"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İstanbul’a kirli su mu geliyor?

07 Eylül 2014, Pazar
İstanbul’a su verilmeye başlayan Sakarya Nehrini inceleyen Çevre Mühendisleri Odası raporunda, İSKİ’ye “İstanbul’a neden TÜBİTAK ve Bakanlık tarafından üçüncü sınıf kirli su olduğu belirtilen Sakarya Nehri’nden su alınıyor?” sorusu yöneltildi.
İstanbul’a kirli su mu?

İstanbul’a su verilmeye başlayan Sakarya nehrini inceleyen ÇMO havza ve nehir hattındaki kirlilik kaynaklarına dikkat çekti. TÜBİTAK ve Bakanlıkça üçüncü sınıf kirli su olduğu belirtilen nehirden neden su alındığını sordu.Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi 30 Ağustos’ta düzenledikleri tespit gezisiyle temmuz ayından itibaren İstanbul’a verilmeye başlanan Sakarya Nehri suyunu inceledi. Sakarya’nın Tuzla ve Manavpınar Köyü’ne yaptıkları sonucunda hazırladıkları raporda nehrin kollarını oluşturan çaylara, nehir boyunca yer alan ve Sakarya Havzası’ndaki kirlilik kaynaklarına dikkat çekti.

 ÇMO rapor sonunda İSKİ yetkililerine şu soruları iletti:

* İstanbul’da su sorunu olmadığı, İstanbul barajlarında yeterli su bulunduğu açıklaması yapılıyor. Öyleyse neden TÜBİTAK ve Bakanlık tarafından üçüncü sınıf kirli su olduğu belirtilen Sakarya Nehri’nden su alınıyor?

* Sakarya Nehri’nden su temini günü kurtarma çabası mı, yoksa sürekli bir çözüm olarak mı geliştirildi?

* Bakanlığın C planı dahilinde -organik kirliliği yüksek- dip suyunun şebekeye verilmesi için gerekli yatırım yapılıyor mu?

* “Diş fırçalarken ve tıraş olurken musluğu kapatın’’ diyerek ve kişisel su tasarrufu çağrısında bulunarak İstanbul’un su sorununun çözümünü İstanbul halkına yükleyen İSKİ, şebeke suyu kayıplarını önlemek için yatırım planlıyor mu?

* Su havzalarının korunmasına yönelik hangi planlar yapılıyor?

* Yetkililer, ekosistemin bir bütün olarak çalıştığının ve ormanlık alanları yok etmenin, hava kirliliğine sebebiyet vermenin su sorunuyla direkt olarak bağlantılı olduğunun farkında mı? Bu konuyla ilgili bir çalışma yapacak mı?
Okunma Sayısı: 1225
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı