"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet-i Kur’âniye’ye zıt vaziyetler

Hasan KOÇ
10 Temmuz 2017, Pazartesi
“…Şu içtimaî sistemde ki damar-ı zulmün bir mecrası da şudur: Yüksek tabakada ki birinin öldürülmesiyle, çok seneler matem tutulur. Hâlbuki onun cinayetiyle tabaka-i avamda yüzer, belki binler kişi telef olsa, bir-iki günde unutulur. Şu ise adalet-i Kur’âniyeye zıttır. Bir şah bir gedayı öldürse, şeriat kısasa hükmeder; ikisini bir görür.” (Tulûat) hakikatini ifade eden Bediüzzaman, adalet-i Kur’âniyenin toplum kesimleri arasında sağladığı müsavata dikkatlerimizi çekiyor.

Kişilerin toplumsal statüsüne göre adalet anlayışı içtimaî sistemi bozarak adeta işlemez hale getiriyor. Kim olursa olsun adalet karşısında bir görülmeli eşit bakılmalı kişinin konumu ve vaziyetinin adalete olumlu olumsuz hiçbir tesiri olmamalıdır. Bu hususlar sağlanamadığı takdirde adalete karşı şikâyet ve şekavetler artacak, adalet düsturlarının selâmeti hususunda şüphe ve tereddütler ortaya çıkacaktır. Adalet-i beşeriyenin tam tahakkuku için adalet-i Kur’âniyenin esas alınması gerekmekte, dâhili ve harici bütün tesirlerden uzak bir adalet sistemi inşa edilmelidir. 

Ahkâm-ı âdile (adaletli hükümler) ile hükmeden hükümet-i âdilenin bulunduğu muhafaza-i hukukta önde ve öncü bir ülke olmak için adalet-i Kur’âniyenin düsturlarına kulak verilmeli, “Adalet-i halise, İslâmiyet’ten çıkar”(Lemaat)  düsturuyla hareket edilmelidir. “Adalet nefh-i Sûr-i İsrafil gibi hayatlandırıyor” (Nutuk) düsturundan anlaşıldığı gibi umum milletin süruru ve adaletle huzuru için hakikî adaletin tesisinde çalışmak gerektir.

Okunma Sayısı: 1522
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı