"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Kabahat kimdedir?”

Hasan KOÇ
02 Mayıs 2017, Salı
Divan-ı Harb-i Örfî’de mahkeme heyetinin suallerini cevaplayan Bediüzzaman, bu cevapların ardından on bir sual bir de yarım sual olmak üzere on bir buçuk suali Divan-i Harb mahkemesi üyelerine yönelterek cevap istiyor.

Bediüzzaman bu suallerden sekizinci ve dokuzuncu suallerin son cümlesinde “kabahat kimdedir?” diyerek soruyor. Biz de, bu suallerde ne ifade ediliyor beraberce anlamaya çalışalım.

“Sekizinci sual: Bir fırka kendisine bir imtiyaz taksa, herkesin en hassas nokta-i asabiyesine daima dokundura dokundura zorla herkesi  meşrutiyete muhalif gibi gösterse ve herkes de onların kendilerine taktığı ism-i meşrutiyet altında olan muannid istibdada ilişmiş ise, acaba kabahat kimdedir?” sorusunu yönelten Bediüzzaman, bir fırkanın kendine verdiği imtiyazlarla, kendinden olmayan veya kendinden olmadığını varsaydığı kesimlere ve o kesimlerin hassas olduğu hususlara ve değerlere ilişmesi, bu ilişmekle oluşan karşıtlık ve çekişmeden de istifade etmeye çalışmasının yanlışlığına dikkat çekmektedir. Toplum kesimlerinin “ Vatan, din, millet, bayrak, demokrasi, milli irade” gibi ortak değer ve kavramlarını kimse kendine has göstermemeli, böyle bir imtiyaza sahip olmamalıdır. 

Mesela, millete hem düşünce ve fikir hürriyeti hakkı, hem seçme ve tercih de bulunma hakkı, hem yazmak-çizmek gibi basın hakları kanunlarla verilse, sonra da “niye bu hakları kullanıyorsunuz” der gibi engellemelere ve cezalandırmalara gidilse, acaba kim kabahatli görünür? 

 Hürriyet-i fikir ve serbesti-i kelâm ve hüsn-ü niyet ve selâmet-i kalbin hükmettiği bir ülke duasıyla…

Okunma Sayısı: 1959
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı