"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Defne de yolculuğa çıkar, sabuna doğru

25 Şubat 2012, Cumartesi
HATAY'DA yüzyıllardır geleneksel yöntemler ve emek yoğun bir çalışmanın sonunda üretilen defne sabunun, 210 yıllık geçmişi bulunan bir sabunhanedeki 1 hafta süren hazırlanış sürecini görüntülendi.
 Yüzyıllar boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan ve bu medeniyetlerin mirasını günümüzde de yaşatan mistik şehir Antakya’da, farklı inanç ve kültürlerden insanların oluşturduğu bu zengin kültürü her yerde görmek mümkün.
Kendine has birçok ürüne sahip Hatay bölgesinde, birçok yerinde yetişen defne ağacının, görünümüyle zeytine benzeyen meyvesinden üretilen sabunlar da bunlardan birini oluşturuyor.
Geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan defne sabununun üretimi, aradan geçen zamana rağmen halen tabiî yöntemlerle gerçekleştiriliyor.
 
İŞTE O YOLCULUKTAN KESİTLER
 
DEFNE sabunu yapımına köylüler tarafından toplanan defne meyvesinin kaynatılarak yağının elde edilmesiyle başlanıyor. Bu yağ daha sonra getirildiği Hatay’daki 220 yıllık geçmişi olan sabunhanede sızma zeytinyağı ve su ile birleştirilerek kaynatılıyor. Kaynama sonrasında kıvama gelen sabun, bir gün boyunca kazanda bekletilerek soğutuluyor. Ertesi gün ise elde edilen sabun ‘’sergi alanı’’ adı verilen zemine dökülüyor. Dökme işleminin ardından henüz sertleşmeden ustalar tarafından yüzeyi düzeltilen sabun burada da 2-3 gün bekletiliyor. Aradan geçen zamanda içinde belli bir sertliğe ulaşan sabun, yine ustalar tarafından ilk olarak özel hazırlanmış bıçaklar ile özenle kesiliyor, ardında da damgalanıyor. Kesilerek küçük kareler haline getirilen sabunlar, bu haliyle de yerde en az 2 gün bekletiliyor. Bu işlemin ardından sabunlar tamamen kuruması için ‘’kubbe’’ şeklinde dizilerek, sabunhane içinde en az 6 ay kurumaya bırakılıyor. Sabunlar 6 ay geçtikten ve tamamen kuruduktan sonra paketlenerek satışa sunuluyor.
 
Defne, Romalı imparatorlara taç oldu
 
AKDENİZ bitki örtüsünün simgelerinden olan defne ağacı ilk çağlardan beri insanların ilgisini çekmiş ve özelliklerinden yararlanılmış, ekonomik ve sosyal hayatta önemli bir yer edinmiştir. Roma İmparatorları ve ordu komutanları, savaşlardan galip olarak döndüklerinde Roma’da yapılan törenlerde başlarına defneden yapılmış taç takarlardı. Eski Yunan olimpiyatlarında, yarışları kazanan sporcular, başlarına yine defne dallarından yapılmış taç takılarak onurlandırılırlardı. Türkiye’de Cumhuriyet bayramlarında da, Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan zafer takları, defne ve mersin dalları ile süslenir. 
Okunma Sayısı: 7752
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı