"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Esaret bitti sorular bitmedi

21 Eylül 2014, Pazar
IŞİD’İN 101 GÜNDÜR REHİN TUTTUĞU 49 İNSANIMIZIN NİHAYET BIRAKILMASININ SEVİNCİ YAŞANIRKEN, BUGÜNE KADAR SORULMASINA İZİN VERİLMEYEN SUALLER YENİLERİYLE BİRLİKTE CEVAP BEKLİYOR.
Konsolosluğumuz 11 haziran’da basılmıştı
11 Haziran’da Musul Konsolosluğumuzu basan IŞİD’in rehin aldığı 49 vatandaşımızın nihayet bırakılıp Türkiye’ye getirilmesinin sevinci yaşanırken, zihinlerdeki sorular hâlâ cevap bekliyor.

Eylemin ve bırakılmanın arkaplanı aydınlatılmalı

Baskın ve rehine eyleminin arkaplanı, buna nasıl ve niçin meydan verildiği, olayın bugüne kadar devamının sebepleri, bırakılma olayının içyüzü, cevabını arayan sorulardan sadece birkaçı.

ENDİŞELİ BEKLEYİŞ NİHAYET SONA ERDİ: Ailelerde büyük sevinç

101 gündür IŞİD’in elinde rehin olan konsolosluk çalışanları dün sabah serbest kalarak Türkiye’ye getirilmesi, en çok endişe içinde bekleyen ailelerini sevindirdi. Sevdiklerine kavuşan ve kucaklaşıp hasret gideren aileler, sevinçlerini “Şükürler olsun, Allah dualarımızı kabul etti” diyerek ifade ettiler ve “mutlu son”a katkıda bulunup emeği geçen herkese şükranlarını bildirdiler.

11. Cumhurbaşkanı Gül: Bundan sonra çok daha dikkatli olalım
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,  rehinelerin serbest kalmasıyla büyük sevinç yaşadığını belirterek, Türkiye’nin bulunduğu bölge itibarıyla bundan sonra çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. 

İki bayramı birden yapacağız
Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör örgütü IŞİD’in alıkoyduğu konsolosluk görevlilerinin Türkiye’ye getirildiğini belirterek, “Sabaha karşı saat yarım sularında ilk temaslarımız yoğunlaştı ve sabah 05.00’de de ülkemize geldiler. Gece boyu yakından takip ettik gelişmeleri, biraz önce Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettik. Bu mutlu olay hepimizi güzel bir sabaha hazırladı”dedi. Rehinelerle sohbet eden Davutoğlu, ‘’Devletinize güvendiniz, hükümetinize ve bizlere güvendiniz, biz de size güvendik. İki bayramı birden yapacağız. Yine bayramdan önce bir bayram yapacağız inşallah demiştim, Allah nasip etti yaptık. Allah sizi bir daha ailelerinizden ayırmasın’’ diye konuştu. 

Operasyon başarıyla sonuçlandı
Cumhurbaşkanlığı resmî internet sitesinde yer alan yazılı açıklamada Cumhur Başkanı Recep Tayyib Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Irak’ta bir süredir alıkonulan Musul Başkonsolosumuz, ailesi ve Başkonsolosluğumuzda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, yapılan başarılı bir operasyonla kurtarılmıştır. Önceden planlanmış, tüm detayları hesap edilmiş, tam bir gizlilik içinde bugün gece boyu devam ederek, sabaha karşı başarıyla tamamlanan bu operasyondan dolayı, Sayın Başbakan ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ediyorum. Millî İstihbarat Teşkilâtımız, alıkonulma hadisesinin başlamasından bugüne kadar meseleyi çok hassas şekilde sabırla, özveriyle takip etmiş; nihayetinde başarılı bir kurtarma operasyonu yapmıştır.”

Tayyar: CIA hamlesi
AKP Milletvekili Tayyar Şafak, twitter hesabından şunları paylaştı: “IŞİD operasyonuna Türkiye’nin katılmama gerekçelerinden biri rehinelerdi. Bu kritik süreçte serbest bırakılması CIA’nın bir hamlesidir.”

MİT: Yerli operasyon
MİT’e göre, Musul’da rehin alınanları kurtarma operasyonu MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca (DOP) tamamen “yerli bir operasyon” olarak yürütüldü.

IŞİD: Dolaylı da olsa tanındık
IŞİD’e bağlı “Takva Ajansı,” rehinelerin bırakılmasıyla ilgili haberinde “Türkiye devleti, ‘İslam Devleti′ni dolaylı yollardan da olsa tanımış oldu” dedi.

Esaret bitti, sorular bitmedi

Musul’da rehin alınan konsolosluk personelini kurtarma operasyonunun, MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığınca tamamen “yerli bir operasyon” olarak yürütüldüğü ve rehineler için herhangi bir fidye ödenmeyerek, bırakılmaları karşılığında herhangi bir şart kabul edilmediği bildirildirirken, IŞİD’e yakın haber kaynaklarında ise ‘Böylece Türkiye devleti, İslam Devleti’nin dolaylı yollardan da olsa tanımış oldu.’ ifadelerine yer verildi. Öte yandan, IŞİD’e yakın haber kaynaklarında görüşmelerde Türkiye’yi temsilen Millî İstihbarat Teşkilâtı Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı bulunurken, karşı tarafında ise IŞİD’in bulunduğu bilgilerine yer verildi.
Rehinelerin serbest bırakılmasının zamanlamasıyla ilgili olarak da, ABD’nin Suriye ve Irak’ı işgal için koalisyon kurma girişiminin üzerinden 5 gün geçmesi ve rehinelerin Suriye üzerinden güvenli bir yol aracılığıyla Türk yetkililere teslim edilmesi de dikkat çekici bir unsur olarak ortaya çıktı.

Gül: Dikkatli olmalıyız
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, IŞİD tarafından Irak’ın Musul şehrinde rehin alınan konsolosluk görevlilerinin Türkiye’ye getirilmesine ilişkin, hepimizi gerçekten büyük bir sevince boğan, mutlu eden bugünkü gelişmeyle karşı karşıya kaldık diyerek, “Özgürlüklerine kavuşan bütün çalışanlarımıza ve ailelerine geçmiş olsun diyorum. Bundan sonra tabi ki hep dikkatli olmamız gerekiyor. Bizim elimizde olmayan sebeplerden dolayı maalesef birçok gelişmelerle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, teşekkür etti
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Musul’da rehin alınan Türkiye konsolosluk görevlilerinin Türkiye getirilmesinden dolayı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu arayarak tebrik etti. Kılıçdaroğlu: “Rehinelerimizin kayıpsız ve sağlıklı kurtarılmış olmalarından büyük bir mutluluk duydum. Vatanımızın özgür topraklarına, ailelerine, yakınlarına ve özgürlüklerine kavuşan vatandaşlarımıza geçmiş olsun,aileleriyle milletimize de gözünüz aydın diyor, kurtarma operasyonunun düşünülmesi, planlanması, uygulanması ve tam istediğimiz gibi sonuçlandırılmasında payı, katkısı, emeği olan herkese teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Tayyar: CIA’nın hamlesi
AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, IŞİD tarafından rehin alınan Musul Başkonsolosu ve 48 çalışanın serbest bırakılmasının bir CIA (ABD Merkezi İstihbarat Teşkilâtı) hamlesi olduğunu ileri sürdü. Şamil Tayyar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “IŞİD operasyonuna Türkiye’nin katılmama gerekçelerinden biri rehinelerdi. Bu kritik süreçte serbest bırakılması CIA’nın bir hamlesidir.” dedi. Tayyar, şunları paylaştı: “Türkiye’ye getirilen diplomatlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, hepimizin gözü aydın. IŞİD operasyonuna Türkiye’nin katılmama gerekçelerinden biri rehinelerdi. Bu kritik süreçte serbest bırakılması CIA’nın bir hamlesidir. Türkiye ile IŞİD arasında irtibat kuran geri zekalılar her halde yeni oyunu fark etmiştir. IŞİD tuzağına sazan gibi atlamayıp ABD’yi köşeye sıkıştıran ve diplomatları kurtaran hükümetimiz ve MİT’i kutluyorum.” 

Ailelerde büyük sevinç
Başbakan Ahmet Davutoğlu, serbest bırakılan rehineleri, özel uçak “TUR” ile dün saat 11.30’da,  Şanlıurfa GAP Havaalanından Ankara’ya getirdi. Musul’da rehin alınıp daha sonra kurtarılan diplomatlar ve aileleri, Esenboğa Havalimanında aileleri tarafından Türk Bayraklarıyla karşılandı.  Karşılayanlar arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bazı milletvekilleri ile diğer ilgililer de yer aldı.
Okunma Sayısı: 1355
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı