"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İki camiye TİKA desteği

24 Eylül 2014, Çarşamba
Osmanlı mirası Saraybosna’nın en eski camisini yeniden ayağa kaldıran TİKA , Karadağdaki Mekke-i Mükerreme Camiini de onarıyor.
iki camiye TIKA desteği

Bosna Hersek’in başşehri Saraybosna’daki “en eski cami” olarak bilinen Fatih Sultan Mehmed (Hünkâr) Camii’nde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı. Osmanlı’nın Bosna Sancakbeyi ve Saraybosna’nın kurucusu olarak bilinen Gazi İsabey İshakoviç tarafından 15. yüzyılın ortalarında yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmed adı verilen cami, tarih boyunca birçok kez saldırılara maruz kaldı. Son olarak 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da hasar gören tarihi cami, TİKA’nın başlattığı kapsamlı restorasyonla adeta “küllerinden” yeniden doğacak. TİKA tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında, caminin elektrik işlerinden zemin ısıtmasına, dış cephesinden minaresine, su ve kanalizasyon işlerinden şadırvana ve çatısından çevre düzenlemesine kadar birçok alanda yenileme ve onarım çalışmaları yapılacak.

MART 2015’TE TAMAMLANACAK
TİKA Saraybosna Koordinatörü Fatih Karaca tarihî mirasın korunması kapsamında Saraybosna’nın en eski camilerinden biri olan Fatih Sultan Mehmed Camii’nin restorasyonuna, geçen Ramazan ayının hemen akabinde başladıklarını hatırlatarak, çalışmaların gelecek yılın üçüncü ayı gibi tamamlanmasının planlandığını belirtti. Karaca, “İnşallah bahar aylarında, ülkemizden gelecek misafirlerin de katılımıyla caminin yeniden ibadete açılışını yapmayı planlıyoruz. Gerek ülkemiz, gerekse Bosna Hersek adına çok değerli bir restorasyon çalışması olacağını düşünüyorum” dedi.
 
ŞEHRİN İLK CAMİSİ
Osmanlı’nın Bosna Sancakbeyi Gazi İsabey İshakoviç tarafından 15. yüzyılın ortalarında inşa ettirilen cami, Saraybosna’nın ilk camisi olarak biliniyor. Tarih boyunca bir kaç kez dış görünümü değişen cami, 1565 yılında büyük bir restorasyon geçirmiş ve bugünkü görünümüne yakın bir görünüm kazanmıştı. Sonraki yıllarda, Sultan Abdülmecid’in emriyle 1847-48 yılları arasında büyük bir restorasyondan geçmiş, bu restorasyonda caminin alanı genişletilmişti. Klâsik Osmanlı Dönemi’ne ait bir yapı olan cami, 13x13 metre ebatlarında ve üstü merkezi kubbe ile örtülüdür. Taş minaresi, kubbenin sağ tarafında bulunmakta olup 8 köşeli olarak inşa edilmiştir. Yüksekliği 45 metre olan minare, Saraybosna’daki en güzel minare örneklerindendir.

Okunma Sayısı: 702
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı