"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsan haklarında gerileme hızlandı

30 Eylül 2014, Salı
İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yayınlanan son raporda Recep Tayyip Erdoğan ve AKP yönetimindeki Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesini zayıflatmak, medyayı ve interneti kontrol etmek, hükümeti eleştirenleri ve protestocuları sindirmek için çok aşırı adımlar atıldığı belirtildi.
İnsan haklarında gerileme hızlandı
İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) son yayınladığı bir raporda Recep Tayyip Erdoğan ve AKP yönetimindeki Türkiye’nin hukukun üstünlüğü ilkesini zayıflatmak, medyayı ve İnterneti kontrol etmek ve hükümeti eleştirenleri ve protestocuları sindirmek için çok aşırı adımlar attığını belirtti. “Türkiye’nin İnsan Hakları Alanındaki Gerilemesi ve Reform Önerileri” başlığını taşıyan 38 sayfalık rapor Türkiye’de 2013’te yaşanan kitlesel hükümet karşıtı protesto eylemleri ve iktidardaki AK Parti’yi tam kalbinden vuran yolsuzluk iddiaları ile bağlantılı olarak insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında yaşanan gerilemeyi özetliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye kıdemli araştırmacısı ve raporun yazarı Emma Sinclair-Webb “Geçtiğimiz yıl içinde Erdoğan’ın AKP’si politik muhalefet kurallarını hiçe sayarak, eleştirel sesleri susturarak ve sopa sallayarak karşılık verdi,” diyor ve devam ediyor: “Türkiye’nin ve Türkiye vatandaşlarının geleceği adına, hükümetin girdiği yoldan geri dönmesi ve insan haklarına saldırmak yerine, onları koruması gerekli.”

Hükümet yargıyı zayıflattı
Yolsuzluk soruşturmasında yargının bağımsızlığının engellendiği vurgulanan raporda şu ifadaler yer aldı:  2013 yılının Aralık ayında emniyet güçlerinin üst düzey hükümet yetkilileri ve aile üyelerinin adlarının karıştığı bir ceza soruşturmasının varlığını ve bu soruşturma kapsamında tutuklamalar yapıldığını açıklamasıyla, büyük bir yolsuzluk skandalı gün ışığına çıktı. Skandal yerleşik politik düzen içinde AK Parti ile onun eski müttefiki, Amerika Birleşik Devletlerinde yaşayan din adamı Fethullah Gülen liderliğindeki Gülen hareketi arasında yaşanan bir ihtilaftan kaynaklanıyordu. Hükümet buna yargı bağımsızlığını baltalayarak ve hukukun üstünlüğü ilkesini zayıflatarak karşılık verdi. Hükümet ayrıca hakimlerin, savcıların ve polis memurlarının görev yerlerini değiştirdi. Son dönemde ise soruşturmalarda yer alan polisleri tutukladı, soruşturma dosyalarını kapattı ve konu hakkındaki haberleri veren sosyal ve geleneksel medyayı susturma çabalarını yoğunlaştırdı.

1982 anayasası değişmeli
İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre insan haklarını korumak için Türkiye Hükümeti’nin 1982 anayasasını değiştirmesi gerekiyor. Devlet görevlileri tarafından yapılan yaşam hakkı ihlallerindeki zaman aşımı kaldırılmalı ve istihbarat personeline ve diğer devlet görevlilerine dokunulmazlık veren yasalar iptal edilmeli.

AB’den uzaklaşılıyor
Raporda, AB üyeliği için insan hakları ile ilgili koşulların yerine getirilmesinde eksiklikler olduğu belirtildi. Rapor, Avrupa Birliği hükümetlerinin Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik koşullarının İnsan Hakları ile ilgili boyutuna ilişkin müzakereleri açmak için yerine getirmesi gereken koşulları, kamuoyu önünde açıklamasını da öneriyor. 

Okunma Sayısı: 855
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı