"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Savaşa girmenin bedeli ağır olur

30 Eylül 2014, Salı
“SAVAŞIN KAZANANI OLMAZ. TÜRKİYE YUMUŞAK GÜCÜNÜ KAYBEDER. YILLARCA TELAFİ EDİLEMEYECEK SOSYAL, EKONOMİK VE PSİKOLOJİK BEDELLER ÖDEMEK DURUMUNDA KALABİLİRİZ.”
YATIRIM, TİCARET, İSTİKRAR VE GÜVEN BİTER
Turgut Özal Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ramazan Taş: “1990-91’deki Körfez Savaşı Türkiye’ye 100 milyar dolar kaybettirmişti. Şimdi de IŞİD’e karşı yapılacak bir kara harekâtı bölgedeki yatırım ve ticareti bitirir, istikrar ve güveni ortadan kaldırır, göç dalgası maliyeti daha da arttırır.”

ARAP BAHARI ORTADOĞU’DA TİCARETİ DE VURDU
“Ortadoğu’nun ticarî canlılıkta AB’yi birkaç yıla sollayacağını tahmin ediyorduk. Arap Baharı ile bu canlılık durdu. Mısır, Suriye, Libya’ya ihracatımız bitti. Bu durum, Türkiye’nin ihracat motorunu durdurdu. Savaşın psikolojik maliyetleri vardır. Savaştığınız bir insanla ticaret yapabilir misiniz?”

Savaşa girmenin bedeli ağır olur
Koalisyon güçleri tarafından IŞİD’e yapılacak muhtemel operasyona Türkiye’nin ne kadar katılacağı konuşulurken, konun ekonomik boyutu da gündeme geldi. Turgut Özal Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. DR. Ramazan Taş, Türkiye’nin giderek orta gelir tuzağına saplandığına işaret ederek, “Kara harekatına girersek orta gelir tuzağına boyumuza kadar saplanabiliriz. Savaşın psikolojik maliyetleri vardır. Savaştığınız bir insanla ticaret yapabilir misiniz? O psikolojik bariyerleri kaldırmak onlarca yılı alabilir.” dedi. Taş, yaptığı değerlendirmede, IŞİD’e yapılacak muhtemel bir kara harekatı operasyonunu, 1991 yılında yapılan Körfez Savaşı ile kıyasladı. Savaşın, Türkiye ekonomisine dolaylı maliyetinin 100 milyar dolar olduğunu anlatan Taş, bu savaşın dolaylı olarak bazı ülkeleri hala etkilediğine dikkat çekerek Türkiye’nin bölgesel ticaretini ciddi manada etkileyen faturanın, göç dalgası ile birlikte daha da artacağı uyarısında bulundu.

Diplomatik güç kaybedilmesin
Savaşı sert güç olarak nitelendiren Taş, sıcak temas ile yapılan savaşta kazananın olamayacağını anlattı. Asıl önemli olan yumuşak güç (diplomatik) ile sorunların halledilmesi gerektiğini ifade eden Taş, “Bir bölgeye asker geldiği anda, o bölgeden yatırım ve ticaret biter. İstikrar ve güven ortamı gider. Geri gelmesi uzun yıllar alır. Dolayısıyla, Türkiye savaşa girerse esas maliyet de burada çıkar. Yani, yumuşak gücünü kaybetmesi Türkiye bir darbe olur. Bu sorunun giderilmesi ise uzun yılları alır. Bunun sonucunda, bölgesel ticaret azalır, pazarlar daralır. Olabilecek göç akımları da bu maliyeti daha da arttırır.” dedi.

Orta Doğu’nun ticarî gücü Arap Baharıyla bitirildi
Taş, Türkiye’nin AB’nin ardından en fazla ihraç yaptığı ikinci bölgenin yüzde 38’lik pay ile Ortadoğu olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: “Orta Doğu’nun ticarî canlılıkta AB’yi birkaç yıla sollayacağını tahmin ediyorduk. Arap Baharı ile bölgedeki bu ticarî canlılık durdu. Mısır, Suriye, Libya’ya bizim ihracatımız bitti. Bu durum, Türkiye’nin ihracat motorunu durdurdu. İhracatımız artmıyor. 150 milyar da sabit kaldı. Büyüme hızımız, yüzde 5’in üzerine çıkmıyor. Orta gelir tuzağına saplanıyoruz, çıkma bir tarafa. Allah korusun, kara harekatına girersek orta gelir tuzağına boyumuza kadar saplanabiliriz. Savaşın psikolojik maliyetleri vardır. Savaştığınız bir insanla ticaret yapabilir misiniz? O psikolojik bariyerleri kaldırmak onlarca yılı alabilir.” 
Okunma Sayısı: 1726
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı