"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İklim değişikliğine karşı ortak tedbir

17 Eylül 2014, Çarşamba
BM Genel Sekreteri Ban, ozon tabakası ile mücadelede gösterilen ortak iradenin, iklim değişikliği ile mücadelede de sergilenmesi için uluslar arası topluma çağrı yaptı.
Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, 16 Eylül Ozon Tabakasının Korunması Uluslararası Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda Genel Sekreter Ban Ki-mun, uzaydan gelen zararlı radyasyona karşı koruma sağlayan atmosferdeki ozon tabakasının hızla incelmesine karşı 25 yıl önce dünyanın birlikte hareket etme kararı aldığını, bunun sonucu olarak ozon tabakasındaki incelmenin gelecek yıllarda düzeleceğinin görüldüğünü belirtti. BM Genel Sekreteri, ozon tabakasının incelmesiyle mücadele için 197 ülkenin imzaladığı Montreal Protokolü’nün ve onunla bağlantılı anlaşmaların imzalanması sonucu milyonlarca muhtemel cilt kanseri vak’asının önüne geçildiğini hatırlattı.

TOPLUMLARI ETKİLİYOR

Ban, ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin aynı zamanda sera etkisi yaptığından protokolün iklim değişikliği ile mücadeleye de önemli katkı sağladığını ifade etti. Ban, “İklim değişikliği dünyanın dört bir yanında toplumları, ekonomileri ve ekosistemleri etkiliyor. Ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelere yönelik ortaya koyduğumuz ortak çabayı iklim değişikliğinin yarattığı tehlikeyi hafifletmek içinde sergilemeliyiz. Gelin bu örnekten ders çıkaralım ve bunları iklim değişikliği ile mücadelemizde hayata geçirelim” ifadesini kullandı. Dünya Meteoloji Örgütü, geçen hafta güneşin zararlı ışınlarından yerküreyi koruyan atmosferdeki ozon miktarının son yıllarda artış gösterdiğini ve ozon deliğinin kapanmakta olduğunu bildirmişti. Montreal Protokolü’ne tam olarak uyulması halinde 2050 yılına kadar ozon deliğinin kapanabileceği öngörülüyor.

Dünyanın sağlığı için toplandılar
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 4 gün sürecek Avrupa Bölge Komitesi’nin yıllık toplantısının ilk günü yapılan oturum ve tartışmalarla tamamlandı. Kopenhag’daki BM yerleşkesinde yapılan toplantıya Danimarka Prensesi Mary, DSÖ Başkanı Margaret Chan ve bir kısmı sağlık bakanı düzeyinde temsil edilen 53 ülkeden yaklaşık 350 temsilci katıldı. Kamu sağlığı konusundaki ana konuların tartışıldığı toplantıda, Sağlık 2020 DSÖ Avrupa Hareket Planı çerçevesi konusundaki gelişme raporu delegelere sunularak 2012’de başlatılan hazırlık çalışmalarının durumu ele alındı. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Zsuzsanna Jakab, yaptığı konuşmada Avrupa ülkelerinde yetişkinlerin yarısından fazlasının kilolu ya da obez olduğunu belirterek, “gıda konusundaki çalışmanın bazı kanser türleri ve damar hastalıkları riskini düşürecek en doğru müdahale olacağını” söyledi. DSÖ Başkanı Margaret Chan ise, ülkelerin bütün konu ve sorunların yanı sıra “iklim değişikliği, baş döndürücü bir hızla yayılan sağlıksız hayat tarzı, nüfusun yaşlanması, sağlık masraflarının artması, derin ekonomik darboğaz” gibi meselelerle de başa çıkmaya çalıştığını kaydetti.  
Okunma Sayısı: 773
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı