"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu ormanlarda bal var

19 Nisan 2011, Salı
ÇEVRE ve Orman Bakanlığı ülkenin dört bir yanında bal üretimine yönelik ormanların kurulması için çalışmalarına hız verdi.
Çevre ve Orman Bakanı Prof  Dr. Veysel Eroğlu’nun da bizzat takibiyle bugüne kadar yapılan çalışmalar elden geçirilip sektör temsilcileri ile görüşüldü. Arıcıların artık ormanın kalıcı konukları olduğu kabul edilip bu çerçevede ülkemizin dört bir yanında bal üretimine yönelik ormanların kuruluşu için çalışmalar başlatıldı.
Çevre ve Orman Bakanlığı, bu maksatla Bal Üretim Ormanı Projesi’ni hayata geçirdi. Türkiye’nin ilk bal ormanı projesi Afyonkarahisar ili Şuhut ilçesi Ağzıkara Göleti Bal Üretim Ormanı oluşturularak hayata geçirildi. Şu ana kadar 35 ilimizde 7.977 hektar alanda 97 adet bal ormanı kuruldu. Arıcılık faaliyetinin desteklenmesi ve bunun için gerekli çalışmaların yapılması için Çevre ve Orman Bakanlığı 12.03.2009 tarihinde bir genelge yayımlanarak bütün teşkilatları bilgilendirmişti. ‘Bal Ormanı’ projesi ile ormanlık alanlarda arıcılık faaliyetine uygun olarak yalancı akasya, söğüt, akçaağaç, badem, sofora türleri ile ağaçlandırmanın yanında korunga, deve dikeni, karaçalı, gibi bal verimi için önemli olan otsu ve çalımsı bitkilere yer verilerek arıcıların ekonomik olarak kalkınmalarına hizmet ediliyor.

ORMANLARA HANGİ AĞAÇLAR DİKİLDİ?

BU ormanlarda nektar ve polen bakımından zengin olan ve yöreye uygun yaklaşık 5 milyon 101 bin adet ıhlamur, akasya, kestane, badem, akçaağaç, ceviz gibi türlerde fidanlar dikildi. Ayrıca polen ve nektar bakımından zengin olan 175 kg otsu tohumu ekimi yapıldı. Bu çalışmalarla “Bal Üretim Ormanı Projesi” ne 7.491.000 TL yatırım yapıldı. Söz konusu projeler de bölgelerin tabii özellikleri dikkate alınıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, ormanların çağın gelişen bilimsel ve teknik esaslarına uygun bir şekilde işletilmesine yön vermeyi temel hedef olarak belirlediği ifade ediliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamada bilimsel, sosyal, ekonomik, kültürel yapılar bir arada düşünüldüğünde, ormanlardan planlı olarak faydalanmanın ve geliştirmenın Bakanlığın ana misyonunu teşkil etttiği vurgulandı. Bu ana misyon için günün şartlarına ve teknolojisine uygun çalışmaların kesintisiz ve bölge ayırımı yapmadan devam etttiği bildirildi.

 
MÜŞERREF AKSOY-Antalya
Okunma Sayısı: 1187
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı