"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ölüm gerçeği şair yaptı

17 Mart 2012, Cumartesi
Çok sevdiğim nenem kollarımda vefat etti. 7 tane evlâdım ve eşim vefat etti. Bütün bu ölümler şiire beni daha çok bağladı.

Dursun Bey, sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Dursun Köse. 1948 yılında Rize'nin Çayeli ilçesinin Yanıkdağ Köyünde dünyaya geldim. Köy ortamında ilkokulu ancak okuyabildim. Şimdilerde emekliyim. Cami cemaatine gelirim. Şiir yazarım. Bu şekilde zaman geçiriyorum.
nŞiire ve edebiyata olan bu ilginiz nasıl başladı peki?
Şiir yazmaya ilk olarak 1973 senesinde başladım. Şiire başlamama vesile olan çok hüzünlü bir olaydır. Çok sevdiğim nenem kollarımda can verdi. O olaydan çok etkilendim ve ilk o gün şiir yazdım. Ölüm temalı bir şiirdi. Daha sonraları da 7 tane evlâdım vefat etti. Eşim vefat etti. Tüm bu ayrılıklar ölümler şiire beni daha çok bağladı. Hüznümü, acımı şiirlerle hafiflettim hep. Kendimi şiirle daha iyi ifade ettiğimi düşünüyorum.

Kaç tane şiiriniz var?
Yaklaşık olarak 50 tane şiirim var. Yarıdan fazlası da ezberimdedir.

Peki şiir yazabilmek için nasıl bir ortam olması lâzım. Yoksa her türlü ortamda ve durumda şiir yazabiliyor musunuz?
Şiir yazabilmem için beni etkileyen, üzen, sevindiren bir olay yaşamış olmam lâzım. Hiçbir şey yokken şiir yazamam. Şiir yazarken de tamamen sakin bir ortamda olmam lâzım. Yalnızken daha rahat yazarım. Ama eşimin vefat ettiği akşam daha cenaze evdeyken o kalabalıkta bi köşeye çekilip iki  tane şiir yazdım. Bir tanesini eşimin ağzından bana, diğerini de benim ağzımdan eşime yazdım.

EN SONUNDA ÖLÜM AYIRDI BİZİ
Sen küçükken beşiğini salladım,
Kendimden daha çok seni kolladım,
On dört yaşındaydın oldun helâlim,
En sonunda ölüm ayırdı bizi.
Dünyadan ayrıldın ben kaldım yetim,
Meraktan kurudum eridi etim,
Senden başkasına yoktur niyetim,
En sonunda ölüm ayırdı bizi.
(…………..)

Daha çok hangi konularda şiirleriniz var?
Peygamber Efendimize (asm), siyasîlere, idarecilere, aileme, tabiatın güzelliğine her konuda şiirlerim var. Siyasî liderlere çok şiirim vardır. Canımı yakan kaymakamlara iki tane şiirim var. Hatta bir keresinde dönemin Çayeli Kaymakamına şiir yazmıştım. Şiirimi okuyan belediye başkanı, şiirimi değiştirip kaymakamı öven bir şiir yazmamı istemişti. Ben de “Yüz lira verirsen şiir kaymakamı över, yoksa değiştirmem” dedim.

Ettiğin yakışmadı,
O şerefli makama.
Birkaç türkü diyeyim,
Şu bizim kaymakama.
Makamına çıkmaktan,
Su endi dizlerime.
Bak ne diyorum sana,
Dikkat et sözlerime.
Su doldu arazime,
Hep çaylığım kurudu.
Çatıdan yağmur aldı,
Yeni evim çürüdü.
Senden umudu kestim,
Gideceğim valiya
Çok eziyet eyledin,
Ben gibi ahaliya.
Genel olarak şiirlerim karamsardır benim. Ölümden, ayrılıktan, haksızlıklardan bahsederim. Ama zaman zaman güzel durumlara da şiir yazarım. Baharın güzelliğine yazdığım şiirlerim var. Çayeli'ne yazdığım şiirlerim var.
En güzel şiirlerimde Peygamber Efendimize (asm) yazdıklarımdır. O şiirlerle huzuruna çıkacağım inşallah Efendimizin (asm).

HALİMİZ PERİŞAN YA RESULULLAH

Beş vakit namazı unutur olduk,
İçimiz dışımız günahla dolduk,
Büyüğü küçüğü tanımaz olduk,
Halimiz perişan ya Resulullah!

Yaşantımız sünnete uymuyor,
Gözlerimiz hakikati görmüyor,
Helâli haramı kimse sormuyor,
Halimiz perişan ya Resulullah!
(……………)
Bir de atmacaya düşkünlüğüm vardır. Murgul'dan İstanbul'a kadar atmaca beklemediğim yer yoktur. “Canım atmacam” diye de bir şiirim var.
Ağustos gelince şenlenir dağlar,
Avgaklar yapılır, bağlanır ağlar,
Herkes bir kuş tutar sopaya bağlar,
Seni çok severim canım atmacam.

Önce böcek, sonra kuşu tutarız,
Kapana vururken yere yatarız,
İyileri bir kenara atarız,
Seni çok severim canım atmacam.

Hiç şiir yarışmalarına katıldınız mı? Şiir kitabınız yayınlandı mı?  
Oğlum, İstanbul Üniversitesi'nde okuyor. Onun edebiyat bölümünde okuyan bir arkadaşı bana çok ısrar etmişti yarışmalara katılmam konusunda. Ama hiç istemedim ben. Şiirlerimin hepsi değerlidir benim için. Yarışmaya sokmak haksızlık olurdu onlara.
Kitap yayınlamayı çok istemiştim, ama maddî imkânsızlıklardan dolayı yapamadım. Şu sıralar Çayeli Sahil Camii Müezzini Hafız Muhammed Şahin Hocam şiirlerimi derledi. İnşallah yakın zamanda benim de bir kitabım olacak.

Şiir yazarken hiç ilhamın kesildiği oldu mu? Şiir tıkandığında bırakıp daha sonra tamamlar mısınız?
Çok oldu böyle. Bazen sular seller gibi kelimeler dökülür kalemimden. Bazen de tıkanır tek kelime yazamam. O zamanlar hiç zorlamam bırakırım. Sonra hiç alâkasız bir anda, hiç düşünmediğim bir anda aklıma gelir ve şiirimi tamamlarım. Bir tane şiirimi de kaybettim. “İslâma gel” adlı uzun bir şiirdi. Yeniden de yazamadım.

Sevdiğiniz şairler kimlerdir? Etkilendiğiniz şairler var mı?
Necip Fazıl Kısakürek hayranıyım. Tüm şiirlerini severim, ezberimde çoğu şiiri vardır. Keza Mehmet Âkif Ersoy, Rıza Tevfik'i çok severim.  
(www.senozderesi.com)

RÖPORTAJ: MERYEM ÇELİK
ÇAYELİ / RİZE
Okunma Sayısı: 11578
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı