"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hac Sûresi 40. âyet

Hasan KOÇ
07 Eylül 2016, Çarşamba
“Kuvvet kanunda olmalı. Yoksa, istibdat tevzi olunmuş olur. ‘Şüphesiz ki Allah sonsuz güç ve kudret sahibidir.’ (Hac Sûresi 40. âyet) hâkim ve âmir-i vicdanî olmalı.

O da mârifet-i tam ve medeniyet-i âmm veyahut din-i İslâm namıyla olmalı.

Yoksa istibdat daima hükümfermâ olacaktır.” hakikatini Divan-ı Harb-i Örfi’de ifade eden Bediüzzaman Hazretleri Hac Sûresi 40. âyetinin son cümlesini tefsir ediyor.

İnsanın kendini sonsuz güç sahibi gibi görmesi bir süre sonra o insanı istibdada ve tahakküme sevk ediyor. İstibdat ve tahakkümün menhus lezzeti insanı sarınca haksızlık ve hukuksuzluklar normalleşiyor, sıradanlaşıyor, kimseyi rahatsız etmez oluyor. Bir topluma hükmeden insanlar başta olmak üzere her insan Hac Sûresi’nin bu âyetini hatırlamalı kendine âmir-i vicdanî (vicdanî amir) yapmalı.

İstibdatlardan kurtuluş çaresini bizlere ders veren bu âyet topluma hâkim olursa herkes kendi sınırını bilecek, dağılmaya müsait bir vücut sahibi olduğunu idrak edecek, güç saplantısına düşmeyecek ve hesabı hatırlayacaktır.

İstibdadın telkin etmiş olduğu her şeye hükmetme hissinin dinî bir his olmadığını bu sayede idrak eden insanlar, yaratılmış bir canlı olduğunun farkına varacaktır. 

“Şu asırda enâniyet o derece dizgini eline almış ki, çok insanlar birer küçük firavun ve birer küçük nemrut hükmüne geçmişler.” (28. Mektup) hakikatince, şu enaniyet asrında Hac Sûresi’nin bu âyetini çok hatırlamalı ve hatırlatmalıyız.

Sanemperestliğin bu asırda başka şekle girmiş türlerine dikkat etmeli, insanların kendi elleriyle oluşturarak zihinlerine yerleştirdiği her türlü putlaştırmadan kendimizi kurtarmalıyız ki “Şüphesiz ki Allah sonsuz güç ve kudret sahibidir” âyetini anlamış olalım. 

Okunma Sayısı: 2571
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı