"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Torba için AYM’ye ilk başvuru yapıldı

16 Eylül 2014, Salı
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi Torba Yasanın bazı hükümlerinin durdurulması için AYM’ye başvurdu. Hamzaçebi, yasada bulunan 4 maddenin iptali için AYM’ye başvurduklarını, yasada bulunan 7 maddeyi de 60 günlük itiraz süresinin sonunu beklemeden AYM’ye getireceklerini belirterek, “Yeni Türkiye’nin bu yasasında kamu yönetiminde pervasızlık hakim kılınmaktadır” dedi.
Torba için AYM’ye ilk başvuru yapıldı
CHP, “torba kanun” olarak nitelendirilen kanunun, 2’si internete ilişkin 4 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine (AYM) başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesine verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı, Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığından sonraki sürecin “yeni Türkiye” olarak adlandırıldığını ifade ederek, “torba yasanın”, bu sürecin ilk yasası olduğunu belirtti.

11 MADDE ANAYASA’YA AYKIRI
“Yeni Türkiye’nin ilk yasasında Türkiye devleti bugüne kadar görmediği biçimde saldırıya uğramıştır” diyen Hamzaçebi, yasaya ilişkin başvurularıyla, “hukuk devletine saldırının yok edilmesini ve özgürlükler üzerindeki örtünün kaldırılmasını amaçladıklarını” söyledi. Yasanın 11 maddesini Anayasaya aykırı değerlendirdiklerini, ancak bunlardan ivedi gördükleri 4’ü için bugün başvuruda bulunduklarını anlatan Hamzaçebi, “torba yasanın” başlangıçta, Soma’da hayatını kaybeden madencilerin acısından hareketle madencilerin sorunlarını çözmek amacıyla hazırlandığını, ancak sonradan sosyal içerikle, madencilerle ilgisi olmayan birçok düzenlemenin yasaya dahil edildiğini ifade etti.

7 MADDE İÇİN  BAŞVURU YAPILACAK
Torba yasada bulunan 7 madde için de AYM’ye başvuracaklarını belirten Hamzaçebi, “Bu düzenlemeleri biz anayasaya, özgürlüğe, hukuk devletine bir saldırı olarak değerlendiğimiz için başvurumuzu yaptık. Anayasaya aykırı değerlendirdiğimiz kalan 7 maddeyi 60 günün sonunu beklemeden yine uygun bir zamanda Anayasa Mahkemesi’ne getireceğiz. Hayırlı olsun” açıklamasında bulundu.

PERVASIZLIK KORUMA ALTINA ALINDI

Torba yasa ile “Kamu yönetiminde pervasızlık yasa ile koruma altına alınmaktadır” diyen Hamzaçebi, “Bütün yönetici durumundaki kamu personeli bu kapsama girmektedir. Kolluk kuvvetleri yani tüm polisler, örneğin bu kapsama girmektedir. Hükümetin kamu yönetiminde yapmış olduğu hukuksuz uygulamalar, bu madde ile yasal güvence altına alınmaktadır. Mahkeme kararlarının uygulanması imkansız hale getirilmektedir. Yani bir kişi sürgün edilirse, görevden alınırsa bir emniyet müdürü görevden alınıp düz bir polis memurluğuna atanırsa bu kişi dava açması halinde bu davanın sonuçlanması yaklaşık 2 yıl sürecektir. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı veremeyecektir. Bu kişi eski görevine dönemeyecektir. Bir başka kadroya atanacak. 4 yıl sonra mahkeme kararı yine uygulanmamış olacaktır. Mahkeme kararını uygulamayan kamu personeli hakkında ceza soruşturması, kovuşturması yapılamayacak. Yani kanun tanımayan personel yasa ile koruma altına alınmaktadır. Bu tam bir pervasızlıktır. Yeni Türkiye’nin bu yasasında kamu yönetiminde pervasızlık hakim kılınmaktadır. Pervasızlık yasa ile koruma altına alınmaktadır” ifadelerine yer verdi.
 
MAHKEME KARARLARI HAVADA KALACAK

Düzenleme ile birlikte özelleştirmede mahkeme kararlarının uygulanmayacağını ileri süren Hamzaçebi, “İkincisi düzenleme özelleştirme uygulamaları ile ilgili olarak, yargının vermiş olduğu iptal kararları uygulanmayacaktır. Devir teslim işlemlerinin üzerinden 5 yıl geçtikten sonra daha önce iptal yönünde verilmiş olan mahkeme kararları uygulanmayacaktır” diye konuştu.
 
İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE

İnternete ile ilgili olan 2 düzenlemenin internet özgürlüğüne müdahale olduğunu söyleyen Hamzaçebi, “İnternete ile ilgili olan 2 düzenleme ise internet özgürlüğüne müdahale olarak isimlendirdiğimiz bu maddeleri anayasaya ve Türkiye’nin tarafı olduğu sözleşmemelere aykırı bularak iptal talebinde bulunduk” dedi.

Okunma Sayısı: 1212
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı