"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SAVAŞ TEZKERESİNE ‘HAYIR’ DEYİN

02 Ekim 2014, Perşembe
YABANCI ASKERLERİN TÜRKİYE’DE KONUŞLANMALARINA DA İMKÂN VEREN IRAK VE SURİYE TEZKERESİ BUGÜN MECLİSTE GÖRÜŞÜLECEK.
GÜL: 1 MART TEZKERESİ GEÇSEYDİ KAN GÖLÜNE DÖNERDİK
1. AKP hükümetinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan Ertuğrul Yalçınbayır, dönemin Başbakanı Gül’ün “2003’teki 1 Mart tezkeresi geçseydi Türkiye kan gölüne dönerdi” dediğini aktardı ve gündemdeki tezkere için vekillere “Hayır deyin” çağrısı yaptı.

MİLLETVEKİLLERİ ÖZGÜR İRADELERİNİ KULLANSINLAR

Yalçınbayır “Özellikle bir daha seçilmeleri zor olan 73 kişi var, üç dönemi bitmiş olan. Onlar ′Bakan yardımcısı olurum, devlette üst düzey görevler alırım′ demesinler. Özgür iradelerini ortaya koysunlar. Bunlar yeterince tartışılsın, kamuoyu bilgilendirilsin” dedi.

SAVAŞ TEZKERESİNE ‘HAYIR’ DEYİN
Bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan ve “TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silâhlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunmasını” içeren tezkere tartışmalara sebep oldu. İktidar cenahı tezkereyi desteklerken muhalefetten değişik tepkiler geldi. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin tezkerenin 1 Mart tezkeresinden daha ağır olduğunu savunurken, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanmasını öngören madde dışında tezkereyi desteklediklerini açıkladı. 1 Mart 2003’teki tezkerenin reddedilmesinde önemli rol oynayan, AKP’nin kurucularından Ertuğrul Yalçınbayır ise, milletin yeterince bilgilendirilmediğini savunarak, milletvekillerinin özgür iradelerini kullanarak tezkereye hayır demeleri gerektiğini söyledi.

Vekiller özgür iradelerini kullansın
Mecliste görüşülecek olan Irak ve Suriye tezkeresiyle ilgili milletvekillerinin özgür iradelerini ortaya koyabilmelerinin önemli olduğuna işaret eden Ertuğrul Yalçınbayır, şunları söyledi: “Özellikle bir daha seçilmeleri zor olan 73 kişi var, üç dönemi bitmiş olan. Onlar ‘Bir daha ben bakan yardımcısı olurum, devlette üst düzey görevler alırım’ demesinler. Özgür iradelerini ortaya koysunlar. Bunlar yeterince tartışılsın, kamuoyu bilgilendirilsin. Bakın, 1 Mart’tan önce daha fazla bilgilendirilme vardı, her ne kadar yeterli demokrasi olmasa bile. Benim bildiğimden fazlasını başbakan biliyordu, başbakan yardımcısı olarak bildiğim kadarını Millî Güvenlik Kurulu üyeleri, daha azını bakanlar, onlardan daha azını vekiller, daha azını vatandaş biliyordu. Basın yayın özgürlüğünün son derece sınırlı olduğu bir ülkede, algı yöntemleriyle milletin bilgilenme haklarına yeterince saygı duyulmuyor. Bunu aşacak olan sivil toplumun talepleridir ve milletvekilleridir. Milletvekilleri, özgür olmadıkça partiler özgür olmaz, partiler özgür olmadıkça bu ülke özgür olmaz.”

Türkiye koalisyona katılmamalı
Mazlumder Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çınar, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) düzenlediği basın toplantısında, dünyadaki terör olaylarının nedenlerinin ABD ve emperyalist batılı ülkeler olduğunu belirterek, “Uydular aracılığıyla yerdeki karıncayı bile fark edebilen emperyalistler, IŞİD hedeflerini değil daha çok muhalifleri ve sivil hedefleri vurmaktadırlar” diye konuştu. Türkiye’nin, IŞİD’e karşı ABD öncülüğünde kurulan uluslararası koalisyona katılmaması gerektiğini anlatan Çınar, İslâmî değerlere karşı hareket eden IŞİD terörünün durdurulması gerektiğine de inandıklarını ifade etti. Çınar, uluslar arası koalisyonun “insan hakları algısı ve vahşete son verme” iddiasını inandırıcı bulmadıklarını dile getirerek, “Yaşanan tecrübeler üzerinden bölgenin işgaline, dış müdahalelere ve Türkiye’nin ABD öncülüğünde oluşturulan koalisyona katılmasını doğru bulmuyoruz” şeklinde konuştu. 

MHP evet, HDP hayır diyecek
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, tezkereye evet oyu vereceklerini açıkladı. TSK’ya güvendiklerini açıklayan Yalçın, PKK ve IŞİD vurguları gerekçede bulunmaktadır. Bazı rahatsızlık verici hususlar olsa da Türkiye’nin bekası ve milli güvenliği için evet oyu vereceğiz” diye konuştu.  Yalçın, tezkerenin içeriğinin yabancı askerlerin Türkiye’ye gelmesi konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son ABD ziyareti sırasında mutabakat sağlandığının göstergesini oluşturduğunu da kaydetti. HDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş “Savaş tezkeresine bizim evet oyu vermemiz düşünülemez. Hükümet sınırsız yetki istiyor” dedi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise, Partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Destici, hükümet tarafından TBMM’ye sunulan tezkerede, PKK ve PYD unsurlarına karşı da harekât yapılacağının net şekilde ifade edilmesi gerektiğini söyledi. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin de, netliği olmayan, 1 Mart tezkeresinden daha ağır, anlaşılmayan bir tezkereyle karşı karşıya olduklarını savundu.  MHP; hükümetin Irak ve Suriye’ye asker göndermek için Meclis’ten yetki almasını içeren tezkereye “evet” diyecek. Tezkerede bazı hususları mahsurlu bulan MHP, Türkiye’nin milli güvenliği için bu mahsurlara rağmen tezkereye evet oyu verme kararı aldı.

Tezkere kararı şu şekilde:

“Bakanlar Kurulu Prensip Kararı” başlığı ile sunulan Tezkere’de, “Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak,  Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğinin idame ettirilmesini sağlamak (…) Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin Hükümet’in belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca TBMM’den bir yıl süreyle izin istenilmesi, Bakanlar Kurulunca 30 Eylül 2014 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi.


Okunma Sayısı: 1611
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Demir

    2.10.2014 22:45:00

    ABD Türkiyeyi yavas yavas adim adim savasin icine cekiyor,,amaclarina birden ulasamadilar simdide adim adim biraz öteye biraz öteye ,al sana isid icimizde Türkyie savasin icndeee,,ABD ve emperyalist vampirler de kis kis gülsünler ...HAdi bakalim saf politikacilara kaldik...

  • YAHYA YILDIZ

    2.10.2014 08:44:00

    EGER IDARECILERIMIZ TURKIYENIN ULUSAL GUVENLIGINE YONELIK TEHDITI ESAS ALIP BU GEREKCEYLE ULKEMIZI SAVAS BATAKLIGINA SURECEK BIR KARANLIGA SURUKLEMEKTENSE,BIRILERININ CIKIP DEMESI GEREKIYOR KI PEKI PATRIOT FUZELERINI YOK EDICI OLAN VE IKI SEHRIMIZE KONUCLANDIRILAN VE YABANCI ASKERLER TARAFINDAN HALEN KONTROLU VE IDARESI YAPILAN BU TEDBIR ACABA BASKA BIR ULKENIN ULUSAL GUVENLIGI ICIN MI YAPILDI? NIYE BU DURUM HIC GUNDEME GETIRILMIYOR?TURKIYENIN ULUSAL GUVENLIGI ALET EDILEREK GELECEGINI TEHlikeYE VE RISKE ATMAYA KIMSENIN HAKKI YOK VE OLMAMALIDIR. EY ULULEMIRLER; LUTFEN VE LUTFEN BEDIUZZAMANIN DEDIGI GIBI AKLINIZI BASINIZA ALIN ULKEMIZI KANAMAKTA OLAN VE CEHENNEMI BIR KAOSA SURUKLEYECEK HAL VE DURUMLARA ATMAKTAN SIDDETLE KACININIZ...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı