol yanlarında o sayfadaki soruları çözmek için gereken bilgilerin bulunduğu not alanları oluşturduk. Öğrenciler testi çözerken bir bilgiyi hatırlayamadıklarında sayfa yanlarındaki bilgileri  okuyarak bilgi tekrarı yapacak ve soruları çözerken aynı zamanda konuları da tekrar etmiş olacak. İkinci yenilik ise değerlendirmede. Piyasadaki kitaplarda öğrenciler testleri çözdükten sonra cevap anahtarına bakarak doğru yanlışlarını kontrol edebiliyor, fakat o testi çözen diğer öğrenciler arasında durumlarının ne olduğunu bilemiyor. Biz, YGS LYS soru bankalarımızda her testin sonuna optik form koyduk. Öğrenci cevaplarını bu forma işaretliyor ve aynı anda ister cep telefonundan ister bilgisayarından bu optik formu okutarak hem doğru yanlışını görüyor hem de Türkiye’nin neresinde olursa olsun bu testi çözen ve optik formu okutan bütün öğrenciler arasındaki başarı sırasını görebiliyor. Bu yönüyle Zambak YGS LYS soru bankaları öğrencilerin işini oldukça kolaylaştıracak.
 
Müfredatı değişen ürünlerdeki durumunuz ve yeni çıkan ürünleriniz arasında neler var?

 Müfredattaki değişimleri çok yakından izledik. Hatta iki yıl önce başlayan köklü müfredat değişikliğini en erken ve en doğru uygulayan yayın olduğumuzu bütün kullanıcılar ifade etti. Bu yıl da 6. ve 10. sınıflarda konu testlerinden soru bankalarına, konu anlatım kitaplarından denemelere kadar bütün yayın türlerinde ürünlerimizi yeni müfredata uygun olarak yeniden yazdık.
 
Elektronik yayıncılık, akıllı tahta, tablet içeriklerde hangi noktadasınız?
 Elektronik yayıncılık konusunda Türkiye’de en iyi durumda olan yayıneviyiz. Bizim ürettiğimiz Akıllı Tahta Uygulamasını (ATU) MEB kitapları için bile kullanılıyor. Bu uygulama sadece yeni müfredata uygun olarak çıkardığımız YES ürünlerinde değil, müfredatı değişmeyen hücreleme kitaplarında da rahatlıkla uygulanabiliyor.
 
2014-2015 dönemi için en büyük yatırımı hangi alana yaptınız?
 İlk kez geçen yıl çıkardığımız TEDES kitaplarımız öğretmen ve öğrencilerden büyük ilgi gördü. Öğretmenin konuyu anlatırken kullanabileceği yüzlerce animasyon, video, poster gibi görsel materyaller öğretmenlerimizi oldukça memnun etti. Öğrencilerinin en zor konuları bile görsel materyaller sayesinde oldukça hızlı bir  şekilde anladığını ifade ettiler. Üstelik TEDES’in öğretmen versiyonunda bulunan binlerce soruyla öğretmenlerimiz istedikleri düzeyde istedikleri kadar test oluşturma imkânına sahip oldu. Bu yönüye geçen yıl çıkardığımız 5. ve 9. Sınıf TEDES’lerin yanına bu yıl 6. ve 10. Sınıf  TEDES’leri de ekledik.
 
Yayın grubu bünyesinde yer alan yazar ve teknik ekip sayısı ile ilgili neler söylersiniz? 

 Türkiye’de bizden başka bünyesinde sabit yazar bulunduran yayınevi yoktur. Genellikle yayınevleri piyasada az çok bilinen yazarlara ulaşıp onlardan kitap talep eder ve onlar da uygun gördükleri kitapları yazarak yayınevine verir. Zambak Yayınları ise 80’den fazla sabit yazara sahiptir. Her branştan birkaç yazar bir araya gelerek kitapları planlar, tartışır, görüşür ve en doğru anlatım yolunu tesbit ederek kitaplarını bu yola uygun olarak birlikte oluşturur.
Üstelik kitap sadece içerikten ibaret değildir. Bu içeriği eğitime en uygun şekilde dizayn edecek bir dizgi-grafik çalışması da gerekir. İşte bunun için yine Zambak Yayınları’nda 30’dan fazla sabit dizgi-grafik ekibi bulunur. Bunlar yazarlarla her an birlikte çalışarak yazarların yönlendirmeleriyle eğitime en uygun ve en estetik dizayn çalışmasını gerçekleştirir. Ayrıca kitapların elektronik versiyonunu hazırlayan 35 kişiden oluşan teknik ekibimiz mevcut. Bu ekip yazarlarla birlikte çalışarak eğitimde en verimli uygulamaları oluşturuyorlar. Piyasa da elektronik kitaplar var, ancak bunlar genellikle herhangi bir kitabın bir bilgisayar uzmanı tarafından elektronik ortama aktarılmasıyla oluşturulmuşlardır. Oysa bizde elektronik kitapları yazarlarımızın kontrolü altında çoğu zaman pilot okullarda denenerek en verimlisinin bulunmasıyla oluşturulmuştur. Kısacası, bir öğretmen sınıfta nasıl bir elektronik kitap hayal ediyorsa, Zambak öyle bir kitabı oluşturmayı hedefler. 



Reyhan Keser
[email protected]

Okunma Sayısı: 2376
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı