"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Etler bekletildikten sonra tüketilmeli

02 Ekim 2014, Perşembe
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Büyükleblebici önemli açıklamalarda bulundu.
Bayram’da yaklaşık 800 bin büyükbaş ve 2 milyon küçükbaş hayvanın naklinin ve kesiminin yapıldığını, bu oranın Türkiye’de yıllık kesilen hayvan miktarının yüzde 25-30’unu oluşturduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Serhat Büyükleblebici, özellikle veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan hayvanların bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırdığını ve kesilen hayvanlardan elde edilen etlerin de insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturduğunu söyledi. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’inin hayvan kökenli olduğu bilgisini paylaşan Büyükleblebici, “Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması önemlidir” dedi.

ETLER KESİM SICAKLIĞINDAYKEN  BUZDOLABINA KONULMAMALI
Kurbanlık etlerin kesim sıcaklığında buzdolabına konulmaması gerektiğinden söz eden Büyükleblebici, etlerin 5-6 saat güneş görmeyen gölge yerde bekletildikten sonra buzdolabına konulmasının doğru olduğunu belirtti. Kurbanlık etlerin henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda, büyük parçalar halinde üst üste konulması durumunda, buzdolabı ısısının etin iç kısımlarını soğutamayacağını ifade eden Büyükleblebici, “Bu nedenle, etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede bozulma ve kokuşma görülebilir. Etler kesimin ardından, 12-24 saat bekledikten sonra tüketilmeli ve soğukta muhafaza edilmelidir” dedi. ASÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serhat Büyükleblebici, sözlerini şöyle tamamladı: “Sonuç olarak tüketicilerin Kurban Bayramı’nda sağlıklı bir et elde edebilmeleri için, kurbanlık hayvanlarını veteriner hekim kontrolünde satış yapan yerlerden almalı, kesimleri bu konuda ehliyetli kimselere yaptırmalı, kesim sırasında ve sonrasında hijyen kurallarına uymalı, artık organ ve dokular gelişi güzel atılarak halk ve çevre sağlığı tehdit edilmemelidir.”
Okunma Sayısı: 610
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı