"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Âlî bir deha: Şahs-ı manevî

Hasan KOÇ
02 Mart 2018, Cuma

“Kur’ân’ı tefsir edene lâzım gelir ki, gayet âli bir deha ve nüfuzlu derin bir içtihad ve bir nevi kuvve-i kudsiye sahibi olmak gerektir. Bu zamanda öyle bir zât ancak bir şahs-ı mânevî olabilir ki, o şahs-ı mânevî, çok ruhların imtizacından ve tesanüdünden ve efkârın telâhukundan ve birbirine yardımından ve kalblerin birbirine in’ikâsından ve ihlâs ve samimiyetlerinden, mezkûr bir heyetten çıkabilir. O heyetin bir ruh-u mânevîsi hükmüne geçer.” (Emirdağ Lâhikası) hakikatinde Kur’ân’ın hizmetinde bulunacak olan şahs-ı manevinin mahiyeti izah edilmektedir.

Şahs-ı manevî içindeki fertlerin imtizaç içinde tesanüdü, fikirlerinin birbirine uyumu ve yardımı, kalplerinin birbirine benzemesi, ihlâs ve samimiyetin esas kabul edilerek bu meziyetlerin herkeste görülmesi o şahs-ı manevinin kuvvetini gösteren hususlardır. Böyle kuvvetli bir şahs-ı manevî gayet âli bir deha, nüfuzlu derin bir içtihat, bir nevi kuvve-i kudsiye sahibi olarak Kur’ân-ı Kerîm’e ve imana hizmet edecektir. Bu zamanda bu özelliklere sahip bir şahıs bulunamayacağı için ancak böyle bir zatın şahs-ı manevî olduğu, şahs-ı manevî dışında bir zat aramamak gerektiği ifade edilmektedir.

“Mecmuunda bir hassa bulunur ki, ondaki her fertte bulunmaz” düsturuyla, bu zamanda şahısların sahip olamayacağı veya olup da muhafaza edemeyeceği özelliklerin şahs-ı manevide kolaylıkla bulunacağı anlaşılmaktadır. Her fert şahs-ı manevî içine dâhil olmakla bu sayılan özelliklere ortak olduğu gibi kendisinde de o özelliklerin bizzat görünmesini sağlayacaktır. Yoksa kişinin bu meziyetleri şahs-ı manevî dışında kazanması ve muhafaza etmesi mümkün görünmemektir.

Okunma Sayısı: 2258
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı