"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Âlimlerin övdüğüne sen müstebit nazarıyla bakıyorsun

Hasan KOÇ
08 Ekim 2016, Cumartesi
Münâzarât’ta yer alan ve yazımızın başlığını ifade eden bir sual ve cevap ile başlamak istiyoruz.

“Sual: Çok âlim ve şairler, zamanlarında büyük hâkimleri ifratla senâ etmişler. Hâlbuki o hâkimlerin çoğuna müstebid nazarıyla bakıyorsun? Demek iyi etmemişler. 

Cevap: Şiirin koyduğu o kaide ve yollar olmasaydı, yüce şeyleri yapan ustalar o şeylerin nasıl yapılacağını bilemezlerdi (Suriyeli Ebu Temâm). Kâidesince, onların niyetleri ümerâyı seyyiattan lâtif bir hile ile vazgeçirmek ve onlara hasenat arkasında müsabaka için garip bir bahşiş-i şairâneyi ortaya koymak... Lâkin o bahşiş koca bir milletin sırtından alındığından, istibdatkârâne hareket etmişlerdir. Demek çendan niyette iyi etmişler, lâkin amelde yanlış gitmişler.” 

Bediüzzaman, zamanın âlim ve şairlerinin kendi idarecilerini ifratla sena etmelerinin hata olduğunu ifade etmekte, her ne kadar iyi niyetle de olsa amelde yanlış hareket ettiklerini belirtmektedir. Bu tarz ifratlarla koca bir milletin hukukunun zayi edilmesine tamamen karşı çıkan Bediüzzaman, her ne şekilde olursa olsun milletin üzerinden istibdatların alkışlanmasının yanlışlığını ifade etmiş, böyle bir halin milletin sırtından bahşiş vermek olduğunu belirtmiştir.

Bu sual ve cevabın devamında tekrar ‘Neden?’ diyerek soranlara karşı Bediüzzaman; “Zira, kaside ve bazı teliflerinde büyük bir kavmin mehâsinini mânen garat edip, bir müstebide verip ve ondan gösterdiklerinden şu noktadan bilmeyerek istibdadı alkışlamışlar” demektedir. 

Yazarlar, çizerler, düşünürler böyle bir vaziyete girerek bilmeyerek de olsa istibdadı alkışlama durumuna düşmemelidirler. Yazılarında, eserlerinde büyük bir milletinin iyiliklerini tek başına şahıslara vererek müstebitliğin ve istibdadın devamına vasıta olmamalıdırlar.

Okunma Sayısı: 1735
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı